做美容行業做左十年 你問我答

1001 回覆
70 Like 15 Dislike
⋯⋯⋯我驚巴打你做爛面都未搞掂,做咁密。

其實不妨係一星期前做超保濕facial,例如infusion。function前一日做保濕mask,當日再幫自己上一上粉底,其實已經可以效果好好。

皮膚缺憾未必短時間修正到既,就可以透過化妝幫自己頂住先,男士用粉底遮一遮,其實唔會太過覺眼。其次點解做保濕,因為皮膚太乾粉底會唔貼起粒粒。
注氧好似無乜用...
我都覺
今日有巴打上左美容院做微針,更新多少少知識俾大家知呀
微針分為治療師同醫生做
最短既微針係0.02mm,長則可以去到0.5mm甚至1.0mm
治療師只能夠做最短,沒有出血既微針療程
所以如果巴打印相對黎講深少少,就一定要搵醫生幫自己做

同埋有幾個方面大家可注意:

(1)皮膚底層一定要乾淨,美容院建議做微針前,巴打最好用碳激去消潔左面部皮膚先。如果皮膚本身污糟,硬做微針會將污糟野塞入皮膚底層,最終好易做成皮膚發炎,即使做微針,只能夠做皮膚相對乾淨既範圍

(2)任何美容院試做,治療師都唔會夠膽一來用全力幫個客係咁碌。所以點解最好係同一間美容院join plan會好少少。

(3)粒突洞正常唔會再惡化,所以擺住係度先問題不大,但如果皮膚有暗瘡後傷口,有機會演變為粒突洞,依啲反而最好盡早搞掂,咁樣就唔會變到要去做微針。

Btw,多謝巴打信任。
盡早搞 可以做d咩??
姐姐建議做碳激 將所有污糟野整左出黎先
不過如果想溫和少少 都可以做hydra facial
留名學野
Pico laser 其實對凹凸洞有無用?
有用 凡激光一定促進骨膠原令皮膚修復
不過一定唔會夠微針咁快,每隻treatment都會有主賣點

即係咁⋯
Hydra主力做清潔 次要保濕
Infusion主力保潔 次要先係清潔

激光主力去班嫩膚 次要粒突洞
微針就粒突洞最有效既療程 但對去斑冇任何幫助
多謝解答
最近join左個萬幾蚊pico laser plan做10次
其實算皮膚好咗 但聽好多人講只係去到色 凹凸洞就無用 勁驚

另外 因為額頭下巴仲有生粒粒 個鼻又多黑頭 毛孔有啲大 都想揾啲信得過嘅facial做下 有無啲唔會hard sell 唔使一次過嘔舊大錢 可以逐次俾錢嘅介紹下
逐次比就a記啦
下巴,嘴附近,鼻,面頰都好容易爆石頭瘡,鼻唔少黑頭,部分地方重要有濕疹,應該點搞?
如果你想一次做到效果 就唔好介意俾貴少少囉
你個種皮膚情況 其實幾岩做碳激 不過做一次都要千幾
Haha 點解美容院會有package依樣野
好多人點解唔中意package 係因為出面好多黑心美容院會斬到人一頸血 動輒開plan都開成幾萬以上
但好既美容院係會講清楚點解要keep package 同埋有大有細可以揀
巴打,我係男,平時去做facial 清潔+保濕 一次大概270左右算唔算貴因爲係去屋企人去開戈間所以冇格過價
另外我正係想做到平時乾乾淨淨見人咁樣 仲有冇其他野要做?平時淨係會用洗面啫哩+爽膚水+面霜咁
可唔可以分享下巴打平時會做咩保養
如果有效果,千幾一次都ok ge 但要幾耐做一次?同埋邊到做好?
點解只係維持到一陣就會打回原形?
皮下填充劑同骨膠原刺激劑係美容院同診所價錢大概係幾多?
有咩機/方法可以去暗粒?
市面上既美容機呀,導入機呀其實有冇用?
膚色偏黃同黑,由細到大都係咁,唔關個肝事,點先可以白啲同睇落膚色健康啲?用太多深層清潔mask peeling又驚好乾同傷皮膚,本身我微絲血管都好現
lm
如果偏乾性皮膚點保濕好? 平時有用爽膚水 但係唔知搽咩cream 好 有無介紹?🙏🏻
20歲 無暗瘡
如果係人手既話 係少少偏貴
如果機既話就差不多既 最緊要都係睇效果
其實巴打最好自貼部分皮膚
就咁睇護膚程序,巴打應該皮膚偏乾,不妨夜晚敷下mask,同埋最好搽下防晒
一個月一次 邊度做你就tg我啦 phlol
皮下填充劑係透明質酸 本身會被人體慢慢吸收分解 所以會係半年至九個月慢慢打回原形 如果巴打長期暴曬/高溫環境工作既話 流失速度會更快。

透明質酸打鼻樑位/下鍔通常就7000左右,如果打其他地方,最好tg sd相,幫你報一報價。

骨膠原刺激劑⋯⋯⋯應該係指sculptra?我幫你問一問價錢,聽朝答你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞