做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
巴打你好,我26歲
都仲有keep住生暗倉,主要集中係兩邊面頰⋯⋯
如果暗倉經常生係同一個位 可以點搞?
我有時忍唔到手擠暗倉,應該未清得哂粒倉,但傷口已埋左口,摸嘅時候有小小凸起,即係閉合左?請問有咩方法可以清返出黎
另外自己手多多,會擠暗倉、搞到都有d粒凸洞,自己有做家用海藻矽針,都有小小改善但有冇方法可以更加有效地改善黑印同粒凸洞?
感謝
做robolex做hifu 因為生小孩而做成既皮膚鬆弛 其實做射頻firm緊返 刺激骨膠原即可 當然最好都配合適量運動
兩者都可改善輕微粒突洞
不過如果係嚴重既粒突洞 建議由醫生做微針會效果顯著好多
巴打有冇相提供?我估巴打平時冇點做運動同埋係咪18-22歲依個range?

如果係咁keep住生暗瘡,可能係荷爾蒙失調,建議食返a酸/睇中醫先。

但如果係間唔中同一個位爆,可能係清潔得唔靚,有殘餘細菌積左係入面,可做果酸,可用搽樹油,包括你用緊既海藻矽針都係一個好方法。
巴打,我26歲了。
通常都爆係臉頰位,其他位就比較小。
其實一星期有做兩次運動左右
但皮膚好似天生唔好咁都冇乜幫助
巴打有冇tg可以傾傾如果真係做激光/微針有冇好介紹?
呢個post好好睇 支持
有用 不過你覺得淺既粒突洞 可能其實好深
所以如果可以 tg左我 我幫你睇一睇先 因為普通人可能唔識睇
做laser最好等冇晒暗瘡先做,本身暗瘡係皮膚新陳代謝慢,所以污糟野排唔切,做激光令皮膚更乾,好易加劇生暗瘡過程

浮粉係因為皮膚唔夠濕潤,你試下做更深層既保濕,例如做infusion,應該即可解決
皮膚本身結構唔好 建議可用a酸/海藻矽針
不過你tg我啦 phenexlol 因為睇相會準確好多
巴打 miss左小弟
岩岩覆左你啦tg啦
有時一返工就會覆得好慢個post不過大家都可以照留問題 一收工/放lunch就會怒覆
Um⋯⋯⋯又唔係唔做得,但皮膚肌底污糟/乾既情況下 我驚事倍功半

你講上妝既情況 唔太建議 因為粉底阻隔精華液吸收 你咁做好浪費 你精華液最好沖涼後十分鐘 配合mask用 咁樣先做到最好效果 第二朝上妝都會貼好多 但唔會做成浪費
Peeling其實姐係點 果酸?
應該咁講 美容院九成唔伏 不過你要知自己皮膚有咩問題 所以如果你咩都唔識就上美容院 咁姐姐叫你做最貴價既facial都好正常

好鋼用在刀刃上 唔係市場上面推咩機就做咩機 例如guniot機有四十年歷史 但佢保濕能力真心勁好 keep住有更新機種 係法國名店街都有一席之地 不過因為太平民水位太少 所以市場上大型美容院好少推依種facial
條頸有D粒粒 係咩黎?
Peeling其實係去角質既一種產品
皮膚分表皮層 真皮層 同皮下組織

係表皮層中 舊既皮膚組織會慢慢由有機質變成無機質 即角質層 幫皮膚阻隔紫外線和抑制細菌滋生

但同樣過厚角質層會令皮膚變得暗啞 粗糙 阻塞毛孔 甚至令皮膚敷mask冇任何幫助

所以要適當地去除角質

Peeling能以化學性物質軟化移除角質層,但不宜做過密,一至兩星期一次已足夠
有冇相?tg phenexlol
印第安紋按摩可唔可以減輕
絲打我皮膚好差
額頭長期多暗粒 鼻勁多黑頭 兩邊毛孔勁粗
所以除咗每兩星期去美容院做針清
自己都買咗好多去角質同清潔用品
我有明色隻去角質啫喱、The ordinary 甘醇酸化妝水同埋10%果酸、swisse 隻泥mask等等
我多數針清完一星期都無塊面又會勁污糟
但見人話唔好成日搞啲皮膚
究竟我應該點樣安排先可以善用到依堆護膚品
可以令皮膚變得乾淨又唔會傷到皮膚

好長好多問題但真係困擾咗我好耐
麻煩哂絲打
20歲絲打
全身皮膚好乾,近一兩年先開始搽cream
臉頰位毛孔粗大,額頭間唔中會有暗粒,個鼻又有好多黑頭,試過去做針清,但可能手勢唔好或者冇做好保濕,清完毛孔會超級大,所以我又唔太敢繼續做
想問如果出去做facial 做咩類型會比較適合我?
定係我係屋企做多d保濕同去角質都得?
同埋仲想請教下一個問題
後背長期有粒粒/黑頭/油脂粒,我都分唔清係乜,有時候r會r到黑色一細粒既野出黎,想問有咩辦法解決 好多網上推薦既番梘都用過,都冇乜用,仲太乾之後嚴重左,好想有個白滑既背脊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞