[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
MacBook (iTunes AIFF + Spotify)
Wireworld Starlight USB2.0
Wadia di122
windows好聲過linux?
純個人聽感唔討論,我就話唔係
xp年代用過個program可以將xp裹面所有同聽歌無關的process全部關閉,每次開機連dasktop都唔會出
可惜唔記得咩名
同而家Fidelizer相似,可能更撤抵
電腦播歌其實有好多因素影響,我之前就用同一部機裝曬windows同Linux去比較
就算我用同一部機同一os, 換個好電源d聲都唔同左
玩linux audiophile一般好少會用外置硬碟盒拖個2.5硬碟,通常用NAS存取file, 原因係pi冇咁嘅電力同免pi嘅CPU做太多嘢,另外linux可以編譯成real time kernel

https://www.ap-linux.com/about/

有啲人講究電源認為用外置線性電比pi會好聲啲,我覺得用尿袋就得,絕唔會有電力干擾

windows嘅notebook、電腦唔係for audio,係general use嘅,以前我用Archphile,冇晒無謂嘅嘢,用5MB ram運行,CPU用唔到5%

ssh入去打個top就知道
幾百蚊一個pi,幾千蚊一個nas好似唔係好抵 如果本身唔用nas
linux的確可以好lightweight
尿袋係好野,應該最乾淨
我當時做AB就係用ap-linux同windows server core,結果都係windows好
其實windows同linux真係差好少
可能ap-linux冇用JACK而我windows行ASIO
用nas好似大d latency
用SD card係咪無咁好
唔會,內網有幾大,自己ping自己睇吓,我自問0.01s 冇法聽得出
SD card 放歌冇問題,只係1TB SD card賣$7000
SD card 放linux都仲OK,放Windows就慢到想死
如果router有usb port, 裝到samba/NfS 就得,用router 拖2.5吋USB外置硬碟

未買NAS前一直咁做,喺舊嘅rt-n66u開samba server,archphile 通過router拎file

用網線唔用wifi
其實唔係好明,點解USB外置硬碟盒會比用NAS食多d CPU?
唔夠電我明,所以最初我用rpi個時USB外置硬碟盒有獨立電源
多咗寫入讀出,大file要用多啲ram/swap,CPU運算

放喺nas係等其他機器做
唔係MacBook 又方便又好聲?
我用ac68u! 可能得喎!
早排買notebook又送咗個256GB adata ssd, 啱哂
一定得,我都用緊ac68u,都拖住隻2.5硬碟,用緊merlin-asuswrt firmware,不過記得原裝firmware都得

去音響post我post咗張用raspi3+edifier s880db嘅窮鬼CAS, pi3用volumio, 個router喺6年前嘅n66u

家陣pi嘅linux audiophile我推薦呢個,我都全部改用佢

https://volumio.org
一般標準USB2.0嘅DAC, Volumio通常唔會認唔到硬件,當然最好去官網論壇睇吓support dac list, 我無論用edifier s880db平價嘅active speaker,或者係3皮嘢嘅accuphase dp-410都冇問題

Aune T1我冇試過,不過FiiO嘅X5當DAC都得,呢個linux audiophile好處係設置非常容易,基本上冇難度,archphile呢類唔適合冇Linux CLI經驗嘅玩,太簡化,全部要ssh用vim編輯器自己寫

Volumio可以做hifi/headfi嘅source,用手提電話apps控制,設置都得

正常係nas擺歌,os裝落SD卡?
有fd送咗隻舊版650 俾我 求問點先推得好?
其實除非玩single board computer如raspberry pi, OS最好裝落SSD/HDD
歌的話放SD卡都可以,只係容量細,少歌都可以
最好就放SSD用SATA/NVMe接
NAS係方便同大容量
播放時,如果player容許,就要set先將個file copy去RAM
foobar 可以咁set
volumio同樣可以ssh 入去,只要用browser輸入volumio嘅內網IP,例如我嘅, 192.168.150/dev/ ,喺裡面enable ssh,就可以用任何ssh client 入去

可以睇到用系統幾多資源,老實service多過archphile好多 ,但易用好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞