做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
Haha 有效果就得
做完有效既保濕後 皮膚會好似白左咁
講返其中2位巴打既feedback同效果先,我同事講返feedback俾我聽

——————-
第一個巴打本身皮膚有凹凸洞 屬於幾嚴重 過往都冇做咩啲咩護理 曾經睇過西醫食藥 但其實都覺得冇咩用

本身巴打想做微針不過上到黎姐姐唔俾佢做微針

由於佢過往都冇做過深層清潔 所以其實積咗好多污糟野系皮膚底層 如果依種情況做微針 會令污糟野塞落最底層 反而會發炎同爆更多暗瘡

佢上黎最後做左碳激同Janssen

做完之後好明顯塊面係乾淨左好多 尤其是系個鼻 冇晒啲黑頭同暗粒 佢自己都覺得清潔完塊面都舒服啲
當佢而家keep住打好過底 清晒係底層啲污糟野出嚟同埋補充足夠嘅水份喺皮膚到 對佢之後做微針處理會好好多

第二個巴打皮膚都幾白淨 不過毛孔就粗大得好明顯 同埋皮膚面皮本身比較薄 好容易敏感而導致泛紅
好明顯就係因為皮膚乾 所以令到毛孔放大

佢上黎做左Hydra facial, Jensen, 冰極
試做完一次之後明顯見到毛孔已經即刻收細左 同之前都有個幾大嘅對比

———————

大家想係出面邊間美容院做都好,你知道自己問題,做針對性既treatment,其實做頭一次都望到明顯效果架啦。

Btw多謝巴打們信任。
點解20歲頭已經有魚尾紋?

可以點樣改善?
皮膚鬆弛可能關夜訓 可先天遺傳 可能你習慣捽眼令皮膚鬆弛有魚尾紋
如果係輕微問題 可考慮做RF/Robolex
如果係嚴重問題 可考慮打填充劑
絲打你個度infusion幾錢次?
想問下做收毛孔幾錢到求tg
陣間返工問price list
Phenexlol
但陣間12:00返工幫你問price list呀
多謝你
究竟係巴打定絲打
上面telegram有段時間交左俾女同事覆
但連登覆緊既我一直都係巴
試做$398
要睇下你毛孔係因為咩事而大
如果皮膚乾加從來冇做過facial 角質層厚既話 可能要做兩部機janssen+hydra先夠,你預一部機幾百就差不多
想問下有冇普通保濕精華係可以滲到入皮膚底層架?
利申:油肌
我係絲黎 20歲 我係直送當化妝水咁搽 搽左就咁
好啊 唔該你
嚇死我,我以為你有時係仔有時係女
嗯 沖完涼 先用爽膚水 再用精華液 最後再敷mask
最多個次一鑊呃人簽咗幾撚多錢?
巴打對美容行業勁反感呢 不過其實有醫生駐診既美容院 收費都唔會偏離市價。因為美容院醫生所做既treatment,其實出面診所都係做緊差不多既價,甚至診所既會偏貴。

例如中環某著名診所脫墨,平均一粒收費1000。但美容院醫生用同一種laser會收費650。

點解反而診所偏貴,醫生承擔既租金同經營風險會遠比集團式經營高。

好多人都唔明點解要去美容院 因為屋企真係做唔到美容院做到既效果例如你唔可以自己係屋企打激光 你唔可以係屋企做果酸換膚 你唔可以係屋企自己幫自己做微針 而依啲treatment做一次 效果可能勝過你屋企用好多護膚品
絲打用既份量可能太多啦先停用sk2,令暗粒爆左出黎先 之後唔係唔用 不過用既份量唔好咁超標

不過啦 20歲用sk2品牌其實好浪費 我建議你可以用guniot品牌 中價位護膚品性價比最好既品牌之一

Sk2因爲效果太強 你皮膚太依賴sk2 初頭一唔用 皮膚會變得差少少 依個係正常現象 但依個都係點解我唔多建的你用依個品牌
想問下美瞳線或者紋內眼線做唔做過?
之前search過吓見到有新聞話
做到發炎或者傷左眼角膜
又擔心過咗一排會甩色/ 啲線化開

最重要係唔知邊度可以搵到啲信得過嘅地方做
貴唔係問題
最驚係收得貴但係效果差
可唔可以介紹精華?
Guniot或者Janssen
勁buy依兩個牌子陣間我收工打多啲資料上黎
風險大 唔多點建議
接近眼部既treatment本身屬高風險療程 即使係挑油脂粒 都未必係間間美容院肯挑 更加何況係紋內眼線?
其次 做得唔好 又要用激光打返走 變相承擔多一次風險

同樣地都要留意 一項醫療美容treatment好唔好 其實係好需要用十年時間去睇臨床經驗

以微晶瓷為例 以前係比透明質酸更佳 持久力更強既鼻樑填充劑 因為透明質酸只keep到半年 微晶瓷keep到兩年 圍返價錢比透明質酸襟用

不過係微晶瓷推出幾年時間內 發覺有阻隔微絲血管導致失明既風險 所以點解依家市面上唔會再聽到微晶瓷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞