生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
多謝 🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
好多營養
有fd好難得
題外話 巴打你兩粒lin好兇
無味同埋易入口 都幾快入到keto
覺得有同路人好開心haha
開始左兩星期 lm
留名學野
真係好難得,我公司有同事既另一半都生酮減左30磅
所以佢地平時食零食都知我唔食得唔會引我
連果d”食少少唔怕既“都唔會講
整合返大家既資料 方便大家睇

生酮既資訊香港唔算好廣泛,我只係唔想咁多人再誤解呢樣野,呢樣飲食係香港仲係好新,甚至無人聽過,亦有人亂睇報導就放大左。
好似支持耶撚 或 反對耶撚一樣,兩邊都有唔同既支持者,但我希望你地真係深入了解過,有試過再睇下自己身體反應再下判斷
我由始自終都無鼓勵人生酮,我亦都唔會長期生酮,我講過八月就會轉飲食,要人徹底改變慣有既飲食習慣,當然身體會有唔適應,要一個人接觸一樣新事物改變舊有既觀念並唔易,唔好盲目跟風,可以由低碳飲食開始

我生酮只係實驗下2-3個月自己身體會有咩變化

如果你真係想執行生酮既話,唔該你做好功課有系統有計劃咁先好去試,一開始並唔好憑感覺去試,否則只會有反效果你可以down 返 app “myfitnesspal”先,計一計你大約既TDEE,設定好你每一樣既營養比例去執行,每一餐都習慣入好哂data先煮黎食,會比較容易預計到你一天所需既熱量

有興趣了解既可以參考下呢個台灣營養師youtuber既文章
[url]https://www.peeta.tw/ketogenic/what-is-ketogenic-diet/
[/url]
如果你目標係健身想練大隻既,我唔建議彩用呢重飲食
因為我試過真係無乜效,但至少肌肉量,無正常飲食cutting咁易流失肌肉

F&Q

1.食咁多脂肪,會唔會無屎屙?
我可以同你講,大部份人本身便秘既人,都有返廁所去
食咁多脂肪,加上適量菜其實係有助排便,便便D色仲好健康

2.食咁多脂肪係咪會瘦?
其實原本生酮飲食係用作研究醫病,癲癇 心臟病 糖尿 皮膚病 癌症等
減重只係一個額外既BONUS,除非你生酮都可以暴食,每日都可以食多過TDEE好多。不過我相信好難,因為食咁多脂肪,其實係好飽,脂肪消化需要D時間,同埋你唔食碳水,你血糖長期都係個穩定既水平,你絕對唔會好快就餓,食唔到咁多野

3.食咁多脂肪會唔會唔健康 膽固醇偏高?
問呢條問題既人 明明自己餐餐出街食,KFC M記 茶記
但係又唔覺得自己唔健康,我地生酮係食健康係脂肪
全部都係原形食物

有好多案例一個肥胖既人Body check完,驗血報告正常返
內臟脂肪減左唔少,有本身食緊心臟病膽膽固醇藥都減曬
將生酮前後對比
如果你係一個正常人 生酮後 膽固醇 有可能總數會高左,
你要知道份報告顯示既膽固醇總數,你要再細分去睇
有好既膽固醇(HDL) 同 壞既膽固醇(LDL)

生酮飲食正常係會減少低密度膽固醇(LDL)通常會維持不變或降低,高密度膽固醇(HDL)會高左
另外三酸甘油脂(triglyceride)都會明顯下降

我自己同其他巴絲反映
-比之前精神左好多 氣色好左
-皮膚病改善左 皮膚滑左 唔會再出油 濕疹都好返 黑眼圈細左
-減少炎症 暗瘡 甚至尿道炎
-自體免疫疾病
-過敏
-穩定血糖 胰島素
-Heart Rate BP 正常返
-胃酸倒流無左
-甩少左D頭髮
-鼻敏感改善左
-減重

3.可以食D咩?
蛋 內臟 三文魚 海鮮 煙肉
五花肉,基本上所有原形肉類都食得
你地仲食菜嘅可以食西蘭花椰菜花菠菜通菜青椒個啲都得
根莖類嘅菜就最好唔好
豆都唔得,包括豆製唔同魚蛋個啲
最緊要飲多啲水一日3-4L
因為無食碳水之後會去水去得好快
仲有要食多啲鹽補充
甜品個啲唔洗講全部唔食得

雖然有好多野唔食得,但都有好多野都食得,絕對無你想像中咁少野食,做人無哂好趣,只係戒左糖同碳水
我地有POST過野食相,自己參考下

4.有無得飲甜野 汽水之類?
可樂 7up 落左糖既都唔飲得
真係想飲既過話,可以買梳打水 自己溝野飲
我試過加CREAM飲好似玉泉忌廉
另外生酮可以落赤藻糖 羅漢果糖,IHERB買
我會用黎整蛋糕 整雪糕 沖朱古力飲

5.唔食飯會唔會餓?
食蛋白質 同健康既脂肪
好有飽足感 基本上唔會餓

6.再正常飲食返 會唔會反彈得好快?
體重我覺唔係好重要,同樣既重量你既能態可以好唔同
你可以用體脂%作標準,減肥唔好只睇KG
如果你做運動,你係有可能同時間增加左肌肉
同埋同時間減左脂肪,所以你既體重 有可能唔會有咩變化
因為我地減左碳水,如果正常肉食返
碳水係會幫我地儲水,一食返野正常都重返
視覺上唔會有太大改變
所有野都要循例漸進,無得急
急只會有反效果,只要有系統控制得好 絕對唔會反彈 變返肥仔

7.做gym會唔會無力?
我問題不大,可能我由低碳慢慢開始轉甜酮
做所有都要循例漸進,一下子減哂碳水,一定會有唔適應
用引體例子我生酮前做到12下,而家做到14下
可能個人輕左掛,但力量絕對無人地講跌一半咁誇張

8.可唔可以飲protein shake?
一開始生酮飲食蛋白質有比例要求15-20%
如果你正確執行飲食有食肉,基本上都夠protein
唔需要再飲,另外你睇下後面營養標籤,基本上有SUGAR都唔飲得

9.人地話會有口臭體臭係咪真?
口臭 有味 原因係飲唔夠水
我試過飲唔夠水,做GYM 去廁所 的確係有怪味
我而家一日飲3-4L

10.洗唔洗飲防彈?
防彈 唔係必需,只係一種攝取 補油既一種方法
sor 無剃毛
自然療法一樣
其實好多人bulking係做Keto
鍾意咪繼續單打我,鍾意咪繼續唔信話無可能我無咩所謂🤷🏻‍♀️
你以為我無理據所以唔出聲?
唔係囉,係既然呢到成版嘅人都insist carb is necessary for bulking,咁咪繼續俾你地咁認為,同你地講黎無咩意思
有啲問題係要自己遇到過先會知道自己一路做緊個套原來係有問題

呢到好多都係巴打
男仔嘅荷爾蒙問題無女仔咁複雜
梗係講得好簡單好輕鬆啦

本身樣嘢係壞,妖唔妖魔化佢佢都係壞
食煙啲人都會話其他人妖魔化左啲煙
咁你地鍾意繼續話煙好咪好囉,又唔係我食🤷🏻‍♀️

其實個post一路睇一路都見到啲人有好多錯誤嘅理解
不過我呢啲咩都唔識,人地講咩就信咩嘅無知婦孺,都係慢慢睇下書,睇多啲其他醫生講嘅嘢增長下自己嘅知識好過啦~
lm
低碳緊
整體唔算肥, 淨係有個肚腩,
成日坐, 零運動

想問吓用邊種飲食方法最有效減腩?
拎樓主個耶撚論
我無意亦都無咁嘅心神要去叫人做low carb

做左low carb兩年嘅人係到
由每一餐每一樣嘢都磅,日日帶埋個磅出街
到宜家真正知道low carb應該點做
有人有興趣,有問題想問,我好樂意去幫手解答

但對住啲對呢種lifestyle 一知半解亦都唔打算去真正了解嘅人
我無打算去晒時間
無一種運動,可以減某一個部位
基因決定左你瘦邊先,做運動可以令你減脂後令線條出D 望試去體態會好D
你可以試下低碳飲食~加做運動制造熱量赤字
持支以恆 自然就瘦
https://www.google.com/amp/s/theminikitchenblog.wordpress.com/2017/08/02/tdee-caloric-needs/amp/

https://mf.techbang.com/posts/753-basal-metabolic-rate?page=2
想問吓咁食水果/飲鮮果汁係咪大忌?
除此之外,有無覺得很個人好攰,成日食完飯之後好想食甜嘢,或者無啦啦好想飲甜嘢?
唔係生酮的話,其實唔戒呢d
低碳飲食唔需要戒
又冇啵, 平時返工都夠精神㗎

除咗午餐同晚餐呢兩餐
其他時間都極少會飲嘢/食嘢, 最多沖吓茶飲
但就真係餐餐喺街食, 同埋會食到好飽
Thank you 樓主
咁我試吓減食澱粉嗰啲先
唔會snacking 就非常好
係咁食少啲澱粉啦
生果真係食就最好成個食唔好飲果汁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞