做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
一日退紅退五成 兩日退七成 第三日唔仔細睇都見唔到有咩紅 大約係咁
Pico我望到dr rebxxx個價係9888/10次 我留意過暫時應該係市面上最平 唔會好似q plus a咁紅 不過依個價好似只係處理印 粒突洞就要再加錢
想問下淨搽防曬係咪都要落妝?我用緊anessa藍瓶
物理性防曬有防水功能 性質較厚重 比較難用清水清洗 會阻塞毛孔 需要卸妝
化學性防曬會多數會被皮膚吸收轉化 所以卸妝能更乾淨 但不卸亦可
想問黑眼圈

請問有咩方法處理
已經好多年
仲有少少袋

方間有啲咩槍話可以去黑眼圈
其實效果如何,同有效幾耐

定係應該用眼霜之類
韓國家用版Aqua peel 點睇?有冇用?
有用
同係出面做hydrafacial一樣
係埋夏天出太陽都應該要搽防UV , 皮膚減少左接觸UV 係埋可以減低衰皮膚老既速度?
想問下 生完暗倉之後變成一粒黑點 如何搞?
食完a酸面頰仲有啲紅,出油唔算多,有冇洗面產品推薦
水光槍去黑眼圈唔專業 好少醫生會咁樣打眼袋位置 一來眼部去黑眼圈打redensity 2就得 完全無須其他物料以至水光槍技術

個人幾建議打redensity 2 因爲一針見效 其次效果keep得耐 血管型黑眼圈 色素型黑眼圈 以及結構型黑眼圈都可以有效遮住

如果係有嚴重眼袋 則建議做無針埋線(新式hifu)做返眼袋拉提效果 但如果輕微眼袋 則可以透過射頻機如robolex解決 robolex都有改善血管型黑眼圈既功效
色素型黑眼圈係天生 用含維他命c既眼圈有紓緩美白效果 但對另外兩種類型黑眼圈用處就不大
唔會話家用版無用 但美容院入既機比家用版貴 同埋都會用返原廠精華 如果平時冇咩時間去美容院做 買部家用應急清潔冇妨 但如果要溶解油脂粒黑頭 就覺得出面做配合aha bha精華會好少少
pico收毛孔work唔work?
追post見到巴打話通淋巴可改善面色 係指按面嘅通淋巴定全身通
除左做日常清潔外 最好都做一做保濕 通常男仔都係因為油脂分泌多和皮膚乾所以導致毛孔大
建議每日敷下mask 同埋一星期做一次peeling
你講得好岩
紫外線對皮膚既侵襲日積月累 去到三四十歲 紫外線既影響就會非常明顯
黑色素積聚變成左墨 巴打最好搵醫生用co2laser脫走佢
將蘆薈gel擺落冰格雪 keep住經常搽
洗面產品分洗面奶 洗面泡泡 但食完a酸唔可以受太刺激 所以唔建議用化學成分較多既洗面泡泡 用洗面奶即可
收毛孔激光嫩膚會比pico好 pico係用極速射頻打散色素 但刺激骨膠原生長就力有不及

通淋巴當然指全身通其次可做熱石草球按摩 傳統草球有薑黃根 都有活血散瘀效果
巴打 想點如果男仔面毛應該點處理?應該剪定係用剃刀刮?我成日都怕會越整越粗
巴打 gentle lase係咪現時最好嘅脫毛機?正常價係幾錢?
同埋生長紋有咩機做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞