生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
我一開始會,但耐左就無點睇,我主要睇身體反應
餓唔餓 飽唔飽咁
唔得

食肉食油
個個話減肥唔食得嘅嘢都食得

就係唔食得糖,包括生果

生酮左未夠一個月無任何不適,分享下,本身瘦底,只呢幾年肥左d
食得幾清+做運動都係反反覆覆減完又重返
呢個月終於嘗試生酮,自問唔算好嚴,一星期出街食2-3餐唔會走汁
一啖飯麵無食過,有幾日偷飲過一啖coke plus/微糖茶
計返我一日要食100g fat 其實唔難
沙律加20~30ml橄欖油/牛油果油,2隻蛋,半個牛油果 呢度都差唔多50g
如果加埋防彈 15g 牛油 15g mct 呢度又30g啦
但始終唔鐘意飲熱野,飲過幾次防彈就轉左凍黑啡加忌廉,100ml忌廉都有30g fat
仲要係勁好味! 以前食清果時只可以飲齋啡,而家好開心
有d朋友會話咁多野唔食得好慘,我就覺得可以食既野多左
之前雞胸雞柳,原味乳酪,白烚西蘭花(雖然我都鐘意食)
但更加鐘意而家可以食雞皮,炸豬皮,之前成2年無食過薯片而家可以食炸豬皮
加上本身就唔鐘意食飯,好鐘意食牛油果,三文魚,沙律菜,芝士等等
所以呢個月都食得好開心,其實食得岩既話816或者618都唔會餓
本身唔係好肥,無樓上各位減得咁多,體重黎計只輕左5%,體脂1%
因為想實驗下係咪真係靠飲食可以燒脂所以0運動,下個月會開始返運動
皮膚濕疹問題有改善,出油都少左,會繼續生酮飲食

好多人未試過就已經話食咁多油唔健康,會爆血管
明明出街食餐kfc m記 既垃圾油既份量差唔多
更多人係話自己試過唔work,其實係食錯野
有朋友話自己試過但個人會好攰無力,問佢食咩,佢話雞胸蕃薯

最後,飲食習慣呢d真係逼唔黎,揀適合自己就ok
行普通飲食既都會破下戒食雪糕薯片啦
行生酮既食半個蘋果或者可樂又有咩所謂
真係好怕d人連食野有少少汁都屌人咁樣唔叫生酮,真係好痴線
加油~
全部都好鍾意食
買半隻燒雞/ 燒鴨就咁食得唔得?

咁你出餐廳食 得返日牛放題/ 刺身/ 西餐牛扒雞扒,仲有咩分享
首先,你想用咩既飲食減先?

外食唔係食唔得,首先你要對飲食營養有少少認識
望到個野食,分得出邊D係CARB PORTEIN FAT咁
會唔會加左糖之類
有汁有醬 甜既野 一定唔得架啦~多數都係好肥
你要識選擇食物

其實無你想中咁少食物 飲品
只係你無概念去選擇食物

有好多野唔食得,但都有好多野你可以食得飲得

我試過買滷水鵝同內臟返公司食

食日牛放題最抵
尤其是我fasting左幾日去食跟住再做fasting

我岩岩食緊豬皮😛
其實真係好多時啲人唔識揀

我試過早餐走去公司附近跟惠康買雞腎雞脾食🤷🏻‍♀️
等身體慢慢適應,無人叫你一cut carb就走去舉🤷🏻‍♀️
我問題不大,我由低碳開始
我本身做引體做到12下,而家做到14下
可能個人輕左做多左掛,但力量絕對無人地講跌一半咁誇張
點運作?
有冇教學

British Citizenship to be revoked from Carrie Lam's ( 林鄭月娥 ) family.Can you add your signature? ✍️
http://chng.it/yMBK9NFJ

[整合]點擊這裏了解黎緊一星期香港人行程
https://lih.kg/1253711
封塵一

封塵二
麵包唔食得難?

我以前可以一次過買二千蚊包
你諗下我有幾鍾意食包

一戒就戒清晒
係上年忍唔住去Bakehouse... 🤦🏻‍♀️
蠢仔先淨係睇一面既
網上一樣有大把研究生酮既好處
研究完覺得岩自己既就試下囉
唔岩既一樣冇人逼你試
上面都有多巴絲分享經驗
唔使周圍同人講你無知既
咁我又好建議人上Netflix睇下The Magic Pill

https://www.netflix.com/title/80238655?s=i&trkid=13747225
我而家日日都牛油果煙肉或者牛油果蛋
仲有冇其他選擇?
我午餐晚餐都係三文魚/豬腩片/豬扒/雞扒/雞胸
你有冇飲防彈咖啡?
有無時間睇medical paper?
有幾十份可以俾你慢慢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞