做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
想去脫墨 去細細間嘅美容院用藥水脫係咪好易有疤?
微針係咪fix唔到毛孔粗大?
其實凸洞係咩嚟
有無圖?

google唔到呢樣野
男仔有嘢想問
男士去美容院邊間無伏同點分
因為好唔透明 驚比人焗sell plan
http://lih.kg/cfAekS

對於醫治凹凸洞,點評價激光 vs 微針 vs TCA

性價比方面,你會recommend邊種?
脫墨用藥水脫係好易有疤 好睇美容師手勢
通常係用細針浸落腐蝕性藥水然後係粒墨度吉
如果墨既面積大 接近百分百機會留疤

藥水價錢百零蚊

激光做可對焦黑色素位置 由醫生主打都600-700蚊 我覺得會安全好多

市面上所有脫墨激光都係10600nm 用co2 laser
只要由醫生脫都會幾穩陣

其次點解要醫生脫
因為墨有分良性惡性
如果係惡性墨 冇經醫生判斷就打 可能會令墨擴散 所以唔好去細美容院/自己去除
岩岩係你tg問我?
重複post多次 去唔到美容院既situation

(1)萬寧買百幾蚊既peeling
Peeling同磨砂膏唔同 磨砂係物理性去角質 peeling係化學性去角質 會溫和少少 對皮膚冇咁大傷害

(2)peeling後 做蝸牛mask 蝸牛mask本身具修復效果 對損傷/敏感性皮膚都會幾具效果

(3)早上出門搽日霜 最好公司都有 俾冷氣吹乾前都會有適量補充
角質層 死皮過厚
所以皮膚光澤出唔到黎
試下萬寧買peeling做下
短期搽類固醇藥膏止痕
長遠睇中醫

睇中醫有好多野要戒口 戒兩至三個月會見到好返好多 我有好多客甚至我自己都係咁
Yup
我個邊醫生脫650 坊間都應該係500-800依個range
唔好搵美容師脫 上幾個留言答左
中醫?要做針灸 間間中醫都唔同醫法 都唔知邊間好
細個好中意食香口膠?
如果係咀嚼肌大,打botox dysport 三日內會見到明顯效果
如果骨架大,咁就可能要做手術

點樣知係咩咀嚼肌大,拳頭放面,微笑
Feel到好大舊肌肉即係前者
Tg sd相會容易睇少少
Phlol
嘴角兩邊,即木偶紋位天生有兩條好明顯嘅青筋,個人顯得好老相,化妝都棄唔到,有無辦法整走佢
Sorry對呢方面唔係太熟悉
唔係好知peeling係咩
Peeling同磨砂膏係兩樣嘢嚟?
點睇線面?
淚溝係咪得打填充劑一個方法
Fix到
微針平夾好有效 缺點係會有少少痛
間間都sell plan架啦 最重要sell得舒唔舒服 同埋會唔會你唔join就黑面姐

如果邊間焗你買plan 報警係冇用架 記得要嚇佢報海關 因為海關先係真正負責監管美容院銷售手法

不過唔好信地鐵廣告/網上promotion 幾十萬廣告費sell你幾百蚊試做
其實上到去實俾人chur爆

其實自商品說明條例出現後 依個條例令不良美容銷售手法成為刑事罪行 美容院威嚇性銷售已經絕跡左大部分 所以都可以放心

如果想去美容院 可以tg我
其實皮膚不平滑 有明顯坑 已經係粒突洞架啦
激光 tca去印最明顯
微針搞粒突洞就會出眾啲

因為藥水peel我都做過 經驗之談
可以Tg我
未見過醫濕疹都要針灸 真心
青筋打激光
嗯 peeling係泡泡形式去角質 溫和好多
捽多幾捽會好似擦膠咁捽到死皮出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞