生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
欣賞你地

我無做係因為貴同無時

優質蛋白質同肥膏都好貴
如果以最划算黎講
五花腩 我買300g就大概$30-$50,時貴時平
前排無活豬供應果陣就貴,$10兩個西蘭花
再加四隻蛋,再加d堅果
其實一日食材費用大概$80-$100左右

有時獎勵下自己買下三文魚 靚d既既扒
買下料整下蛋糕 雪糕 小食 用多一至二百

一個月大概都係$3000-$5000左右
你慳既可以日日生酮食五花腩

反而我覺得生酮飲食仲平過正常飲食
而家可以$80-$100既價錢可以達到2000kcal

我自問我係一個唔慳既人,生酮前我正常飲食
買無激數雞,$49 得280g,我一日要兩盒
只計肉 已經無左$100
係無衝突
因為多蠢人
冇study track住兩group人幾n年根本唔夠stat power話嗰啲paper係evidence

有冇啲咁嘅study
其實上wiki都睇到
search 飽和脂肪
”天然食用油脂中存在各種脂肪酸,研究顯示他們對健康的影響有所不同,一般認為不飽和脂肪是必須攝取的,飽和脂肪並非必須的。一般認為飲食中比例較高的飽和脂肪酸會增加心血管疾病和中風的風險,但也有研究指出飽和脂肪酸與心血管疾病的風險兩者間並無明顯的關係[1][2][3],因此這個說法受到了某些專家的挑戰 [4][5][6][7]。甚至近年來有越來越多研究顯示,飽和脂肪酸有降低體脂和心血管疾病發病率的作用。”
基本上,脂肪係人體係要代謝先吸收到,唔係食飽和脂肪,啲脂肪就出咗去血管到。形成體內脂肪同胰島素有關,而胰島素係血糖上升而釋出,將血糖轉成脂肪儲存。所以食脂肪就升血脂,係無必然關係。可以睇下面research,食keto係降三酸甘油脂,升hdl,降cholesterol。
當然又唔好淨食飽和脂肪,因為不飽和脂肪酸係人體必需,自己製造唔到,所以補充魚油,亞麻籽之類 都重要。
下面就係keto research 求其搵
https://www.healthline.com/nutrition/10-graphs-power-of-ketogenic-diet#section6
啲人根本連睇都懶睇
首先你要知道做一個呢啲study係好貴
講緊係過百萬以上
大學好少會撥錢咁做
所以好多研究都係藥廠,大企業例如可口可樂等去俾錢
咁佢地俾錢,你覺得個研究會唔會中肯?
最出名係哈佛,基本上佢地啲研究一出望下笑完就算

其次係好難
Low carb做錯左係會有問題出現
點樣可以control到啲人食咩呢?
就算係普通飲食,有人一個禮拜飲幾次酒,對個研究都會有影響

第三
好多研究員本身有bias
未做前已經assume 左紅肉唔好會生cancer
成個研究就唔夠公正

我睇過一個
話增加脂肪攝取會增加心血管疾病嘅風險
但係睇真啲佢係增加seed oil例如大豆油,花生油等會令身體發炎嘅油
咁好似呢啲研究就有問題

題外話:好多強國研究員。。佢地啲研究。。🤦🏻‍♀️

所以我成日都話如果我真係好有錢,我會fund一個咁嘅research
啲人鍾意成班人取暖坐係個井下面望住個天然後話其他人蠢嘅人真係好聰明😉😉😉😉
其實low carb 係平過平時食嘢
宜家天氣咁熱
行過買枝雪糕,買杯台式嘢飲,買兩枝嘢飲
再唔係掃下街,食下甜品
咁都差唔多成百幾二百蚊
將呢啲錢擺落去每一餐到其實係差唔多

識買就得
蛋呢啲係走唔甩
759有成嚿嘅煙肉賣
芝士買成嚿自己刨,好過買成包shredded cheese,因為shredded cheese 有落粉防止會地痴埋一嚿

牛油果見到佢有減價咪買兩三袋
擺雪櫃到要食之前幾日先拎出黎囉
以藥為例
根本大部份藥嘅study都係藥廠畀錢做
如果呢啲study係唔中立咁應該日日出事

如果study都唔可信
咁冇study證明嘅講法更加唔可信
thanks 轉頭睇
其實係好多都有事
好多醫生都會收藥廠唔同嘅利益

好似解膽固醇藥statin, 佢嘅副作用係大過佢嘅功效
但好多醫生都照開
早個排係美國啲人先發覺到個問題

好似胰島素個價錢
升成咁你覺得藥廠會真心想你班人健康?

好多clinical trial 都證明到有用
好似我朋友個阿爸八十幾歲,都係戒左半年,由一日食十幾隻藥醫生主動減到兩隻,唔再氣喘,精神好到識鬧人

咁如果都係覺得呢啲唔夠,一定要食藥先健康嘅咁我無嘢好講
1. 係絲
2. 我唔留啦,我個tg係真,自己平時私人用開,唔想俾人知我係邊個
想嘅你就留啦,我會add你
大把treatment喺近年都搵到好啲嘅藥/療法添,所以呢?你所講嗰啲“出事”根本好多都係嗰隻藥嘅side effect,食得一隻藥就要balance個risk同benefit

statin有咩問題?邊份guidelines話有問題?而家唔係standard of care?

我上面咪話要有一個sample size夠+at least track住兩班人唔同食法先夠stat power係evidence囉,呢個不嬲都係evidence嘅標準嚟
係咪即係我如果生酮為健康,唔可以用花生油?
其實佢地食clear嘅碳水都可以減到
low gi will do
有個節目係講搵兩個孖生兄弟,因為基因最接近。
佢地一個人食肉一個人食菜同生果,無限食,再評估佢地2個嘅運動,同數學運算等表現。
最後2個人都瘦咗差唔多嘅重量,但食肉果個就肌lost多過fat, 同埋帶氧運動嘅表現差咗。
唔可以話你錯哂,我覺得你搵到啱你嘅飲食方法就好。btw有無口臭問題,好多人生酮會口臭同便秘
食啲高升糖嘅碳水咪無精神lo
好多人改變飲食習慣
同時 又改變埋自己作息變左定時又訓多左//運動做多左

跟住就話因為飲食習慣搞到精神左
但其實可能訓得好左/做運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞