做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
唔太清楚唔同美容院offer。
不過教你睇既話 就睇間shop係邊間商業大廈。
朗豪坊定創興高級啲?
銅鑼灣時代廣場同黃金商場,邊個又高檔啲?
我係絲都係想問下巴打我應該點護膚,同埋做咩treatment好

以前係暗瘡肌,超級油性皮膚,高峰時期全面有百幾粒白色膿頭,未計無限咁多未谷出來嘅紅色瘡

然後去睇醫生食A酸,而家停咗藥4個月,面開始出番油

間中會出啲油脂粒,不過暗瘡就一粒都冇,嚟m前會出一兩粒細嘅

不過塊面好乾先20歲人已經有好多乾紋,查完保濕會好好多,紋可以平番

但係啲保濕又會搞到我出油脂粒!!! 防曬都會

唔保濕又有紋又出油應該點樣護膚?

另外想去凹凸洞同收毛孔,以前爆瘡期搞到毛孔好粗,仲有少少黑頭,可以做咩treatment? 點樣可以揀間有信譽嘅美容院? 好怕比人sell啲冇用嘅package又驚比人搞爛塊面

本身已經爛,再爛啲真係搞唔掂
講漏左,我啲印同埋窿全面都有
而家已經淡左好多,化妝基本遮得曬
但人總係貪心,想要素顏都有好皮膚
Tg我啦 phenexlol
其實做保濕岩架啦 不過你要用揮發性強啲既護膚品姐 你試下轉用幾十蚊既蘆薈gel 真心用完救急又唔會爆油脂粒
Haha 如果間shop靚 唔hard sell既話 貴少少都冇所謂
如果除返開700-900 我都覺得接受到既
做完巴打覺得點?係咪效果同海藻矽針差不多?
去暗瘡印既treatment 大概幾錢到?
要做幾多次先有效
都岩,咁你點睇R__nex,係咪training好掂
多謝你既意見
想最快有效既 Q plus最好 打五次可以見到好明顯效果 你預搵醫生做一次3000-4000左右 療程五至七個月左右
依個問題好尷尬reenex training係點我唔知係點啦 但以前香港排頭十收入既美容顧問 我都大約知係邊間集團
你可以睇下邊間上市美容集團業績表現最好 入個間就一定唔會死
有一邊眼個眼袋 好勁咁
應該係天生
我好細個個陣就有
做機個啲 有無得搞搞佢
試做robolex 唔得既話可能要做微創手術抽眼脂肪架啦
我食完A酸,好左9成,但斷左藥

但依家間中都生d石頭瘡,想問下

可以點做?thx

係美容做左facial一個星期都唔夠,點搞?

我自己覺得係壓力瘡
做完facial頭一兩個禮拜會爆暗瘡更勁 因為底層污糟野清緊出黎
巴打唔好太擔心
如果石頭瘡生既部位都差不多(差不多但唔係同一個位) 就可能唔關清潔污糟事 係內分泌失調 需要睇下中醫架啦
A酸副作用係令皮膚好乾同敏感
所以會令皮膚底層新陳代謝慢 好易積污糟野
同埋皮膚好易收得敏感

依種情況切忌用洗面泡泡/peeling
可買溫和既洗面奶做清潔

同埋勒做保濕 唔好做太刺激性既清潔facial
以前做過美容行業
奉勸勸大家唔好信哂d顧問講野
皮膚有問題應該去睇皮膚科醫生
都唔同位呀,成日好似好痕咁,無食熱氣野都生

都有機會呀 thx你意見
嗯 所以點解會去醫療美容中心會好過美容院 有醫生駐診 真係棘手既皮膚問題可以立即轉介

不過皮膚醫生同醫療美容中心醫生 我覺得都有分別 前者會開a酸 通常醫內分泌失調做成既皮膚問題例如銀屑病 癬 疣

後者會用唔同機種/treatment去治療針對性皮膚問題 只能夠話術業有專攻啦
想知facial其實係咪要regular咁做 大約兩星期一次?因為我做facial嗰到同我講最好兩星期去一次 我自己做完頭一星期皮膚幾好 但係之後會開始唔平滑係咪正常定我做清潔做得唔好已經冇點化妝同有搽保濕 係咪清楚做得好其實唔使點去做facial
其實會唔會係你做facial前本身保濕做唔好?所以一做facial,皮膚水分一夠,污糟野因爲加快既新陳代謝清緊出黎。

頭一兩次做facial,會發覺皮膚睇落差左。但正常做多兩三次,會發覺皮膚會更加健康。

不過如果暗瘡keep住爆,就可能係個間美容院清潔做得唔好,將污糟野塞左入皮膚更深層,令皮膚出現皮炎甚至暗瘡,所以千萬不要做人手facial。
想問下 最近敷保濕面膜敷得密咗
額頭反而爆暗粉 其他位都無野
係因為咩原因?

本身額頭比較灰/深色 已經每星期去角質
但仲係同面2節色 可以點改善?
唔該晒
想問大家有無試過打炭粉
join左tst elite bexxxx
但有d驚太刺激 會爛面
同埋希望無痛hifu真係可以收到我個雙下巴
我由細到大個雙下巴都好明顯 雖然我個人唔肥
之前買過部美容機電擊佢 都無咩用
唔想去到打針個步
有可能係污糟野清緊出黎 試用兩個禮拜先能夠望到效果
都可能係護膚品太油 所以焗到出油脂粒 如果係後者 改用揮發性較強既酒精成分護膚品 就會解決到問題

去角質但二節色 不妨試下做美容色既green peel/果酸淨膚 會效果更強 膚色均衡好多
碳激做好保濕唔會爛面 打碳激既1064激光會自動針對黑色對焦打 唔會損傷皮膚
Hifu必定有效改善雙下巴 放心啦
點睇aqua perl or hydra facial
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞