[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇師兄玩開電?
搞靚份電真係爭好遠
歡迎指正
我唸係用詞上混淆姐,唔洗太chur。。。
Room correction係DSP黎,例如Sonarworks同Room EQ Wizard,都係有用mic check完執番個Frequency Response,但唔係話就咁用個Graphic EQ就做到room correction囉。
冇人識曬所有野,見到有錯歡迎指正
room correction實際點做?
之前我見人demo就好似Zita巴打所講
room correction 係用parametric eq 而唔係loki 依啲graphical eq
冇人識曬所有野非常認同,所以真係唔洗太苛刻既,唔係仲邊有人敢post野?(我第一個唔敢)
難得係比人指正完會認、會求教。我見燒友圈多數都係面子問題死撐到底。。。

屋企我好少聽speaker,更加無做過correction,但睇番黎既資料,例如Sonarworks,佢原理係晌你間房、平時坐住聽歌個位set mic,根住軟件會由speaker播一段 "標準音頻",咁個mic收到既聲,其實已經唔係標準音頻,而係加左料,即係你間房既折射混響,咁對比番 "標準音頻" 同 "加料音頻",就會知加左咩料,之後軟件就會用算式嘗試逆向再加料,抵消番呢d折射混響,即係負負得正。

至於電呀風扇機械硬盤呢d。。。以前同幾個朋友一齊做過DOUBLE blind test,我地都係木耳答錯晒,所以無再理。但唔排除真係有人聽得出過到test。
新手,用兩支ifi ac ipurifier插普通拖把,鍾意佢可以做埋active ground
感覺背景靜左d
聽交響樂同流行多 $6000 應該試邊隻耳牛?
HD700
除咗AKG呢?
Aeon 玩過10日,覺得真係過譽,聲底老正到近乎老坑,好悶下,唔怪得教主會選佢來退休用。。。
可能好多人會鍾意呢類中正聲但快歌同交響真係要試過啱先好買。
你指邊個教主?DIY旅行車?

e種老坑聲,香港班叔公都好受落。wifiman都係類似風格。
係呀,你無睇佢老人家last嗰集review,final左邊四隻耳牛?
完全正確,Aeon close 聲或的確就係HD600 加部厚聲機、Aeon open就係HD650 加部厚聲機。(open係暖聲過close)

話時話,平板點會係一定薄聲??你話靜電係薄我都明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞