生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike

杏仁係咪最好?

呢隻糖食唔食得過 之前咁岩買落
就咁望應該可以接受
食完就唔好再買
知道

好正 問咩都識
2年咁既keto +健身
都咁既樣
笑死人囉
人地做左兩個月呀,睇字啦
仲死撐bulking 行到keto
大把研究都話crab 係生成肌肉同維持力量最重要一環
算啦,信者得救
算啦,keto本來就唔係健身用
身體要進入fasting mode, low blood glucose level先會有ketone body既產生
而muscle既原料係protein姐係(amino acid),而當中有glucogenic,ketogenic,
當血糖低,glucogenic既amino acid咪轉化做glucose囉
而amino acid小左,仲邊到有肌肉整出黎呀
Ching sick d ya wor
佢會貼d大隻佬圖出黎話你知佢地都係行keto...
但明明人地行keto前已經大隻
keto只係幫佢地cut
大家都咪吵啦
等我講番句公道說話

Keto and low carb 我都試過
但我最後選擇low carb,都行左兩年
點解?
第一,low carb餐單彈性keto好撚多,
Keto我覺得係個餐單最撚麻煩,可能我懶

第二,我工作關係,行keto會好麻煩,又會麻煩同事,人地;low carb完全正常生活冇分別

第三,我做gym,其實運動量都高,講緊既係最大肌力,爆發力,我可以肯定同你地萬keto一定比唔到呢樣野你,但如果你係長跑,你可以試下keto,係有幫助

第四,low carb 餐單平宜多多

最後,亦係我最concern既,keto真係冇一個長時間/大型既study paper support, 只有d細既study, 即使我行keto果陣驗身報告係唔錯,但我都會concern的,始終呢個係隱藏性既風險,如果長期進行,冇人可以肯定到20年後,30年後我身邊會出現咩變化 到時自己要負責番,當然唔一定有,但我廢,我驚

總結,keto係可行既,但我不建議太長時間,個人可以用keto調節自身問題先,當解決左後,改番low carb,都一樣好健康 最重要係,唔好keto到走火入魔 ,唔好影響到其他人呀屌你老母!
Keto 減肥係快 係事實
但係好多人用keto 係for purpose
班健身大隻佬 可能賽前要快速減磅
或者其他目的啦
加上對於keto 既study 係比較少
大部分都係for medical instead of bodybuilding
唔係會轉化咗脂肪先?proteins priority 係最後?
其實飲唔飲得白色個隻可樂
有KEEP住低碳
正解
無話唔得既,低碳唔洗咁嚴格,唔係做人無哂樂趣
不過我生酮我唔會飲,飲梳打水溝野代替
我之後想練大隻,所以我之後會轉返正常飲食
有無tg?
減肌肉快你會覺得輕得快肌肉重脂肪好多
部份keto撚同素食撚好似。。
健身撚都係😭😭😭😭
今日整咖哩牛腩
緊係唔係,一般情況下就緊係燒脂肪先再去protein,但assume係普通情況下,唔會長時間冇carb落肚
而keto diet講緊係全脂飲食,而血糖係需要1定既濃度,太高/太低都唔得
而全脂飲食唯一可以製造glucose既有兩樣
1. 三脂甘油酸上既glycerol經glycerol 3 phosphate 去返DHAP>glucose
但比例上,glycerol得3粒carbon,而glucose有6粒carbon,所以要2粒三脂甘油酸先做到1粒glucose
2. 由glucogenic amino acid去整glucose,而依d protein一係由diet黎,一係由muscle黎
問題就黎, 脂肪轉做glucose既數量少之又少,而經beta oxdiation整出黎既ketone body又多,咁要幾多脂肪先夠穩定血糖而又唔會分解肌肉?
所以好大機會會有肌肉流失
咁專業 我又唔係好識
所以run一排,再度inbody 睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞