生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
每日打邊爐得唔得?
Too little exercise is a major contributing factor in the problem
唔係,蛋白質只會係你身體有需要時變左糖
唔會話因為你食得太多而自動變做糖
生酮左一段日子,SO FAR 我去度INBODY
我肌肉量無跌過,仲升左少少
我就無規定幾時食野,有時食完先GYM,有時就GYM完先食
其實身體適應用脂肪轉為酮體做能量,做運動比較主要就唔會去分解肌肉。
有健身人士BULKING完,會用生酮CUTTING
因為可以保留肌肉量,無正常飲食低過TDEE CUTTING咁易流失肌肉
佛系減肥,身邊好多朋瘦都想瘦
又話做運動好辛苦,無時間自已煮
係決心唔夠姐!
體重我覺唔係好重要,同樣既重量你既能態可以好唔同

你可以用體脂%作標準,減肥唔好只睇KG
如果你做運動,你係有可能同時間增加左肌肉
同埋同時間減左脂肪,所以你既體重 有可能唔會有咩變化

因為我地減左碳水,如果正常肉食返
碳水係會幫我地儲水,一食返野正常都重返
視覺上唔會有太大改變

所有野都要循例漸進,無得急
急只會有反效果,只要有系統控制得好 絕對唔會反彈 變返肥仔
我一開始會計,煮懶左
大約都知道夠唔夠油,唔夠既話我先加核桃 CREAM 牛油果 之類

比個例子你可以用比較肥既肉去做主食(五花腩)
一舊已經夠哂肥,基本上唔洗加油
https://youtu.be/3Tq0omgoges

巴絲點睇呢條片?
原本stevia leaf 係葉,如果買天然的會係綠色粉狀。呢種白色係精製過。
不過無所謂啦,間唔中一次半次 影響唔大
唔係做人好辛苦haha
我有時牛油果 加兩隻蛋,但我最近都唔食早餐,做完GYM先一次過食

攝取計全日,你最緊要午餐 晚餐要夠油
咁我食老麥 孖芝 + 雞翼+ zero 算唔算合格?
因為我好少自己煮

其實我做到Calorie deficit 既話,
當中食既高脂高蛋白低碳都ok?
啲人戒白粉都會無精神眼訓,咁係未唔戒?
口臭同便秘係頭幾個月嘅事,仲要係一段短時間
我便秘都係好似兩日左右

咁睇你肯唔肯捱囉
其實真係唔關CICO事
我去親都係食牛食到收工 勁飽
上次一條友食左11盤

咁樣食洗唔洗睇卡路里/ 同埋洗唔洗成日唔食野走去食?
濕疹同減少發炎真係有效 連暗瘡都少左
糖真係好毒
我唔睇卡路里

我最多一個人食左8盤定10盤 *shy*
口臭 有味 原因係飲唔夠水
我試過飲唔夠水,做GYM 去廁所 的確係有怪味
我而家一日飲3-4L

條片跟本就講緊人 唔健康 唔正確咁 食生酮
食炸雞之類,生酮係食健康既脂肪 同 配合適量既菜
食咁高脂肪既食物 係有助排便

我一開始未習慣食咁多油,頭兩日去成4-5次
直至而家我每日都有1-2次去到,好健康全部金黃色,未爛過
其實Keto有樣嘢好重要就係減低胰島素,太多胰島素對身體好多影響
同埋inflammation...
我以前好易尿道炎
本意keto係減肥 點知bonus係冇復發
我Keto唔係減肥
係因為PCOS

詳細如果大家唔介意我可以之後分享下

減左70磅無諗過
最無諗過係跟左16年連日日幫人照胃鏡嘅醫生都話未見過個胃發炎得咁嚴重嘅胃酸倒流無左
飲食真係>藥
淨係食m記啲板雞得唔得
咁劣食 不如唔好 生酮/低碳,M記某D食物雖然脂肪高
但好多都要炸,炸粉其實都唔係好適合生酮
同埋好多添加劑,係會影響埋血糖
仲食埋好多壞既膽固醇落肚

生酮一開始個比例要控制得好好
最好就選擇原形既食物 會比較好
係正常飲食,計算好TDEE 減200-300
配合上運動 都好快瘦
其實係

尤其是女仔好多荷爾蒙都有問題
荷爾蒙有問題真係食咩都會肥
唔搞掂荷爾蒙咩都無得講

睇完個post 到宜家都唔知食咩好
壽司拉麵米線,碟頭飯全部都唔
咁平時得水同茶飲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞