[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
sd卡放os image,一般人唔會喺pi拖咁多嘢,usb手指最多,我呢個pi2隻手指只係以前部份歌 ripped CD之後冇抄去router個samba,懶關係,基本都唔會用
呢個係Volumio嘅Youtube Plugin,好多歌係冇得買,live版本嗰類,靠佢

raspberry 最大問題係唔夠電, 想拖多部HDD都無力, 所以先用nas, 有nas本身都係得linux, 真接行mpd都得, 只係set野煩好多.

DAC基本咩都食到晒, 除非部DAC行奇怪IC先唔support, 市面上9成以上DAC連linux基本都無問題.

岩岩玩DAC都係用foobar2000, 不過之後試用volumio後, 我都覺係linux好聲d, 仲有係方便, 電話一連屋企個wifi 開dac就可以聽歌
多數linux audiophile都叫用NAS, 同用網線,主要係少隻香爐少隻鬼,我都有Synology NAS,佢個audio station冇點用
VicF 巴打講用NAS可以free up rpi swap/RAM,其實好睇player點寫
如果player係由NAS逐個file segment/trunc咁讀即時decode,咁會多好多overhead,差過讀碟
再者,要睇下點連個NAS。如果係用samba連NAS,應該冇mount NFS咁好。samba係application level而NFS係device driver,NFS係low level過samba,效率會高d

我覺得NFS用resource 會多過SATA/PCIe,因為SATA/PCIe controler可以自己分擔IO operation,係硬件support;而NFS係OS level,所以會用多d system resource

如果player係由NAS將成個file讀曬放係RAM再decode,咁就同由HDD 讀file放 RAM再decode冇分別
NAS係general purpose, service好多,例如我新買嘅Synology nas,裡面跑緊VPN,shadowsocks-libev之類,而且就算用intel cpu嘅nas都唔見得好過定制嘅audiophile

raspberry pi 2都1GB ram、冇swap file嘅,反而nas例如DSM一裝就自動整定swap file置換,其實就算唔用佢都做緊嘢嘅,各類排程之類
不過耳筒我都係用windows 10同foobar2k, WASAPI

原因係耳筒只係開唔到音響先會用,就唔搞咁多嘢
好似roon咁
NAS做server,ras pi做NAA未最好,就方便。

你用x86既話電噪干擾點都大過ARM。
roon 冇用過,唔知

不過以MacBook,Windows,linux ubuntu+deadbeef,我覺得用pi 最佳,起碼唔使風扇,NAS點都有風扇散熱喎
巴打headphone setup係點?
我部udoo x86 ultra都係冇風扇行windows server
一樣嘅,燒咗落去sd card插入pi,用尿袋比電,第一次入去會有設置精靈,揀返自己個DAC,全圖形介面,係mount samba/NFS記得喺下面空欄填返 ver=1.0

如果唔係mount 唔到

另外第一次要用lan 線插router,之後用pi3嘅可以選用WiFi,不過我用網線嘅

Plugin可以按心水裝落去,佢本身嘅webradio可以自己加台,圖形嘅類似synology nas 嘅audio station 咁加
我個時raspberry pi 2 用TP link AC wifi 手指 要自己compile driver
pi3 有wifi真係好方便
巴打用咩DAC/amp同 headphone?
耳筒只係用緊Aune T1第一代做DAC,Matrix Audio M Stage,前者換咗膽,後者換咗opamp,耳筒主要係beyer DT880pro 250ohm

HiFi用緊Accuphase DP410 + Accuphase E600,喇叭用Stirling LS 3/5a v2 玫瑰木版,E600有耳筒口輸出,不過唔見得理想,只係附贈嘅嘢,正式嘅靚耳擴好過佢好多 我用過幾次就唔用
raspberry pi邊度買最抵
我見淘寶都有3B+ E14, 好多唔同kit
我幾年前喺呢度買pi2,後嚟pi3,2個都做咗audiophile,遲啲買最新嘅做openwrt router,唔使嘥咗個2X1000M寬頻,用嚟跑代理同BT機

https://hkcn.rs-online.com/web/p/processor-microcontroller-development-kits/1373331/
你有無另外駁細touch screen? 定係用返電腦mon?
連左network,remote入去就得。
開頭用hdmi求奇連個mon就得。
好彩問一問, 慳返幾十蚊
headless 嘅,唔使mon嘅,電腦browser,電話apps就得,server/client架構,買個上面最新嘅pi3 b+同個殼,一張8GB以上Class 10嘅mirco sd card,加條cat 6網線係咁多嘢,網線設置好之後用wifi可以唔用,新呢個AC WiFi嚟,呢個夠我部Sony電視機可以睇4K youtube,所以足夠頻寬,無論DSD又好、WAV都好足夠

不過用網線穩定度高

點安裝睇 https://volumio.github.io/docs/User_Manual/Quick_Start_Guide
好似幾正, 即刻淘先, 淘寶連盒, 電線同16G SD card啱啱好4百港紙
唔使,直接係電腦開browser,輸入 http://volumio.local 搵到,搵唔到去router睇吓派咗邊個IP,直接輸入IP
pi就係窮人恩物。就平就好聲就有I2S加野玩變做dac,amp,dcc。本身做server就得做NAA就得。

睇見d呀叔比成皮野買部改裝pc就好笑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞