生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
無嫁,個肝就咁擺係到無用到的
因為層面人類消化得少少,要拎佢D油同營養要打碎先吸到
重要即食即打,
唔係D抗氧化劑又麻鬼煩氧化晒
我覆都費事覆
咁我應該唔係
養肝做寵物
認真就輸了
單單膽固醇我已經係呢到講左兩三次。。
中肯D先,Keto真係會令個肝做多咗野,因為冇咗肌肉幫手放能量。
但係咪真係多到有傷害呢,我唔識,我試咗一個星期咋
btw, 食Keto 主要食咁多健康油,我可唔可以肯定血管會健康咗?
其實大家都計漏左無左碳水對肝嘅影響囉

脂肪肝係因為食得多油所以先有咩?
唔係囉,係澱粉呀
點為之健康油?

仲要睇好多嘢
淨係第一句已經錯到飛起

飽滿脂肪造成壞膽固醇増加
唔係講緊你
但身邊有啲行緊keto 嘅人
係佢地嘅世界keto 就有如科學界嘅宗教信仰
任何時候都要堅定不移咁追隨
仲要不斷妖魔化碳水
對目標係bulking 嘅人都要建議佢行keto
留返俾師兄慢慢解答

我俾兩老拐左上深圳
牛油果
果仁
橄欖油
夜啲返到香港先講
原來係咁
事實唔係咩
膽固醇的確係由身體製造
而刺激膽固醇製造又真係取決於你所攝取嘅脂肪量
當然好脂肪同壞脂肪都會有所影響
舉例 麥當勞 壞脂肪
堅果 牛油果 好脂肪
即係橄欖油,亞麻籽油,三文魚油,椰子油,牛油果油,豬油咁
正常飲食,簡單D諗
你攝取既熱量 > 你身體所消耗既
過多糖 過多既碳水,會影響血糖升高
而刺激胰素分泌,過多既食物
其實身體係儲存做脂肪,過多儲存唔切係皮膚下
會走左器官 血管到,所以脂肪肝 心臟病就係咁黎

如果你飲食係靠脂肪作能量既話,其實你食既野
結果都係身體都係分解24小時不停使用,除非你真係可以食到咁多脂肪
多到身體用唔哂,不過我相信好難,因為食咁多脂肪,其實係好飽,脂肪消化需要D時間,同埋你唔食碳水,你血糖長期都係個穩定既水平,你絕對唔會好快就餓
最重要係oxidisation
幫咗Bun 絲先
首先脂肪有兩大家族 Saturated Fat (飽和脂肪) 同埋 Unsaturated Fat (不飽和脂肪)

首先飽和脂肪同不飽和脂肪都會令膽固醇於體內更多地製造。

分別在於製造出黎既lipoprotein(脂蛋白)有唔同。
食不飽和脂肪會有更大趨勢製造 High density lipoprotein (HDL, 高密度脂蛋白)
食飽和脂肪會更大趨勢製造 Low density lipoprotein (LDL, 低密度脂蛋白)
不過奇怪既係食飽和脂肪令LDL上昇都係搵唔到當中關係,所以仍處於假就階段

係真係假重等緊科學界既答案
唔明
咁你以上解釋同篇文講飽和脂肪"易"增加LDL 有咩衝突
出街食咩系列之陳鵬鵬
Fast左27個鐘

唔介意,好高興有FD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞