做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
背脊好多油脂粒同印 搞唔敢着背心 可以點搞
係皮秒 picoway
我小學已經有 但不是遺傳
打之前 佢話我啲斑有啲已經變咗荷爾蒙斑
打咗一次 用機睇 佢話打散咗少少
其實我買咗十次 佢會唔會因為我買咗十次而輕手啲
佢話我皮膚好乾 唔可以打咁入話會傷
我覺得打enlighten蜂巢頭去凹凸洞幾好
Tg phenexlol
睇下你做facial係想做到咩程度
有人係平時屋企唔會處理唔會護膚 咁美容院可能就要做得多少少 例如死皮厚做果酸 然後配合infusion做深層保濕

但有啲人本身做開護膚 皮膚唔差 但做唔到想要既效果 例如打斑去墨去印 咁可能咪做針對性療程

平有平做 貴有貴做 平既唔會唔好 但效果可能要耐少少先見到效果

我自己個人係每個月放1300-1500左右 其實巴打接受到每個月放依筆數 市面都好多療程可以揀 不過係要識揀唔好俾人水 我曾經見網上面sell一個普通既骨膠原facial(唔用機)都夠膽sell做700蚊一次 但市場上同類facial價值可能都係二百蚊

幫唔幫襯我其次 但我希望真係教識左你唔同機種分別先

暗瘡印爆個陣 先用搽樹油 唔好令暗瘡惡化落去 消炎殺菌先 然後係暗瘡損左既時間 用去疤膏 同埋定期做保濕 加強新陳代謝 就可以減底留印機會架啦

千其千其唔好自己吱暗瘡

我tg係phenexlol
唔會買左十次而輕手少少
不過頭幾次打會輕手少少 因為好驚係皮膚受唔到 會一次比一次加強力度
建議你係打激光前幾日 先做一次深層保濕 令皮膚冇咁易傷 你個邊既意見講得好岩 皮膚太乾我地真係唔會夠膽打得太勁
Tg phenexlol 其實最好sd相睇下 唔太深但十幾年 代表其實好深皮膚更新唔到
我地覺得深唔深同皮膚真正深唔深係兩回事我幫你睇下啦
可以身體做果酸
激光對細範圍係幾好 不過如果連co2 laser都唔得
你可以考慮埋微針射頻

對嚴重粒教洞幾有功效

皮秒激光最大好處係:比較不痛 恢復期短 如果你大面積粒突 做到第4-5次 都會見到明顯改善

但對深粒突洞就未必最有效果 所以都要睇返你情況
巴打果度有冇得做guinot?
本身係細美容院做開 $400左右一次
其實有冇辦法知道佢用既機同gel係咪真係guinot牌子野 而唔係偷工減料
有呀
不過guniot有好多種 有低頻修緊 有果酸清潔 有水分修護 有抗皺⋯
你係想做邊一種先?
其實點樣知有冇偷工減料⋯如果guniot都偷工減料,個間野乞丐黎架woo因爲guniot已經唔算貴價facial,再偷工減料真係好無良。不過正常做guniot facial一定係要full set guniot系列先有效果,因為guniot gel係離子gel,要配合原廠機先做到最好效果。
做去濕疹黑印
叫Pastelle PTP醫學雙子脈衝激光
部機個樣

係咪岩架啦?
想做discovery pico, reboxn 個D免費做一次有冇伏, 想試完皮膚改善到, 叫女朋友去做, 不過正價好似好貴
點去黑眼圈 or遮黑眼圈? (男)
蘋果肌有D dup, 想提升返漲返少少,係咪個可以liftera v呢部機?如果塊面本身唔肥係咪唔啱做?或者有咩介紹?
濕疹唔岩做激光 建議搽保濕gel係黑印位置 可能會比激光健康好多 激光有機會令濕疹加劇架
試做價好抵 package價唔算最平 但reboxn我覺得叫合理 入面好多機種都頗新 不過要睇下邊間shop 有啲shop既銷售模式幾進取
輕微做射頻機即可 但如果太嚴重既話 用redensity2透明質酸打 會遮住微絲血管爆裂位置

如果想屋企護理 敷暖毛巾敷眼都可以慢慢減淡

如果巴打係眼圈粒左入去(結構性黑眼圈) 可能係光線折射下 都會顯得有黑眼圈 依種狀況只可以打透明質酸解決

如果巴打係鼻敏感導致既黑眼圈(血管型黑眼圈) 都建議用打針形式解決 但如果並無鼻敏感情況 食少鹽食物 早訓都有助解決

有部分人天生皮膚較黑 黑色素易係眼圈積聚 都可以使用含維生素c既護膚品 令皮膚提亮美白
要睇絲打幾歲
皮膚dup可能係皮膚鬆弛 如果皮膚鬆弛的確可以打liftera無針埋線
但如果係蘋果肌骨膠原流失導致dup落去 搵醫生打塑然雅落去蘋果肌骨膜層 會比hifu更有效同更針對性
以前中學個陣粒突洞真係好嚴重,因為個陣好中意食麥當勞同熱氣野,生好多暗瘡又唔識點處理,所以兩邊臉係黑左一大撻。

身份證黑白相都見到兩邊黑左一撻,個下真係好嚴重。

個陣有美容院就同我講,做保濕令新陳代謝加快 令暗瘡唔好生咁多,我真係用左萬零蚊去做facial

的而且確我暗瘡已經唔再生,隨年紀變大,油脂分泌變少,其實暗瘡23歲以後已經會好少生,但遺漏下既粒突洞真係好難透過做facial保濕康復。

所以25歲個陣就join左做微針+保濕。

大家記得做微針一定要搵醫生

因為治療師只能夠做0.02mm既針,效果會慢好多。果陣貪平唔識,搵左治療師幫自己做。

不過可能因為暗瘡印太嚴重,所以真係康復左好多。我前前後後大約做左五次左右,但好多同事同朋友都話我好返好多。

係相裡面好似已經好返好多,但近睇下都仲會見到有明顯既印,所以上星期我去左自己間美容院join左一部叫q plus既機。

我問過姐姐同傳統毛針最大分別,係光學儀器可以更密集將能量打落皮膚深層。

所以當粒突洞好返到咁上下,做微針就可能效果好慢,未能夠去返平滑既效果。

其實市面上做到相同效果既機係V30,不過會好痛,同埋能量都未必夠依部機高。

依部機能量強到係需要用麻膏先能進行療程。有分治療師同醫生打。治療師可用0.6下既能量,醫生可用0.6以上-1.0既能量,所以醫生做一次效果勝過治療師做2-3次。我就揀左醫生做既。

敷麻膏敷大約半粒鐘,你會feel到塊臉真係冇晒感覺

打完之後,皮膚真係會出血同泛紅,所以要係醫療室坐多半粒鐘,同搽特製藥膏先可以落樓。

即使用左麻膏,你都會feel到激光逐下逐下打落塊臉度,同有針刺感覺,所以點解要用麻膏就係咁解。

做完皮膚之後會好乾,同係咁出油。當晚係唔可以敷mask/搽任何晚霜,只能夠清水洗面。

未做以前

做完之後第二日

醫生話做3次就會有明顯改善,做5次應該就會好返7788。因為好多人tg問我依部機,但我之前一直都冇做過,希望打產感上黎幫大家更了解依部機係點
做完脫敏好返 都做左幾次激光 皮膚差唔多
唔係太擔心 係怕去唔哂d印
咩唔係可以免費做一次架咩?試做要錢, 我見寫住免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞