生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
僅僅食肉的確可以減肥,但其實會唔會令血壓升高。
唔會,血壓正常返
之前12x/ 90
宜家12x/67
即係上壓其實唔會跌,我其實想上壓跌一跌,暫時午晚食飯0.5-1碗。
笑咩???
唔係咁樣計的。。。。
其實都係風險, 即係我話現代食物金字塔式飲食會有心臟病, 糖尿病, 中風等風險
邊種都唔係perfect,睇下你目標係咩咪食咩囉
血壓main factor係鹽喎, 低鹽有冇諗過?
入面有幾段已經錯晒。。
血壓main factor 係唔夠potassium......

之前整咗個food list, 來源係網上資料, 唔介意係英文可以參考下
如果淨係識講一個方法嘅好處
唔係一個正確嘅建議咯
應該同時列出埋當中潛在嘅風險同埋問題
我明白你依家啱啱開始keto
效果的確係會好明顯
覺得好有用 想推介埋俾其他人
但係都唔可以盲目咁去推
呢個世界冇野淨係得好處而冇壞嘅一面
我做左兩年喎,岩岩開始?
potassium/ sodium balance!
因為諗唔到高鉀食物, 低鈉頂住先
不斷用肝去轉化你覺得真係無害咩
健身人士 一日食自身體重*4既protein添

依你說法同啲人講飲protein 會腎病有咩分別
例如?
咁你繼續
都講左好睇各人體質
感謝,鯖魚真係超級食物黎
同問
求指出
現代人飲食 同當時既人飲食我知道當然唔同
但身體機能依然無變,但有人依然覺得生酮係樣危險野,我就唔係好應同,我無鼓勵人執行生酮 戒哂d碳水,要人徹底改變慣有既飲食,當然會有唔好

好多研究減碳的確係會對身體好左。
例如唔好既細胞(癌細胞) 其實係靠碳水既葡萄糖去生長,當身體長期唔供應葡萄比佢吸收,而身體使用酮體能量,癌細胞其實係吸收唔到酮體,其實係可以間接餓死佢地減少癌細胞
減少炎症產生,仲好多好多好處

生酮既資訊唔算好廣泛,我只係唔想咁多人再誤解呢樣野,呢樣飲食係香港仲係好新,甚至無人聽過,亦有人亂睇報導就放大左。

好似支持耶撚 或 反對耶撚一樣,兩邊都有唔同既支持者,但我希望你地真係深入了解過,有試過再睇下自己身體反應再下判斷,由此自終都無鼓勵人生酮,我亦都唔會長期生酮,我講過八月就會轉飲食,唔好一尾盲目相信人,由低碳開始實行。

你地可以唔相信我地講既野,但未實行過就唔好否定哂所有野,每件事都會有好同唔好,自己衡量過利多於弊既咪ok

最後以後一概類似既回答 我都唔會作回覆
做gym行keto真係得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞