做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
想知入行野 。白紙
去大集團in做學徒 定 讀美容再做學徒?
考埋ITEC係咪揀後者好啲?

好簡單⋯海底泥facial同螺旋藻facial⋯邊樣會好聽啲呀手?論多人認識都係前者啦 有時美容院入太新既機 市場上既人唔熟悉都唔係一件好事
入大集團in學徒better
會自動有training教你
反而讀完入 一來未必加分 二來未必用得返學過既野出黎 讀美容讀化妝都幾燒錢
我仲以為係因為海底泥或者果酸比較有效先咁多美容院都有 係到擔心緊做螺旋藻冇效
嗯嗯 試下先呀 如果做完好feedback都好希望你係依個post分享返
好呀冇問題
Hifu Vs 無針埋線?
對腳好多印 細細個整到損手爛腳留低既印黎
有d over 十年 有咩方法
點睇 角蛋白? 有冇用?
想問 patpat既肥胖紋有無得搞
聽講fractional laser可以改善 對嗎?
謝謝
無針埋線係hifu一種 個頭圓柱型 面積較細 做到較細緻部位如眼周
不過其實原理上同hifu一樣 冇過邊個比邊個好 最主要都係睇下你做咩部位
Ulthera同doublo係最舊既hifu機 有效果但好疼痛

Thermage同mds各有各好
前者針對皮膚鬆弛 由面到底加熱 所以打唔到筋膜層
後者就針對輪廓拉升 會令面部更尖更firm
講緊眼睫毛既角蛋白?對睫毛了解唔多
應該做射頻機firm緊 patpat紋多數關皮膚鬆弛事
海藻矽針 激光 果酸都可以做到你想要既效果
想問邊樣好d
淺印建議就海藻矽針 果酸 太深甚至粒突不平就可能要激光先做到效果
海藻矽針見過有人話會敏感 其實點先知自己啱唔啱做同埋市價大約幾多?
Haha 出面500-800一次左右都盡
如果屋企自己買矽針做 成本大約300左右一次
所以美容院抵唔抵做自己諗啦

不過海藻矽針要按得均衡 做得適量 真係美容院會專業少少

海藻矽針好少會令人敏感 除非本身皮膚乾生緊皮炎 如果想預防 可做矽針前幾日勤做mask
都深 因為始終都好長時間
激光會唔會好貴?
嗯 巴打介唔介意tg我
我幫你睇下
想搭單問下巴打,我個心口背脊仲有手臂都有d唔深唔淺既濕疹印,請問係咪都係用呢個方法解決?因為真係覺得好礙眼游水都唔敢除衫
濕疹岩岩好返冇耐?有印正常架 唔洗特登搞都會慢慢退 如果過左好耐都冇退 咁就做激光去印啦
tg:faismaov
thanks
都好耐架喇,唔知係咪d類固醇藥膏累事
請問應該去邊d做激光呢?真係冇呢方面知識唔好意思
皮膚乾既 就搽保濕 令新陳代謝加快 就慢慢淡印
皮膚唔乾既 就可係出面打光/做果酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞