[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
見到有個大陸佬多手拆r10拆到一邊無聲

乜野叫我"都"唔明
我唔明係正常嘅
我又唔係啲咩人物,又唔係有料/有咩資格
我對音響有少少興趣先至想認識多啲渣
無影過靚仔相喎,得d垃圾reference相要唔要?

我print既係SLA,重身但唔洗點打磨,但密度高調音反而難左。
偷張人地既靚仔圖,佢係print FDM。
唔使search, 我知咩樣
另外多謝你同意我嘅講法

不過硬係覺得你語氣(句子中的)好似講到唔同意我咁
咪理佢喇,我講到明老坑聲即係太老正偏悶,弱智既我都包佢明咩。
叫佢表演下點形容先叫明又龜縮。
你話我講耳機剩係講單元,唔睇整體切計呀嘛 但係我嘅用意就係腔體同單元分開評估呀嘛,指出sigma厚聲係因為腔體 唔係單元 如果我無get 錯你講嘅野嘅話我喺reply 度我無同意過你亦都係為左唔同意你先留reply 不過你咁覆我嘅話就應該係我get 錯
如果無認錯嘅話呢隻膠三個月之後會變黃
最好噴噴油佢

利申:奶過野

而家應該黃到仆街 不過一早平放左比人
有噴呀你見第一張相殼邊仲有油漬。
嘩呢隻野只唔只1kg?
輕過原裝
原裝sigma個driver frame 係用擠壓成型鋁材
呢part我print 出黎
即係3/5a或者Harbath 咁嘅聲?
但佢個原裝殼應該輕身過你喎。。。你呢個係SLA樹脂定尼龍?
sla,光敏
都係之前講左,即係HD650加部暖amp既聲,不過Aeon 聲音質量高650唔少。
咁明啦
我記得你最初係大約講"老正到老坑聲"?
咁應該"老正"同"老坑聲"都係形容緊樣事物
就例如"悶到仆街"咁
悶同仆街,就算分開講都會明係咩形容詞

而老坑聲真係第一次聽 同埋句句子都唔係向人說明嘅類型
你而家唔講解嘅話,我都會變咗弱智
質量? 重啲?
你可以由#315睇落黎,討論間就解左老坑聲即係咩,唔係就咁一句老坑聲,當時無人唔明,之後個個唔明,我有乜法?
而且聲音聽感呢樣呢不嬲抽象,亦有圈子間慣用語,唔明有乜大驚少怪呢。
但話Aeon會係咁...Welp
最少我插GS-X mk2既時候冇可能會同Harbeth有乜接近既地方

上幾頁隻Yamaha HP1定2 D聲都重叫舊時代D
如果你要完全分開評估,你要好似賣喇叭單元/動鐵單元啲廠咁,單獨每種單元測數據咁嘅形式去做評估先真係叫分開吧,否則只係靠估

你會唔會單獨一個單元咁聽?唔會
就算喇叭都會加埋個音箱先完整
啲廠或者diyer正常都會根據個單元嘅頻率響應去調整個音箱要點設計,角度,擺位
耳機亦都一樣吧?

單單個單元出咩聲唔係最重要吧,你估個個都好似k1000咁設計咩,佢都唔係預你就咁開放咁用

除非你話要拆散哂隻耳機,自己design個新殼俾佢就另計吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞