生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
認真
我覺得你屋企個磅好似仲準啲
2月我估2x%(廿到尾)
現況我覺得係13-15%左右
絕對唔會去到個位數

之前都想去15樓度下
但而家睇來唔洗

btw 雖然我極力反對健身行keto
但我覺得你可以睇下utube Thomas Delauer 個channel
應該可以得到唔少健身但玩keto 嘅資訊
巴打係咪 biochem 先?

要睇好多條 pathway..

三粒碳其實有第二條 pathway

不過你地唔好假設身體用 fuel 係100%glucose 先

可以平時係80%碳10%肥10%蛋白

行 keto 弋時可能係70%fat 5% 碳20%蛋白

因為睇過全身 biochem pathway 就會知人體好撚痴線。好多 pathway 係通
想自己試下煮野食

買慢煮定氣炸好?
真係睇下你鍾意食咩喎。。
自己一個人住定係同人住?
會唔會帶飯/ meal prep?
多唔多係屋企食等都會影響到
諗住夜晚果餐同放假 煮比自己食喳~
睇完覺得慢煮支棒最方便 + 再加支火槍

Btw, 宜家開始日日18/6 fasting, 塊面開始削 心理錯覺
我唔會長期keto啦,解決完自身d問題
之後就轉飲食bulking
我兩樣都有,我用氣炸多
慢煮好耐先食得
Sous vide可以一次過整好多擺係冰格,前一日擺雪櫃解凍就得
想煮雞胸、牛扒、 三文魚

睇完好似氣炸煮出黎好味d 色水好靚
巴打覺得邊隻好食?
Air fryer 同焗爐差唔多
不過快啲唔洗預熱太耐

3樣我都有。。。

咁你用開邊隻多?
自己食既話
太長睇唔曬

係咪姐係完全唔食殿粉操開但肥
想減肥
Sous vide煮完係要再煎
叫做你平時收左工係雪櫃拎出黎印一印水煎就得

但係airfryer係方便啲,最麻煩係洗個兜無其他
我鍾意食炸嘢,所以airfryer
我都勁鐘意食炸野
買Phillips Hd9220 細細個 ok嗎?
我之前買Philips.. 差唔多size勁後悔
因為太細

俾多少少錢買呢個Cuisinart好過。。。。
呢隻Cuisinart自己一條友食會唔會太大個
17 公升

味道有分別?
味道應該唔會爭好遠

但係佢啲嘢要平放,唔可以疊住擺
如果你有20隻雞翼,Philips 可能要分兩三次
佢就應該可以一次過

咁當然呢啲係個人選擇
我perfer氣炸多d 你唔驚熱氣的話
唔係咁簡單
等陣去睇實物先
睇樓主d食物相好正
巴打呢隻咩size ?想買
一堂都唔上都可以自己玩啦
呢隻細size 後悔無買大
大個隻好多煙

係呢隻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞