[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
"完全正確,Aeon close 聲或的確就係HD600 加部厚聲機、Aeon open就係HD650 加部厚聲機。(open係暖聲過close)"

你係有講到你對於aeon嘅睇法係咁

但上面同"老正到近乎老坑"都無乜直接關聯…

可能真係你地自己圍內用語吧

而家明多咗啲嘅,多謝解說
唔講喇,聲音質量都可以有人睇成聲音mass既,我點包人明。
嗯,完結呢個話題吧

如果一個人唔明,應該係佢理解力有問題
如果唔少人都唔明嘅話,我想只可以怪大家等級不同吧?…
...如果你講"聲音質素"呢我就會明既....
但見識少既我好似未係香港見過有幾多人用"質量"講Quality, 而直接會理解為講Mass個質量 (詳見Google)
明就明既
但真係冇乜聽香港人講
大陸人就講得多
咁你要認自己係大陸人我冇所謂
突然唸到,可能你係咪將老坑聲睇成老人家把沙聲所以唔明??
我當時係講啱退休人仕,即係年紀大既都鍾意偏中性、舒服柔和少刺激既聲。跟post亦有巴同意叔父鍾意呢種聲。。。跟住就你唔明我唔明。
比左字典喇仲拗?香港無人講質量有保證、質量有問題?
的確我有咁諗過
明晒。
呢個情況應該係指"quality"同"quantity"都有保證
所以"質"同"量"都有保證
點解咁講呢,因為香港人都鍾意話唔會偷工(質)減料(量)嘛
但單純講quality就唔會咁講吧
由傾耳牛 變左上中文堂 笑死
幾好呀我覺得,越辯越明,好過d死撐爛撐。
Wrong stereotyping IMO
我識settle on 3/5a既阿叔
又識要加HF不停補償搞到system好撚拮既阿伯

所以我頂多會將老坑聲理解成typical 70s 80s HP既聲
正解, 所以兩個詞可以話係好近似但唔完全相同
除左"質素"我覺得"品質"亦可以好好代表到"Quality"既
有關字詞回文見上, 不過都想講句其實一直都無"拗"過嘅, 如果提出論述或想更清晰定義嘅情況都當係拗的話咁亦無咩好講
呢個都有試過唔少, 唔知係咪佢地開始對高頻無咁敏感搞到set出嚟容易高頻過剩
要恭喜師兄入到好野就返76啦
sigma 有404 有normal有pro
隻隻都厚(normal薄少少),但係本身如果唔係用sigma腔體呢啲耳機於我而言都係薄,從而得出sigma腔體嘅音響特性

我明你咩意思,其他耳機都係單元+腔體為一整體,但係sigma 情況比較特別,因為sigma作為單元+腔體扣連度低,大把人鐘意換咩單元就換上去,507,303,nova sig 等等從而達到自己鍾意嘅耳機嘅''sigma" 版
sigma腔體比起係個殼,更係一個效果器

當初sigma normal transit 去 sigma pro 果時個殼0變化,間廠換單元果時都無因應佢頻響改變改設計啦
屌真係百花齊放,ok徇眾要求我收番隻老坑,保證會鎖佢入保險唔再見光。
打漏個箱字添快手加番唔係又比人圍。
Sigma 轉 Sigma Pro 就唔太記得, 但Lambda SB -> Lambda Pro -> Lambda Signature 我記得係有換過下damping material, 單元後面既dust guard,塊棉同earpad (with filter)有D唔同

不過最開頭有Sigma 404我記得係因為只係無Parts換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞