[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
巴打聽咩format?
Wav AIFF + 少少Flac + 少少DSD
屌啦, 香港乜都無得試
台灣係咪乜schiit都有得試
HD6xx要夠聲其實唔難。雖然阻坑高但係超平500以下大陸amp都推到有夠聲
用電腦的話,直推volum 100都麼該幾大聲
shanling M5應該就唔夠推
咁就睇你想解決咩問題同有幾多錢
如果純粹覺得電腦出聲太細要大d輸出power,咁超平500以下大陸amp解決到
我初燒個時買部$300雙木三林amp推HD600都好開心

想有要求d,可以諗獨立解碼,唔用電腦個HD audio解碼。
數碼檔案要有工具將佢轉做人聽到的聲波。呢個工具叫digital to analog converter,即係DAC
sound card係一個選擇,不過已經冇人咁玩,除左creative之外都好多年冇廠出新野
creative仲要係出gaming野,唔啱聲歌
ASUS sound card出名啱聽歌,不過而家買就唔抵
鍾意古董的話可以諗Onkyo sound card,一代經典,但係已經係10年前
(我仲有張onkyo se200原版做珍藏)

而家講電腦獨立解碼,通常係指電腦用USB接部有USB輸入的DAC。有好多DAC都會內置headphone amp,有時仲有藍牙可以pair電話,幫電話解碼。

DAC平野黎講,千零蚊你可以諗下呢d牌子:topping、雙木三林、Fiio、nuforce、ifi
呢幾個都係平野中大排子,都係DAC連amp,咩型號就睇你budget同埋想唔想帶出街

純amp的話我唔識有咩平野抵玩,可以試下雙木三林同Fiio

多budget玩法就好唔同,每part都可以獨立玩,睇你有幾多budget
唔要藍牙的話就HD6xx or K7xx
要藍牙就冇乜選擇會好聲
多謝巴打打咁撚多字解答我
7成款有得試
師兄可以睇睇headfi review
其實點解咁多外國出名排子都冇香港代理或者lineup唔齊?
notebook又係咁
玩入耳燒錢定耳牛
而家頂級iem都要三四萬
仲未講大罪部6萬player
咁就係呀
之前訂左部Mscaler仲未到貨
其實部野開賣未?仲未見人開箱
用緊Northstar dac32 》淘寶amp〉th900mk2
一路都心思思換amp
但太貴唯有安慰下自己而家都幾好聽
同埋出街試過唔少amp 分別唔大 比較好聽要上moon430ha 冇錢買
des展有人問過大罪,未開賣。當日做緊問卷攞feed back
留吓名
想問下massdrop $200usd以下果幾隻hd6xx/hd58x/k7xx/dt880pro/he4xx
主要用黎睇戲,玩單機open world game, 唔玩fps, 聽rock/古典
邊隻比較適合?
學到野
換膽機啦 430ha見人配hd800多
我推ultrasone tribute 777
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞