做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
咁我係咪讀黎都啃氣?
其實都係⋯⋯不過正如唔讀大學酒店學士學位都做到酒店,但讀學士學位係for見識/升職,所以建議點都讀埋去啦
脫疣應該去邊整好?價錢大概幾多架?
Tg我 phenexlol
robolex 係咪可以改善眼紋呀,一般幾錢一次?
可改善 應該500左右 不過啲人好少就咁做robolex 通常配合facial做
保濕改善眼角乾紋 robolex改善皮膚鬆弛既紋
有冇防曬好推介?
塊面瘦但又開始有d dum,jaw line好似開始下垂做咩好?
同埋眼紋真係好深但又唔想打針,之前做過膠原槍虎紋都有d用,眼紋就完全冇用
宜家諗緊做無針埋線定hifu
回應上面位巴打
下巴可做Hifu
眼紋未必能做hifu hifu能量高 美國機未必能打眼
我建議都係做robolex 能量較低 但都可以好明顯見到效果
我早大約兩個星期去咗買peeling用啦
大約一星期用一次
但係鼻翼唔知點解都係有啲粗糙摸落去好”鞋”咁 但係我又唔敢用得太多次
會唔會係本身皮膚太乾?所以顯得粗糙?
有冇鼻既近照睇下?
前兩三個月前開始塊面生粒粒 有啲有酒米 仲愈生愈多 依家兩邊面都有好大達 護極膚都退唔到 係咪應該直接去睇醫生? 唔該樓主
Tg傾會針對性多啲 phenexlol
因為想知環境/壓力有冇轉變
同埋想知依家情況係點
想問針清會唔會有機會整大毛孔同造成凹凸洞?

依家做緊co2 laser(用Bison機)收毛孔同凹凸洞
但美容師話針清左毛孔d污糟野效果先會好d 唔係會影響laser 效果
唔會 皮膚有自我修復能力
不過針清唔好太密 一個月一兩次已經足夠
如果太密 皮膚沒有足夠休息 咁就可能真係會令毛孔變得粗大

不過恕我多口問一句 絲打去個間係咩美容院 co2去粒突洞對細範圍有效果 但如果皮膚粒突面績太大 建議做返微針可能會好少少
D細美容院 非連鎖
主要係凹痕 唔知點黎 懷疑之前針清摙到有痕
針清係咪可清閉頭粉刺?
D價位由100到500都有
唔知邊d可靠...
閉頭粉刺做果酸換膚會好少少 針青好難清封閉性粉刺 強行清會好傷皮膚

至於針清 其實百零蚊同五百蚊冇分別 最緊要你去個間shop乾淨 會清潔消毒針清既用品

你500蚊既話 都可以試做一次好靚既full set果酸facial lol
封閉性粉刺係咪即係暗粒
白頭係密封在皮膚下既皮膚分泌物/死去細菌
由於被皮膚密封住 表面為白色既一粒粒
處理方法與其做針青 不如做peeling 令皮膚過厚角質去除 效果會更好

暗粒係油脂粒,比白頭大粒得多,好容易同暗瘡混淆,可用果酸/水楊酸既護膚品慢慢溶左油脂粒
最近唔知係咪轉季 皮膚變差咗 生咗粒石頭瘡又有啲暗粒咁 可以點做
用搽樹油消左石頭瘡先

轉季多數做成皮膚差既原因都係因為皮膚濕度變化大 皮膚唔適應 我諗本身絲打本身都應該係敏感肌

敏感時多數係角質層受損 不能發揮正常功能 所以係依個時間盡量唔好用去角質既產品 同埋盡量少用複雜既精華液

建議可用蘆薈gel 透明質酸保濕液去幫自己做返好保濕 盡量唔好搽太多野加重皮膚負擔
之前有段時間爆瘡同好多暗粒 後尾好返但係就好似而家咁有印 摸上去又冇點摸到有凸起 但係有時係某啲燈光位望好似有好多一粒粒咁 可以點做
嘴嘅黑色素(黑點)有咩方法可以整走?好礙眼
絲打額頭油脂分泌勁,首先要做好保濕先。如果唔係keep住爆,點清暗瘡都冇用。好既保濕都會加快皮膚新陳代謝速度,令皮膚底層污糟野慢慢推出。

其次額頭印應該係底層仲有污糟野積住,建議出面做幾次果酸facial,將污糟野清出黎先,但同時屋企都買定果酸類既護膚品,方便以後爆暗瘡時做好護理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞