生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
決心唔夠,麵包加左野
升糖指數高
正啊 交換tg?
其實Low carb no carb真係無咩用
我朋友阿爸差唔多80歲人,有少少錢咁啦
有糖尿高血壓三脂甘油酸高仲有氣喘幾十年
日日食完飯都要訓晏覺,食十幾隻藥
朝早一定要白粥油炸鬼炒麵

我朋友同佢講起戒糖
佢聽完覺得有啲道理,再問我多啲

半年都唔洗
以前行兩步路要聞氣,長期帶住個氧氣筒,工人姐姐係面推住輪椅跟佢
我個frd成日驚佢阿爸唔知幾時走

睇完醫生,以前十幾隻藥宜家得返兩隻
去澳門議事庭前地行到上大三巴都仲得

我信呢啲實例多啲
防彈 唔係必需,只係一種攝取 補油既一種方法
食咩無咩所謂,守到生酮個原則就OK~
我之前有POST過相,你搵下
你俾我方便嗎?
唔想俾人知我係到
有少少幫助但無咩用
宜家個醫學係建基於食左carbs嘅人體

好多醫生都話推翻晒以前佢地係醫學院到讀嘅嘢
所以有咁多醫生營養師聽都未聽就話唔work有問題就係咁解
唔緊要啦,網上好多資料
有好有唔好,但自已未試過 就單方面去選擇相信
無得拗,當然每件事都有好處 唔好處
睇你點睇,自己衡量過 接受到咪OK~
SO FAR 我見到既係身體係好轉左
咁係主要食蛋白質食到飽 定係食好既脂肪食到飽?

好聽話 即刻試下食肉食到飽
外食既話,大家都咁懶唔肯自己煮
其實大家可以選擇D健康既餐廳
可以留意下youni
有增肌餐 同減脂餐
我未食過,不過間野係正我GOJI做GYM既門口
價錢50-80左右
食蛋白質,脂肪係副助你覺得飽肚
唔清唔楚唔好亂咁試
你上網睇下生酮要點食先
絕對唔係食任何一樣野食到飽
所有野係有數計
https://www.peeta.tw/ketogenic/what-is-ketogenic-diet/
你真係想生酮既話自己參考下,比較易明D
其實做耐左你就會明
有問題想問
1我冇食碳 同埋 糖半日 身體有D唔舒服
洗唔洗食番少少

同埋如果我間唔中食一餐飯
會唔會影響個較果
係lunch好麻煩 唔知食乜好
盡都係淨牛丸淨魚蛋 扒又食唔起
利申一定唔會帶飯
你覺得點樣唔舒服法?

如果真係想食飯,幾個月之後
等啲酮穩定左先
要循例漸進 無得急急,碳要慢慢減
唔係一減哂 一定會唔適應

間唔中食碳水,一定會影響
身體都未習慣使用酮體,你又食返碳水
姐係又要重練
牛丸同魚蛋其實都係澱粉

燒腩仔得唔得?
自己帶飯盒
有興趣嘅睇下
咁姐係起碼 一段時間 減碳 等身體習慣用酮

問題係唔係成日得閒煮 由其係番工
驚有時冇選擇之下要食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞