生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
原來生果都要戒嫁 我驚無屎柯所以每日兩條蕉 btw 聽日開始轉飲食 希望可以keep住瘦落去
我一黎就戒晒所有澱粉同糖
戒得好清,啲咩代糖全部都無用過

做左兩年我嘅經驗好簡單,唔食澱粉同糖
蛋白質同脂肪盡食,食到飽為止,由其是頭一個月飲水飲得足,補充下電解質
就係咁
我唔知幾耐無食菜同水果,大便不知幾正常
香蕉好高糖

男仔荷爾蒙問題比較少,瘦得好快

超係
沙律好健康呀,食肉好肥呀
🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻

仲要你同人講戒糖
一個二個同你講無糖尿病點解要戒糖
你同佢講除左糖尿病外仲有一連串問題佢當你痴線吹水老作囉
我覺得有部份原因都係逼自己健康左 因為自己煮多左野食
同埋真係開心過低脂飲食架 咩都恰冇味真係忍受唔到
行keto 真係唔係個個明 最起碼冇做開gym果啲一定唔明 又恐嚇我會搞亂經期搞壞身體
跟住又話突然脂肪佔個比例咁高 會膽固醇高呀乜乜柒柒咁
明明啲人成日m記kfc茶記啲油呀脂肪呀 份份仲高過我行keto 重點係我係食優質脂肪 點解佢地冇擔心過自己咁樣會唔會後生就三高 反而擔心我個diet
(我都打得好激動)
點解你覺得戒晒水果會唔好呢?
Keto係一日20-25克碳水

碳水就即係糖,咁你又認同戒糖係好但又唔想介晒碳水?
我無做gym嫁

我成日都animal fat嫁喎
仲有一大堆
出面飲食最大問題係油同糖
用晒seed oil
同埋好多嘢都有落糖
你up緊乜..
Keto左2個幾月,瘦左幾公斤,皮膚都好左,但真係要努力睇書睇原理自己煮,如果唔係好易破戎,後尾太多飯局無再keto, 但我係認同keto, 個陣癲到整keto包同飲油haha
飲油?

其實飯局唔係問題
飯局後繼續就可以😉
我就煮嘢狂落油,飲埋bulletproof咖啡,三四點肚餓生啪芝士(當然係計過比例)
有個list,一時之間搵唔到
就咁記得嘅有

Alzheimer’s
痛風
糖尿病二型
(一型都可以靠低碳控制)
PCOS
脂肪肝
心血管閉塞
我咁耐都未飲過bulletproof
牛油,煎煙肉淨低嘅油
有錢可以買鵝油

煮嘢就用extra virgin olive oil同牛油果油
易入口過齋啡,同埋幾飽肚下
btw飲完都好好痾
巴打可唔可以講下學果15堂幾錢邊到學
不過我係可以成嚿牛油啪落肚個種人~ 呵呵呵~~
不過我成日落cream 🙈

點解成日咁驚無得痾呢?
如果按返keto比例食嘢嘅話其實冇乜生果係食得,橙蕉之類crab嘅比例太高,可能食一個已經就冇曬quota
無啦啦記得
調味愈簡單愈好
岩鹽,胡椒,香料

出面啲醬,好多都用seed oil,啲糖多到嚇死人
有啲鹽一包包外賣俾人拎個啲,入面連代糖都有
超市賣平個啲白胡椒粉都有加粉所以可以賣平時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞