做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
有無去過日本?真正既日本人食唔食三文魚?
好既 唔該你
個嘴對落少少成日生粉刺
有無根治辦法
1064碳粉激光 for 美白好唔好?
乾肌岩唔岩做?
少食油同辛辣食物
用溫和去角質既清潔用品
用清爽既保濕用品,忌用油性重既保濕用品(如馬油)
唔怪得 好鍾意食辣野
唔該巴打
碳激for清潔 做完臉部會乾淨好多 粉刺黑頭都可以清得7788 但唔係for美白
如果乾性肌可做保濕如infusion
皮膚暗啞係因為缺水 角質層過厚 所以反射唔到光澤

適當去角質 定期保濕已可做到美白效果

如果皮膚黝黑 可用人參成份既mask
不過乾性肌用人參成份既mask 其實保濕效果會相對差少少 所以巴打目前偏向保濕導向先會好少少

PS:做激光前一定要做好保濕 唔係皮膚會乾到敏感
唔食日本人
有無話咩人唔適合做?
18歲做得唔得?
$1100@1係咪算平?
巴打有無接觸過vagheggi依個牌子
俾美容院sell左佢柳葉蘭個條line 成二千蚊次
但只係人手facial...其實係咪好唔值
1)18歲做得

2)咩人唔岩做
碳激:皮膚過乾出油
Infusion: 有箍牙 身體有金屬裝置

3)$1100@1 算平
好唔值
Janssen系列都唔駛咁貴 都已經用機
更何況人手?

貴可能貴係意大利品牌 不過我覺得唔太值

如果單次facial都要2000蚊 我直接打保濕美白針唔好?
得罪講句
碳粉激光係好舊既技術
十年前就值一千蚊次
唉 只怪自己易sell 真係唔可以再去美容院..前排就用完個柳葉蘭 又俾佢sell左咩北海道facial..
想問下家用射頻機有冇用?
好睇醫療診所用邊一隻碳粉,同用邊部激光機黎打。唔同醫療診所碳粉既成分,吸附能力都有唔同,效果差異都可以頗大呢。
打激光真係會破壞皮膚膠原?
冇用⋯射頻機做美容業既人好少用,一部美容院機最起碼幾萬到十幾萬,仲要用濕電,效果家用射頻機點媲美到

家用射頻機頭幾次有用,之後折損得好快
咁我唔洗哂錢嚕多謝你
唔會 反而刺激骨膠原 其實對皮膚彈性會有幫助
Doublo既話一個course幾次?
1. 圍住咀附近有粉刺(?)暗粒(?)
用杏仁酸/peeling都好似唔work
份工需要長期戴口罩

2. 鼻既毛孔比較粗大
Laser有幫助嗎?808/550分別打咩?

3. 黑眼圈好勁打過針 唔想打 除左打針以外 有咩選擇?

謝謝。
真係唔知⋯不過部機咁舊 同埋好難控制能量 係打都打mds或者thermage啦 安全系數高好多 之前hifu好多意外都係用舊機/強國機打 我諗mds同thermage價錢同doublo成個療程以年計 最多價錢相差8000-10000
1)焗住焗到出油脂粒 陰公 用火酒稀釋定期抹一抹下巴 可有效消除 不過如皮膚對酒精過敏者就唔好用啦

2)有用,激光550應該係for微絲血管,鮮紅班痣,,755,808拎黎脫毛,去紋身多,1064 for皮膚深色既人脫毛,但效果不及755,808,同埋痛感會強好多。

3)做射頻treatment 都係for擴大微絲血管去瘀血
之前做facial嗰人同我講肌研太過潤唔啱我用 想知有冇邊隻護膚品推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞