生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
過左幾個月後可以好間唔中地食啲莓類生果
唔係日本個啲改良過超甜宜樹多啤梨呀下
可唔可以講下平時多數煮啲咩食
外食又會食咩
想7月底前減5-6kg 唔知靠生酮得唔得
我發現食牛係最好,最多營養
蛋啦,內臟啦,所以滷水成日買
仲有三文魚啦,海鮮啦,煙肉啦

你地仲食菜嘅可以食西蘭花椰菜花菠菜通菜青椒個啲都得
根莖類嘅菜就最好唔好
豆都唔得,包括豆製唔同魚蛋個啲

最緊要飲多啲水
因為無食碳水之後會去水去得好快
仲有要食多啲鹽補充

甜品個啲唔洗講全部唔食得
好似有d似自然療法果d, 以前試過,但無飯落肚幾日就頂唔住
係咪基本上三餐食脂肪高嘅肉食到飽就可以入酮
其實有無酮同你食高唔高脂無關

酮係關碳水事
只要每日20克以下,正常一兩個禮拜都已經入酮

開頭一定要嚴啲

有啲人就算肥都可能高脂會減得好啲
有啲人可能高蛋白質減得好啲
你無食飯,但係你有無食足夠嘅蛋白質同脂肪先?
定係諗住減肥,唔食飯就連蛋白質同脂肪都就住食?
唔記得講

唔好飲奶
奶高乳糖

液體Cream high fat可以
即係Starbucks 倒落咖啡個啲
唔係蛋糕上面個啲
有,但食極都唔飽
絲打一日飲幾多水
應該3-4L
頭一個月係咁
你身體平時嘅能量來源係糖,轉做脂肪要俾時間適應
我頭一個月食到癲左

正常戒左糖之後係會有一段時間食極唔飽,跟住有一段時間完全無胃口食嘢,跟住就會變返正常
同埋宜家我睇多左
食牛啦,食雞係無咁飽同埋其實無咁好
其實要食好多地方都搵到,愈簡單愈好

我最鍾意去食日式火鍋放題

Sorry, 好精神未訓著順便答埋
咁巴絲有冇做帶氧/重訓 ~? 依家身體脂肪比例幾多%
燒味,羊架,牛扒,口水雞,醉雞🤤
我有打過拳,但呢排懶
會做返

宜家仲有排減,因為我本身荷爾蒙有問題,所以減得慢好多
但比最高時跌左十幾percent
可以嫁
但係你兩兜可能唔夠飽
可以,但唔好經常
因為我都幾肯定佢地有落糖
正常黎講內臟係好嘢
尤其是牛肝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞