做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
我都係巴 見住連登好多巴打都有皮膚問題,希望可以解答到大家。

有時護膚品未必越貴越好,有好多巴打會跟朋友買左好貴護膚品,不過接近完全冇用。護膚品sales好多時都唔會有耐心同個客講解美容知識(掛住serve大陸客

希望幫巴打解決問題

如果巴打有疑難雜症,都可以post部分皮膚相出黎問我
打巴皮膚係唔係好滑
巴打皮膚係唔係好滑
你老母對波咩cup?
Facial應該每隔幾耐做一次?
睇你皮膚情況 同埋本身你做咩facial
如果本身水油分泌平衡 你其實做下簡單護理 搽保濕面霜防晒已ok

水油分泌平衡既情況下 搽太多保濕精華 皮膚吸收唔到 其實會好易出粒粒 甚至仲衰過唔做faxial

不過有啲人上去美容院搞個陣 乾到毛孔出晒黎 咁一星期做一次facial 係屋企要日日敷mask都不為過
可以咁講 年紀越大 皮膚能留住水分越少 所以會做得比年紀細既密
收毛孔有咩方法
其實有幾個situation都會令毛孔變大
(1)年紀大變得粗糙
依個可以做激光刺激骨膠原 加埋保濕 應該係幾次treatment後已可明顯改善
(2)角質層過厚 撐大毛孔表面
地盤佬/運動員多數都係咁 依個可以搽磨砂膏/做peeling 加埋保濕可以慢慢收細
(3)年紀輕 但乾燥夜訓令皮膚粗糙
保濕可令新陳代謝加快 毛孔會慢慢收細 此情況不用做激光
好多雀班想打班, 但出面個D療情一般要5位數字, 有咩推介
⋯⋯⋯um⋯⋯理論上唔駛咁貴。不過我諗應該你係跟廣告上美容院,開激光療程之餘通常會配合保濕療程,所以開既療程plan偏貴。

不過如果絲打係好細個已經出斑,咁我覺得未必搞到架啦。因為個啲係遺傳性斑,同埋隔左太耐,可能係皮膚深層,有可能打斑效果未必太好。

但如果係淺層斑,理論上唔駛用五位數字。不過如果絲打唔介意,都可以sd局部皮膚俾我,咁我大約講到市面價錢你聽。

如果絲打年紀20-30已經有淺層斑,應該係皮膚偏白,黑色素易積聚,所以為防再生更多斑,適當搽防晒先係長遠之道。

我見過好多客打完斑淡左,但keep住原本生活習慣,少做護理,其實會好易生返出黎。
室內工作既人 好多時睇小紫外光影響
但其實香港有好大部分出斑既女仔 都係因為室內紫外光日積月累 皮膚偏白既人尤其要注意
尊重AV 女優?
義重av女優
唔會食日本人
係呀我好細個已經有雀斑,而定2x歲,坐office,咁打斑對我仲有冇用....?
好深眼紋其實可以點搞?之前有諗過下hifu,但又聽過話唔可以做眼,又話keep唔耐
玫瑰痤瘡 好易面紅 多面油 多黑頭 可以點搞
我係巴
多黑頭應該點去?
一定唔會冇用既 淺色為雀斑 深色為太陽斑
越淺越易打 次數都可以少
不過雀斑可去除 太陽斑一少做防晒 復發機率高

如果不幸地係荷爾蒙斑 暫時市面上都未有有效療程可以治療

荷爾蒙斑例子 來源網上圖片
Hifu機能量高 對眼有機會做成損害
可做robolex/RF眼部treatment 有刺激骨膠原同拉提效果 不過見效慢
我個人係偏向打針去填充淚溝/消除靜態/動態紋
靜態紋打填充劑
動態紋打botox/dysport/siax
不過要醫生consultation先知邊種最岩自己
動態紋打botox
靜態紋打透明質酸
23歲應該係肌肉太發達 唔關骨膠原流失事
打botox應有效舒緩 效果可維持四至六個月不等
隨住打既次數越多 效果會越來越明顯
玫瑰座瘡唔做得facial 建議睇西醫 等自己完全康復返先 依家唔可以做任何刺激皮膚既野
Thanks巴打

如果roblolex/RF見效慢係有幾慢?做十幾次?

我都知打針成效勁既 但仲未過到個心理關口去打針
去美容院針青
點解唔好用黑頭貼 因為頑固黑頭其實黑頭貼係去唔到
不過黑頭係油脂接觸空氣氧化
皮膚少分泌油分 產生黑頭速度會減少
長遠最好要keep住做保濕清潔 定期屋企做peeling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞