做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
用清爽少少既護膚品 個人就中意用酒精類 因為揮發會較快 不過如果本身皮膚有皮炎就要另外再揀 同埋酒精類護膚品用得多會有依賴

清爽少少既護膚品都可考慮透明質酸~
太頑固黑頭 可能用果酸類facial都未必清到 建議做碳激會好啲

不過治標不治本 長遠要做好保濕 令油脂分泌減少
有冇邊隻牌子嘅透明質酸推介同埋我係乾性肌膚 會唔會唔夠保濕
乾性皮膚⋯但護膚品會太過潤⋯⋯乜係咁既咩。

乾性皮膚正常用潤少少既好
豬油mask
馬油
油性較重既護膚品正常都岩用
如果唔油齋保水 補幾多漏幾多
一樣
我聽完都覺得有少少怪唔知到底係護膚品真係唔啱定我唔係乾性肌膚
其實做完冇爆油脂粒我覺得就ok
總覺得美容院咁同你講係想upsell你買其他野
如果絲打唔放心就tg我 我幫你睇下:phenexlol
2. 如果係想均勻膚色 白啲 冇咁黃 同埋收毛孔 邊一隻岩?

3. 係咪即係RF?
近排fb賣哂廣告個啲protop少女針/黑頭針/永恆眼
信唔信得過?見佢before after好似好work咁
嬰兒針有冇用
如果面無啦啦生墨點搞好
2)皮膚黃關兩樣野事 一係肝唔好積太多毒素 一係食得太多胡蘿蔔素食物 令皮膚泛黃 但皮膚想均勻嫩膚打808-1064都ok

圖for參考,都唔好跟右邊去搵大陸機,但詳細講每一隻波長同介質有咩分別

3)yup,建議做robolex,可增加微絲血管流量,可消脂,可通淋巴,一機多function
唔敢講冇用,但太新未有足夠資料答你
我親身用完講feedback你聽
輕微黑頭得,頑固黑頭未必得

血管型黑眼圈可敷暖毛巾,可做機
水腫型黑眼圈可敷凍青瓜,做robolex,前一晚少食鹽分高,重味道食物
結構型黑眼圈可打redensity2
冇架啦,打co2 laser啦 得co2 laser幫你去到墨
眼周圍有油脂粒定唔知肉粒可以點去?
有冇相?
油脂粒唔搞佢都會自動消 避免用過分油膩的化妝品 如果想快少少用果酸類清潔產品都會消除得快啲
但清潔完記得都要用返清爽既保濕產品 令皮膚唔好分泌過多油份塞住毛孔

最驚你係疣,疣既話會慢慢散播成塊臉
甚至依家所以接觸話皮膚既化妝品都要扔晒
巴打你好,我係絲,我想問下我既皮膚狀態適合做咩類型Facial/treatment,日常點護理會更好

我係混合偏油,皮膚偏白。我暗瘡唔嚴重,但keep住間唔中生幾粒,所以而家塊面多暗瘡印,唔知係咪因為我長年夜訓+唔做運動,所以啲印褪得慢。鼻都有唔少黑頭,同埋我覺得我有小小膚色不均。

面頰中間毛孔有小小大+少量凹凸洞+油脂粒,下巴又係成日生暗瘡,搞到成個下巴都係印,同埋好多油脂粒

我眼下面同鼻樑有少量細粒斑點,面側邊有一粒大+深色斑點,雖然數量唔多,但我都覺得好礙眼,好想整走佢。但我見多數美容院去斑treatment下下過萬聲,有無啲經濟少少既treatment針對少量斑而又可以達到去斑效果架?我已經日日keep住擦防曬都會出斑

同埋想問一問巴打點睇激光脫面毛,睇BE有啲人話脫完白淨光滑好多,毛孔會細緻啲,同埋護膚品易吸收啲。幫緊我脫underarm個治療師話佢有做脫面毛既客人都反饋脫完之後暗瘡生少咗。但有啲話脫完會好乾,容易過敏甚至爛面,所以我都唔知脫唔脫好

好多問題,希望巴打抽到時間答,唔該晒
reenex(準備second in同beauty pro都請左我,
ptp一in即請個隻
學野?
前景?
人工邊間好?
邊間大壓力d?
ptp學徒就出價10000(考試成功就有6000即係平均12000/6日
同埋我個鼻生蛇搞到 留左疤痕
,我想問呢兩間有冇俾機員工用?
我其中一個目的想用員工價搞掂我個疤痕。
唔該c打
防曬既產品要留意兩個指標。
一個叫PA,一個叫SPF。
PA防禦紫外線A,紫外線A可致皮膚老化同黑斑。
SPF防禦紫外線B,紫外線B可致皮膚癌,會曬傷皮膚。
好多人就只係識SPF,但唔識睇埋PA,所以買左不含防紫外線A指數既防曬產品。

做激光脫面皮理論上會令到暗瘡生少左,不過我覺得你個情況係底層好污糟,不妨做好基本保濕先再做激光脫毛。

保濕方面做超補水既保濕,同埋做peeling其實都解決到皮膚問題架啦,有時毛孔大可能係皮膚毛孔多污糟野撐大左,清潔去走污糟野,再補返水分,正常毛孔都會自動收縮。如果皮膚毛孔鬆弛,做保濕都未能修護,就可能要做激光令毛孔嫩膚返。

如果想有保濕介紹⋯可以tg我phenexlol

有冇平既方法可以去斑?
Um⋯⋯⋯其實去斑用萬零蚊真係算平,唔關多定少事,你斑明顯到見到出黎其實都代表幾嚴重下,我幾建議係出面做picoway去搞走佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞