做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
想問平時買護膚品點樣知會唔會敏感最近轉咗護膚品 有兩個牌子都係差唔多時間轉 爭大約一星期到 但係兩三日前開始敏感 生有白頭嘅暗瘡 石頭瘡 仲有暗粒 有時仲好痕點樣知係邊隻敏感

做facial嗰到之前有叫我買佢嘅產品 我試用過幾ok 但係又有啲貴唔捨得
單次做3000-6000都正常
不過具體真係要靠自己搵

上到美容院打有幾樣野要問清楚:
(1)醫生打同治療師打有咩唔同
-》操作激光機 治療師同醫生能用既最高能量都會有唔同
-》之前我自己做q plus 治療師做q plus既效果圖同醫生做既效果圖完全一個天一個地

(2)個間美容院有冇成功例子可以show到你睇
-》二手機通常做唔到效果 通常個頭都磨蝕晒

(3)部機來源地 邊度生產

(4)會配合咩facial配合 做激光冇好既保濕做配套 都會事倍功半

搞自己塊臉 一分錢一分貨 唔係越平就越好 同埋唔好周圍試做 因為任何美容院第一次幫客做激光 都唔會將能量較到最大 因為驚個客皮膚受唔到 所以如果揀好有信心既美容院 你feel到唔hard sell 都幾建議你join package咁長做
皮膚易敏感既絲打 唔好用太多具有機成分既護膚品
標榜天然既護膚品 裡面既活性物質最易令一個人皮膚敏感

無機既礦物油好多人都覺得不能被皮膚吸收,阻塞毛孔。但實際它比植物油分子更大,較植物油更不易滲透皮膚,所以鎖水方面比有機既植物油更好用。

至於美容院推廣既護膚品 建議唔好買 因為mark up太高
有幾隻牌子我覺得對絲打都會有幫助 可以自行購買:
isclinical 醫學品牌 有部分產品只會提供醫美中心
Guniot 平民價既中檔護膚品 性價比極高
Janssen 比guniot貴少少 不過見效 可快速修復皮膚問題
求推薦保濕護膚品,一個月會都去做一次簡單facial 針清 補水果d,每次額頭都會清到好多粒粒 美容師叫我自己要搽嘢
利申:男,23歲,油性皮膚 額頭時不時會爆瘡

平靚正,對油性皮膚岩用
混合肌啱唔啱
岩 不過嚴重既混合性皮膚好多時都關埋生活習慣事 少食辛辣野 睡眠質素改善 都可以有效改善埋混合性皮膚帶黎既煩惱
底層有膿可以點搞
應該係之前爆瘡冇清淨番落黎
暗瘡貼 茶樹油
千萬唔好自己吱 越吱越衰

今日第二次去打Q plus,今次醫生較能量較到最大,明顯同第一次唔同。敷麻膏真係好重要,我第一次敷左麻膏打激光都有刺痛既感覺。
但我果D 係冇左瘡同印
係底果D 好多污濁野

同埋巴打可以加你TG?
隨便加啦Phenexlol
想問下絲打我粉刺黑頭好多 做Aqua Peel有冇幫助 thx
皮膚好乾 keep住搽保濕都會岀紅色粒粒 會痕 然後耐咗會甩皮 我係咪敏感 有咩保濕推介?
塊面好暗黃+超勁黑眼圈有冇得救
Aqua peel一定有
不過粉刺黑頭既誕生,多數都關皮膚新陳代謝唔好,所以皮膚唔能夠靠自己排出污糟野。與其做aqua peel解燃眉之急,不如做好保濕令皮膚基底越來越健康。

如果粉刺黑頭真係太嚴重,就可能真係需要搵醫生去做果酸換膚。
關於皮膚敏感用邊一種護膚品
巴打除左搽野外 都需要敷mask同用增強皮膚抵抗力既精華液

搽野係做防護 但都唔好覺得可以代替夜晚敷mask同精華液呢精華液做到好多mask做唔到既效果
塊面好黃:去除廢角質 做好保濕 飲多啲水 皮膚儲水能力弱 就好易變得蠟黃 如果唔單只面黃 係全身都黃 咁就可能係脾虛/身體血氣唔好
超勁黑眼圈:有分結構性黑眼圈 色素型黑眼圈 同血管型黑眼圈
結構性建議打針 因為並唔係真係黑眼圈 係面部輪廓令眼窩下陷 光線折射下令眼圈好黑咁
色素性黑眼圈可用多少少含維他命c既護膚品
血管型黑眼圈可做treatment去紓緩 血氣循環差可以推淋巴 可以做磁叉 鼻敏感導致可做運動+睇中醫
Um⋯⋯有 依個情況複雜少少 可以tg我 phenexlol
咁有冇咩牌字嘅精華推介?之前有聽人講ordinary
其實無針水光槍有無效?
皮膚薄同易敏感做去角質會唔會好傷皮膚?我冇淚溝不過有鼻敏感,黑眼圈我應該係色素性或者血管性,應該點樣分
做過RF+磁叉不過覺得冇乜效,仲有邊隻treatment有效
唔好做得太密就問題不大最緊要認認真真做好保濕
絲打做過RF+磁叉,不過次數做得多唔多先?如果做得好疏,次數又少,冇效果都好正常。尤其生活習慣唔配合,例如長期夜訓捱夜,真係做幾多treatment都冇用。

絲打不妨雙管齊下,一來搽具維他命C既眼霜/敷青瓜,另一方面俾自己得閒做下運動/淋巴,令身體免疫力同血液循環流通,都可有夜減淡黑眼圈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞