[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
2% ripple算多定少?
我都想知,我部kgsshv carbon 個golden reference PS +-400v 嘅ripple 都係 1.2v , 計返就0.2%?
睇翻單,4月1係華仁買,$6800
個volume制係一格格個隻
推HD700比HD-DAC1清,又唔太尖,齒音適量又唔太尖
係駁線煩d,同為line in 同pre out都係3.5 mm頭,線材插頭唔可以粗,限制左用線
DAC因為唔support DSD所以冇指細聽,粗略聽冇咩問題
同埋我極少用Sprout做DAC,主要做headphone amp同pre amp

值得一提,Sprout係70Hz就roll off。我本身冇乜太低頻的音樂,所以我接受到

Sprout 100 support DoP同埋有bass boost mode又有remote,唔知香港有冇
耳牛post變左電牛post。。。

黎d冷門野,有無巴back左呢隻,烏克蘭一人公司手功製平板,美金3舊。
比Z review讚到上天,不過都唔敢試
等有production review之後如果賣街再算
好似一月定二月發貨?眾籌類嘅嘢都係唔好跟車太貼,爛尾又好唔好聲又好都係寧願出咗實物先貴啲買

我諗起腦放nf 平板,眾籌爛尾嘅經典
呢個烏克蘭佬我睇佢headfi個diy post開始,我backing number 10,肥佬z嗰時都未出review。
佢d review普通吹喇,STAX由2170 end game左幾次去700,一向hyper唔洗太認真。
我都係主要聽下佢d sound demo,大概知下聲音取向。
都有幾篇prototype review出左既可以睇睇:
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/verum-audio-exciting-high-performance-diy-planar.6348/
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/verum-audio-exciting-high-performance-diy-planar.6348/page-7#post-220961
https://headfonics.com/2018/08/verum-audio-verum-1-review/
唔會爛喇,佢人品好直,話唔科水比headfi就唔科,即比人ban左。
而且係KS update左廿次,成個生產由買料訂單到車間手作好似做紀錄片咁。
唔比錢headfi 真係清泉
我有時都幾佩服呢啲小作坊可以壓到耳機零售價咁低,我自己做開diy 靜電耳機 cnc 個耳機殼已經600人仔,耳綿更加要同漫步者入009耳罩嘅貨,一個人搞掂晒所有野一啲都唔易
係呀佢份人性格幾牛精下,Headfi ban佢嗰時KS先啱啱開波,自斷米路好彩肥佬救左佢,唔係我唸真係得番d有追佢diy post既member會back。
佢話send左廿隻出去,得3個肯free review。
不過好多人包括我之前都咬定肥佬z係收錢既,點之怪錯好人。
cnc 600人仔唔貴喇,分分鐘print都貴過呢個價。我隻Open Alpha print殼都4舊幾。
不過headfi 收錢又合理嘅,無理由比商家免費做廣告,如果唔係headfi 大把槍文,無討論空間
希望第時好似erji.net 咁區分有個人diy 賣場版我覺得幾好
因為機殼薄,佢收我貴左,其實print 仲平,我機殼入面個holder 就係print 出黎
屌香港地咁細都真係有人咁有心。。。幾靚仔喎,幾時眾籌等我又支持下。
鋁殼會唔會重? 點setup個無塵間?
無塵間就無,工作台就有,原理都係空氣清新機+一個密封空間者,我諗住幾隻12寸風扇+ 濾綿+一個 尺半^3 嘅玻璃箱搞掂,唔得再升級

呢個電極未finalize, 最後會係omega 果隻 mesh
喂不如開個新post update住喇,好想睇野學野喎。
爛尾多呀 ,我有信心搞得掂果時再開啦
烏克蘭佬個post都update左兩年,中間都唔少人比意見同教路。
不過香港地。。。成屋耳牛但聽屎片既就多,比意見?唔踩鳩你都偷笑。都係當我無講過。
由一開始都無諗過香港野,我開呢個po 都係鳩痕先做,其他地方嘅燒友對靜電有熱誠好多(地大人多掛),由一開始我都係target 大陸市場,只要痴住stax omega 個名好多人國內燒友都有興趣
不過賣就其次啦,自己做到出黎先係最開心,當初搞呢個project 都係因為窮L 無錢買007009先至見headfi 有人diy 靜電然後打晒飛機跟著黎整,過左幾年後而家我007009都有啦,但係都係想完左個心願佢整隻屬於自己嘅靜電耳機
人哋2%Vp-p係100%!full-load
你呢?做啲measurement嚟睇下先?用自己嗰部做喎
邊部?
老坑聲真係完全唔明
又唔好講得太誇張…所有個類耳機
笑咗,講一隻耳機唔講埋腔體
咁講喇叭都唔好講個音箱啦
整體設計架嘛
psi正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞