生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
👍不過我唔敢食內臟 由細到大都係
我識個健身教練 上咗唔知咩班 飲咗15日果汁
乾到仆街 唔知係咪真係得
係低卡高糖+水
Keto 增肌係最大笑話
無carb 你連舉鍾既力都唔夠
舉完鐵係需要carb anabolic increase metabolism 令肌肉生成
你話減肥或者for purpose 又唔同講法
呢點我認同
冇crab bulk唔起

但for 減脂我覺得好有效
化糖都唔得 好鍾意飲zero、凍撚茶同奶綠
你平時飲咩多?

我應該剩係揀6-8 小時內食哂野呢個選項
食壽喜燒+ 特選 平d
Zero 代糖對身體其實唔係丸好
可以嘅戒左佢啦

咩係奶綠?

飲水,Sparkling water, 茶,勁多茶同好間唔中會飲咖啡
檸檬茶走甜都得
學到野
放工再研究下
唔該哂巴打
d肉好鞋
壽喜燒個湯底唔得,好多糖
盡力

珍珠鮮奶綠茶

得返水同茶飲

食唔食得乳酪/生果 ?
咁要揀邊隻?
我生酮前用引體做例子,我做到12下
力量呢家野過左適期應左就無事,我而家做到14下,可能輕左

不過生酮飲食 同時間增肌 又係一個穩定進入生酮狀態就真係難,因為食唔夠蛋白質 同 碳水
不過有外國人生酮測試 將d營養比例 調整下
都可以增到肌,不過我覺得增肌當然無正常飲食咁有效果。

想健身增肌 一定唔會生酮
牛奶乳酪生果全部唔得
跟足的話
Keto 咗一個星期, 少咗8磅
我知呢個速度快到過分, 其實因為除咗減脂重減咗水
不過有少少心得
1) 一定要肌肉訓練(15 min workout夠做), 預防反彈
2) 食野真係要有知識, 你食 pre-packed food唔睇營養標籤係死路一條, 一定要食100g入面少於5g 碳水化合物既野
3) 一定要食夠油, 唔係你身體會唔知點算, 做落唔簡單
3.1)食沙律落多D沙律醬, 但一定要係real mayonnaise/ 橄欖油/其他油, 唔好食茄汁, 鬼佬甜醬黎
3.2 食多D肥肉, 豬腩肉, 鴨胸, 雞翼就perfect啦
3.3 食多D肥魚, 三文魚, 鮪魚(屌你百佳$7一條), 吞拿魚都食多D, 油浸低溫焗好撚正
3.4 生果唔好諗啦, 你得牛油果同埋3粒紅桑子揀
3.5 朝早用防彈咖啡可以諗少餐, 我冇跟又organic (商業騙局) 又grass-fed 又點, 其實要既macro都係一樣
3.6 唔好亂食菜, 你可以食葉菜,蕃茄,茄子,青瓜, 但一啖粟米, 薯仔, 栗子, 總之綿綿地粉粉地既都唔好食
3.7 唔好食豆, 嫩豆腐畀你食一兩啖
珍珠。。🤐

Greek yogurt ok
Icelandic yogurt ok

生果可以食莓,黑莓紅莓藍莓士多啤梨
但係都唔好太經常食
我都係揀昆布
牛奶唔得
Mayo係普通supermarket 個啲都唔得
牛奶唔得
乳酪可以買greek yogurt,greek style 唔得
生果 可以食梅類
加油
real greek yogurt 得, 但要無糖, 同埋唔好狂食
其實野飲係茶, 咖啡, 水最大路

另外零食你食粒粒芝士, 低碳果仁(夏威夷果仁, 我最近見一包nuts and seeds都得), 再唔係, 如果你搵到, 風乾牛肉條都得, 不過香港勁難搵

睇營養標籤係你既第一步, 總之 Carb 少過5%, Fat 多過75%都相當理想
外行人一問
爬左幾員話要戒生果 呢個無問題 平時都少食
但蔬菜都要戒? 原因係?
無話菜要一定要戒
不過根莖類唔食得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞