做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
激光兩者都做到 不過主力係搞暗瘡印多
黑頭生得快 係你皮膚分泌油脂太勁 針清/用完洗面奶 做返好保濕就唔會生咁快
有冇方法可以永久冇黑頭?唔該哂巴打
毛囊角化症可以點搞
手臂啲粒粒好撚核突
唔敢著短袖同背心
冇辦法 皮膚分泌油脂保護皮膚表面係好正常
但勤做保濕可減少黑頭增生速度
同埋過分依賴洗面奶 過分去油脂分而會使皮膚油脂分泌更多 同好易滋生粉刺
好多人敷mask都敷得冇咩效果,俾大家少少建議:

(1)皮膚死皮過厚
點樣為只死皮過厚,具體會顯示為皮膚膚色唔均衡。

由於死皮過厚,所以大部分mask精華導入唔到皮膚最深層,可能當日出街,甚至當晚訓完覺,精華已經被揮發。

市面上有兩種磨砂膏,一種係化學性去角質(peeling),一種係物理性去角質(磨砂膏)

我自己就做開peeling,好似皂液咁捽落臉度,令角質層軟化脫落。其實磨砂膏唔係唔好,不過東方人皮膚比西方柔嫩,外國既磨砂膏未必真係岩香港人用。

記住死皮/角質係唔洗過度去除,因為會阻隔紫外線同抑制細菌滋生,我地做既係要去除過厚既死皮同角質。

死皮/角質減少,自然mask就可以平平地都做到好好效果。
可以做果酸
不過如果身體都有咁多粒粒,市面上有得做一個treatment,叫陶瓷肌。
其實同海藻矽針差不多,不過用既係珊瑚矽針,效果比海藻矽針強5-6倍。
不過做面做就平,做身既話,如果陶瓷肌要完成一個treatment,平均做一次都要幾千蚊。
(2)敷mask唔好經常轉mask
好多mask要堅持敷先會有效果,皮膚每28日更新一次。正如做運動咁,如果今日練跑步,聽日練舉重,後日踩單車,其實一個月過後都唔會見到成效。

其次⋯⋯⋯
1. 皮膚乾既人唔好用有美白成份既mask
—>美白成分既mask都會有人參成份,但對保濕效果會大打折扣。

2. 油性皮膚既人唔好用油脂成分太高既mask
—》油性皮膚既人再用油脂mask,好易阻塞毛孔。應該用純水分mask,其實幫助會更大。豬油mask其實係岩乾性皮膚既人用,反而唔岩油性皮膚既人用。

3.其實mask唔洗買太貴,個人最中意係買幾蚊純保濕mask,然後將自己皮膚所需既精華液倒落mask敷,tailor made自己需要既mask,遠比試唔同mask更有效。
(3)爆暗瘡個陣,唔好敷mask住
因為爆暗瘡細菌感染,可能會影響周邊皮膚,mask塞精華入去阻塞既毛孔,會令暗瘡爆得更加激烈。

正確方法:
可用死海鹽/茶樹油去消炎殺菌,待暗瘡代謝個陣,先去正常做返護理treatment。

(4)敷mask有機會爆暗瘡
實屬正常,有啲人皮膚唔爆暗瘡,唔係佢皮膚好,而係皮膚乾到推唔到污糟野出黎。如果冇做開保濕既人,頭一兩次保濕會爆成堆暗瘡出黎,但當做到第3,第4次,皮膚膚質同肌底會越來越好,唔會咁易老化。
想問下巴打有咩好peeling介紹?
因為本身由細到大都好似冇用過去角質嘅產品,同埋我諗我應該係中性皮膚嚟。
好多人都問我美容院有冇好介紹,我自己做開美容院就一定會去推薦自己個間。

不過如果想自己想靠自己搵,最緊要注意下以下幾個守則。

(1)美容院係咪有醫生駐診?任何treatment都會有風險,即使係簡單一個facial,都有機會因個人體質唔同而出現敏感症狀。有醫生駐診可以確保有即時同專業既跟進。

(2)美容院夠唔夠大型?小型屋村美容院,好難有能力入到大機,通常會買入二手機,但二手美容機損耗大,所以同一個療程可能都做唔到滿意效果,例如脫毛脫underarm可能要幾千,點解細美容院同一部機只需要幾百,可能就係二手機,好多時脫既次數多,但效果做極都仲要脫。

(3)好多連登巴打都唔中意beauty exchange,但beauty exchange既commend通常都最中性,如果想上去試一間美容院前,不妨係beauty exchange試下search下絲打們既feedback。

(4)唔好透過廣告上美容院,通常廣告費幾十萬,唔會只sell廣告試做幾百,如果上到去唔足料sell,上頭會俾好大壓力。
如果你sell我既話,應該唔會你個間,連登sales 搵食係死罪來
如果自己去搵美容院既話 上面都有教點樣去搵一間岩自己既美容院
希望幫到你啦
人參美白mask
或者保濕mask都ok
好多人膚色暗啞係因為皮膚乾 其實做保濕都可以令皮膚有返光澤架啦

美白丸就唔覺有mask咁有用 幾好既物質俾胃酸分解 再分佈到全身 中間損耗好多 所以食療唔多點覺有即時效果
Pico去暗瘡印部機會開到咩度數
暫時做左兩次
第一次佢冇話我知開幾度 打完塊面乾足一星期 但印明顯淡左好多
另一次佢話開500 完全冇感覺 冇乾 印冇明顯分別
想知邊種感覺先係正常我想問返第一次開左咩度數但第一次做果個美容師已經冇做
唔該巴打
嗯嗯
同埋你都可以買美白既精華液配合住咁用
有啲精華液擁有抗衰老 抑制黑色素既功用
因為一般mask除保濕function外 好難再加咁多野上去
所以一支好既精華液會幫到你好多
做完激光唔乾係唔正常
我都唔敢講係咩度數 但最重要係同返美容院溝通 同埋持之以恆咁做多幾次 第一次做一定最大效果 但第二次可能係色斑相對頑固
例如荷爾蒙斑同陳年舊印 所以建議做多三四次先判斷
Um⋯⋯⋯我男仔 所以好少用美白精華
不過如果俾我推薦 你可以買janssen系列 janssen唔算貴 但係中檔精華液當中 可以最短時間做到效果
陷入去 建議打咩針
個鼻泛紅,尤其係洗完面或者太陽曬緊果時更加紅,摸上去仲好油,仲有兩邊鼻翼位都係好紅,有冇辦法解決
第一做好防晒
第二將蘆薈gel擺落雪櫃 有需要就拎黎敷
甚至有一樽擺落冰格 方便拎出街個陣依然冰凍

平野有時都會有好野 唔好用任何刺激性清潔用品 因為巴打似係紅斑狼瘡 微絲血管好易受刺激 用溫和護膚品is ok
依隻都幾好
Mask有分paper mask gel mask
Gel mask個效果比paper mask好 唔洗日日敷
通常一星期敷一次 所以圍返開10蚊日 其實差不多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞