生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
但我地嘅祖先冇減肥嘅需要,連登仔有
食electrolyte保充pills
你岩

以前食都唔夠食
而家d人食到過曬火
以前食物要自己種自己獵
邊有得你肥
除非你係城主/商家二世祖
樓主搵咩人上pt堂
同埋咩價錢?
你飲得夠唔夠水?
有無食夠sodium, magnesium 同potassium?

無食碳水身體去水會去得好快,一定要飲得夠水同補充夠電解質

我一路都無出現過Keto Flu
應該慣我個陣食得夠多鹽事
你平時個energy source 係糖
一時之間無左要靠脂肪,身體係會有個適應期

頭一個月都係咁
我個陣計macros成日食完餓

頭一個月咩都唔好理,食到夠
過左之後應該會有一段時間唔想食嘢到你以為自己厭食
我之前朝早日日係用759買嘅一大嚿煙肉切粒炒蛋

午餐好簡單,就係自動睇下menu上面嘅嘢減左個澱粉
我試過買滷水鴨+內臟返公司食😂
我真係會睇medical paper...
生酮食唔食得辣?
1. 係,上面講左,鹽,胡椒粉,香草
出面好多鹽有落糖
我係會自己帶鹽出街

2. Low carb係fasting嘅好朋友 👭
我多數做OMAD,有時會做EF
究竟斷食做完運動應唔應該食野

斷食就只可以飲水 ,咖啡 綠茶 eg.

但係做完運動。唔食野補充就會分解d 肌肉?

但一食野就stop 左 斷食

btw 生酮個條件太難。低碳會易好多
試下戒埋米線啦
米線好多嘢本身都唔好

Keto後呢,有啲人會本身唔食得辣變到食得,好似我
所以係可以

不過記住睇下隻嘢有無糖
但係做完運動。唔食野補充就會分解d 肌肉?
呢句野點黎
唔肯定 所以有個問號

咁究竟係點
斷食做運動完全無問題
我試過斷食左5日去行山行左7個鐘

唔知唔食嘢補充會分解肌肉邊到黎
不過我睇好多人本身都係會斷食時做weight training
所以應該唔會

成日都有人話難,我又唔覺得低碳會易幾多
頭先應該有答

可以
不過記住睇下用個隻嘢有無糖
其實食幾多嘢都好,身體都會分解肌肉。
keep住有做負重嘅話就可以減慢分解。
一兩日唔食嘢都okay的。
身體開始適應目前的飲食和運動模式
轉運動形式、質、量都可
亦應注意體重維持可能意味肌肉量增加而脂肪減少
減肥=/=減食

斷食唔係因為你食少左嘢而瘦
係因為胰島素等原因
想問下如果減到去理想既體重
再正常飲食返 會唔會反彈得好犀利?
定係慢慢咁減碳?
再慢慢咁加返上去?
我請問下
你會唔會拎個app記住食左幾多
有時我係食得太多肉而唔夠fat
每日要食103g fat有d難到

我每朝已經一個牛油果加cream cheese咁食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞