生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
見有fd keto左半年瘦左勁多
但我唔鐘意食肉無得跟
係,包括生果,豆,豆類製品,根莖類蔬菜
其實只係香港人食得太多營養唔覺
碟頭飯個飯, D汁, 凍檸茶等 加加埋埋都至少有500-600卡
去歐洲幾個月 就算KEEP住食Pizza(有carb)無做運動都瘦左20磅
瘦 =/= 健康
香港人食個啲唔係營養
同埋好多已經唔再計卡路里
無接觸開呢樣野
想問下點解反而個人既出油會少左?
邊有人減肥食麵包
試下全麥意粉,一日一餐30-50g意粉(未煮)
一日一餐牛排/三文魚柳(大約30-50g脂肪)
以上2餐請分開,意粉碳水餐請加雞胸/雞柳同菜
肉類脂肪餐可以跟菜同一個生果
其他餐睇自己肌肉/熱量要求,雞柳加菜/奶粉/

每日運動燒300卡路里,平時行多d。10-12日安排1餐作弊餐,每6日就安排1日3餐意粉做碳水回復。

我一星期瘦1kg,加埋已經冇左13kg
我自己開始試緊生酮
但間唔中有食米線
所以減得好慢
個幾月都只係減得4kg

我好鐘意食辣
其實keto食唔食得辣?
其實戒糖 咪好多烹調方法都唔用得?let say食塊牛扒都唔可以用出邊餐廳開既黑椒汁?另外我自己做緊fasting 剩係食晚餐,如果轉生酮照返咁樣fasting有冇問題?
好Prof 喎
d terms 都好medical
有唔少研究
去ikea食雞脾,salad,排,coffee
其他嘢你食咩先,食幾多。
附近有ikea,

唔食飯唔食澱粉要食到飽
咪餐餐都好貴

我係勁鍾意食肉果d
平時早午晚可以食咩

係咪燕麥+ 蛋白粉都唔得?
開頭係好易減
之後重量唔會好似之咁減法
有冇量體脂
體重唔等於一切
一日要有卡路里 1x%脂肪
人體先可以正常運作
減肥順利
你有gym開嘅話可以食whey isolate
你有可能係sugar craving喎。想食=/=需要食。
要食埋啲high fats 嘅食物 e.g. salmon, 牛油果,牛油
方法唔係人人都岩
人幾千年進化要用碳水做主食
開頭唔洗減到咩都無,少極都要有半碗飯
開頭一日起馬有一碗 食下少d食下少d。
為左減肥試左兩星期左右
應該唔識食 或食唔夠
keto flu到頂唔順
係屋企度頭暈眼花 同埋頭痛左好多日
而家低碳飲食 慢慢先轉keto
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞