生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike

我二月開始接觸健身,但報左gym自己去做,可能姿勢唔正確搞到d關節痛,我就係出面私人fitness搵左PT教,上左其實唔係好耐上左15堂,學左d基本動作可以自己玩,加上自學對飲食營養有少少認識。

三月中左右完哂15堂 飲食加運動 幫我減左3%體脂左右,完哂堂之後我一路自己去gym自己玩,玩到五月尾左右前後減左6%體脂。

之後比左個生酮左段時間既朋友導左我去試,其實我主要原因唔係因為係減肥先轉飲食,我知道生酮對增肌無乜幫助。我二月未接觸健身前我爛面,嚴重到要睇皮膚科醫生食藥,正常飲食後無之前咁嚴重好返好多,同埋我成日覺得訓極都唔夠,朝早成日賴床唔去GYM精神好差。

雖然生酮左唔係好耐,我發覺皮膚好左好多無再生暗瘡,之前好易出油,而家天氣咁熱都唔會出油。
精神好左好多,氣色都好左,朋友都話黑眼圈都細左,而家就算訓得好少都唔會再賴床。
頭髮自從澳洲返黎後,洗頭成日甩頭髮,近排洗頭無甩咁多,仲密返d。
鼻敏感仲好左,我嘆完冷氣或沖完涼成日打黑痴同流鼻水,成日卒鼻,無發現中而家唔會再猛打黑痴同流鼻水。
另外Bonus減體脂係好快,仲唔會流失肌肉量

唔希望大家用生酮飲食用作減肥,減重只係bonus,原本生酮飲食係用作研究醫病,癲癇 心臟病 糖尿等,之前極地生活既人原本靠打獵以高脂肪既方式作飲食,果個年代同條件唔許可佢地好少接觸碳水,唔似我地有米有麵包作主要食糧,佢地其實比我地少好多都市病。

網上對生酮有好多不同既意見,大家可以自行google或者買書了解下再衡量下,每件事都有好有壞,我都唔會長期使用呢種方法,我覺得我太瘦,瘦到唔想再瘦落去,肌肉量唔夠,所以我八月就會轉返正常飲食增肌。試一樣野我唔想咁快就轉,我想經自己身體去測試,並唔係聽人地口中所講咁,好定唔好自己最清楚,當八月生酮完我會去做個body check睇下點。

畢竟要你突然間將十幾廿年身體一直將碳水轉為能量 改變為 脂肪轉作能量,身體一開始一定會唔適應,如果你只用作減肥既話,我唔建議你試,因為執行上好難,你又要將碳減到好低,又要食夠脂肪,唔識既話只會有反效果,外食既話更加難,除時食左中伏野都唔知,所以我會帶埋部血糖血酮機出街,食完吉手指睇下自已有無破到酮,除非你決心夠否則都唔好試。

想減肥除左生酮,正常飲食或低碳飲食其實都可以,只要你keep住製造到熱量赤字就慢慢自然瘦到,唔需要咁極端走去試生酮

生酮飲食係香港應該屬於小眾無乜人識,亦好多人對生酮有誤解,身邊有朋友成日問同一堆問題:你食咁多肥膩野會唔會爆血管?會唔會肥架?有無屎屙架?之類既問題。

最後係呢到想搵班有生酮或低碳開既朋友一齊交流下
其實反醣嘅都係啲糖份生產商嘅打手
70年代出report話食fat有害嗰陣有個科學家證明到醣先係主兇
但係啲糖份公司(eg coca cola嗰啲)夾手玩死佢
最後份report不了了之

你睇下而家興起又有人屌生醣有問題, 佢哋根本係玩返同一手段
原本生活起極地既人,靠打獵返黎食高蛋白高脂肪既飲食生活,果個年代同佢地條件唔許可,其實接觸唔到碳水咁濟,唔似我地有米有麵包,所以佢地比我地少好多都市病,咁當然我地食咁多加工野當然有影響,
Keto左兩年
已經半轉左Carnivore
太憎啲人下下都話Keto要食多啲菜

Keto後
- 減左70磅
- 5年無黎嘅M黎返 (有PCOS)
- Heart Rate由普通都90幾去到55-60都有
- BP 12x/90去到12x/67
- 跟左最少16年嘅胃酸倒流無左
- 跟左唔知幾耐嘅IBS 無左
- 濕疹無再發作
- 血糖長期係5.幾,之前係pre diabetic
- Insulin resistance 都無埋

啲人好可愛的,有事你同佢講試下戒糖戒澱粉呀,唔會信
你同佢講食咩藥,睇咩醫生,就會信到十足🤷🏻‍♀️
Sorry
但係呢段我唔太同意
「只要你keep住製造到熱量赤字就慢慢自然瘦到,唔需要咁極端走去試生酮」

其實calorie deficit <>會瘦
Calorie surplus <> 會肥

Keto 本身亦都唔係叫極端
之前fasting glucose係正常,glucose tolerance test failed, around 7.2

宜家正常晒
同埋其實Glucose Tolerance Test宜家多數係睇一個鐘後同兩個鐘後
但係根據Kraft Pattern (Dr Joseph Kraft)應該要睇埋4個鐘後
兩年咁耐👏👏真係好勁
身體健康左好多
一樣新事物,又未嘗試過
要人改變舊有既觀念,真係好難

最近我試omad fasting
我應該仲係適應期,酮體有d高
Around 3-4左右,
其實你Keto左幾個月?
正常黎講頭半年去驗血,出黎HDL LDL一定高
跟住啲人見到膽固醇高呀,好驚呀,醫生話會死呀
跟住又話Keto點點點

同埋Keto增肌係完全無問題的
我建議你睇多啲外國個邊嘅嘢。。
我咁耐都無睇過台灣個套,佢地同外國個啲做法有啲唔同,唔識講
巴打 我keep住日日都游個半鐘水 每日都會叫做下平板 掌上壓 抬腳 每日熱量盡keep住1500kcal內 我減左差唔多夠一個月 減左6kg 之後依個星期體重都無升無跌 係唔係應該再減熱量攝取? 定係運動量開始唔夠 身體習慣左? 利申減肥新手 求指點
你平時飲食點?
同埋除左體重,有無覺得啲衫鬆左,個人啲肉實左?
Keto 半年減35磅
啱啊,啲人一知半解就話會中胴毒,血脂過高,唔可以長久落去等
最鐘意拎啲極端例子嚟否定keto
根本唔可以拎平時所認知個套搬落去
拎膽固醇黎做例子
Dietary cholesterol 同blood cholesterol 兩回事
Blood cholesterol 有八成係肝做出黎,咩都要低膽固醇,咁係未要切左個肝?
人腦,神經等全部都要膽固醇

同埋我再聽人講咩壞膽固醇好膽固醇我就黎反眼反到跌埋出黎

(Sorry, 講到呢啲我好激動)
飲食離不開都係 圾雞蛋 ,雞柳/去皮雞扒 菜 鹽水吞拿魚 生命麵包 間唔中煮下一包包個d米線食下 水飲好多 一日都4-5L起 都叫有實到既 依家叫做谷個時係實 但要禁落去先feel 到 肚腩會擋住
你食咁多carb.. 身體咪用唔到你啲脂肪囉。。。

身體energy source 一定係用糖先,之後脂肪係儲備
你食糖,佢咪用糖囉,點會用脂肪?
我淨係覺得行keto果排痾屎順暢左好多
正常飲食就便秘
但我覺得keto 好麻煩 lunch出去食好少選擇
而家行carbon cycle算
條褲有鬆左小小 我係咪應該介澱粉 咩生命麵包 米線(一包米線total fat有5-6g我睇包裝) 我唔知算多定少 我係咪應該唔好食依d 介左進度會快d?
可唔可以分享下應該點開始?
你既飲食係點?
運動量?
好想醫番好濕疹
agger,我聽到都會好激動,根本啲人未了解或者一知半解就妖魔化左成件事,好似之前啲人誤以為食蛋黃係會令膽固醇超標咁。
太多人以為食清淡啲就減到肥,食脂肪=增肥
咁一日應該食幾多carb? 用麵包計 一日最多幾多片
戒晒
所有澱粉,生果,糖,豆戒晒
食足夠蛋白質同脂肪,食到飽為止,身體需要血糖時會自動轉,唔洗驚啲咩低血糖嘅嘢
Lunch其實好易
一定搵到嘢食,再唔係自己準備
唔好食carb,根本無必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞