做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
24歲
乾性肌膚
有做開facial
鼻两邊毛孔比較大
依排買左幾次叫green peel and 10次1064laser 收毛孔同清潔,係咪其唔洗做咁多野?
1064隔幾耐做一次?
同埋係咪要較咩度數?
我係相反但都有一定嘅情況😭😭
https://t.me/wowww2000
比相睇下?
要幾多錢?
我做$480.唔知太平定太貴
用緊D存貨姐 又唔係假既 係間廠唔再生產 咪間間美容院都唔會再有新貨囉
其實保濕做得太少 green peel唔係for保濕 1064 laser係for膠原重組 兩者做完皮膚都會相對易出油 如果乾性皮膚則會好易敏感痕癢

建議絲打join埋保濕配合咁做
1064一個月做一次

度數方面第一次通常唔會太強 但做耐左美容師就會根據個客應承受既範圍慢慢加強 個效果會越來越好
700-900韓國機 包aha bha精華
200-500大陸機 精華品種不明
Thanks so much
有加infusion intensive! 再想請問下平時補濕除左面膜,面霜,仲可以做咩?
爽膚 精華同埋平時要做好防曬 唔好俾皮膚受咁多紫外光侵襲 尤其你打緊激光 皮膚會脆弱啲
唔該曬巴打
敏感肌 混合偏乾性皮膚 成日化妝乾到推唔到
應該要點搞
同埋毛孔有啲大 要點做 心郁郁去針清但成日無時間
下巴對上同鼻 仲有面近鼻位好多黑頭粉刺
其實最佳建議係唔好化妝
其次係可以做清潔性既facial 將皮膚底層既污糟野清出黎 粉底sip住皮膚深層度 好易令皮膚敏感

太密既針清係皮膚負擔咁重既情況下 只會擴大毛孔

我建議可以做左清濕保濕先 清潔保濕做得好 粉刺自然減少 太focus做針清但唔解決皮膚深層問題 只會越做越多粉刺 甚至永久損傷皮膚

我建議做swiss line系列既果酸淨膚系列 比green peel貴少少 但做到清潔之餘 草本精華可以修復受損皮膚 我覺得效果更好
但果酸唔會好易敏感?
工作需要 返工一齊要化全妝十幾粒鐘
同埋感覺出去做facial一定會比人sell
唔會 果酸有分好多品種同濃度 其中有部分可增加角質細胞含水量 可用在敏感皮膚並有紓緩效果

特別你敏感肌係因為皮膚底層有太多異物 低濃度果酸刺激新陳代謝都可加快皮膚污糟野推出黎既速度

其實俾人sell就梗架啦 因為做得依類facial都起碼係中型既醫療美容中心 不過如果絲打想試左感覺先做決定 都可以試下我個間先
感覺你嗰間咁似我嗰間嘅😂
無追post 你間野係邊會唔會好貴
如果你唔係做激光/醫生treatment,其實做一啲功能性既facial如swiss line,你預都係千零蚊一個月。

如果你話做Janssen/guniot等日常護理,咁就再更加經濟了。
如果想試左先可tg我
Phenexlol
塊面特別暗啞比起身其他部位黑起碼1 2度
有冇辦法可以白返d 同返個身一樣色
我雷射脫墨脫左一星期 
洗面唔小心R甩左 點算好   
宜家有少少血同埋變左有傷口

會唔會毀容有疤
我需要注意d咩 同埋需唔需要茶除疤膏?

721見
可能角質層厚
可能係皮膚缺水
通常都係依兩個原因令到皮膚暗淡無光

巴打可以做下peeling 然後敷mask配合精華液 最好係含豐富維他命c 唔洗一星期已經會提亮返
唔洗掂佢住 等佢慢慢好返 以免刺激傷口進一步發炎
當皮膚好返之後先再搽去疤膏 正常醫生脫墨都會俾藥膏你架⋯⋯你唔係搵醫生脫?
你買火山泥海底泥mask 綠泥對巴打幫助最大 因為綠泥專for深層清潔
第一泥mask會令皮膚溫度上升擴大毛孔 令污糟野易排出
第二泥mask敷緊當中 會造成密封效果 令皮膚水分封住 從而軟化角質層 促進吸收
保濕臉膜可唔可天天用 睇皮膚程度 通常皮膚正常情況 平時有搽面霜下 一星期兩三次都可以

天天敷mask好易令皮膚吸收唔到營養 太多油性物質焗住 令皮膚更容易出暗粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞