[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好似有隻beats

講起黎,我覺得係被班網民串到心灰意冷先退休唔玩。
特別佢老貓燒鬚,測左隻壞既utopia

佢d review幾值得reference ,好過華人圈得把口吹d四字形容語。
靜電薄聲?如果你淨係聽過stax 001/002 然後話靜電薄聲,我唔怪你。但只要你有聽過Koss 950/Senn HE1/大奧,你就會發現靜電都可以好厚聲
你指邊隻平板先?
洗唔洗玩大奧咁大

如果話動鐵薄聲,應該無人反對
有,近年好多多動鐵都算厚聲,極端少少,Final 嘅Fibass 雖然係單動鐵,但都唔薄聲,尤其攞嚟聽鋼琴,真心唔錯
論大奧嘅音色果啲叫做能量感而唔係厚聲,你feel到佢每個音符拳拳有力但音色仍然細膩,我覺得大奧,HE1以及9成其他靜電耳機嘅音色都係偏薄。真正嘅厚聲嘅靜電喺所有靜電耳機中只佔10%,例如007mk1 or esp950。所以靜電薄聲冇講錯

利申:聽過HE90同HE1
教主?邊個黎? innerfidelity 果個呀叔?
stax 007 mk2 甚至二手 009 再加 amp 勉強可以兩皮搞掂,再唔係 esp950 加 stax amp 都係辦法
音色唔會好似stax靜電咁飄飄然,控制力同密度好高,而且中低頻有力有impact
好似查字典咁,要define一個term 就要用更多複雜嘅term 去解釋佢 sorry for 1999
大奧真係一隻唔係用幾句就形容到嘅耳機
據我經驗所有唔係插AC,而係用一個細黑色盒有交流變直流做電源嘅耳擴都唔好聲
即係battery powered = 唔好聲?
咁啲mojo啊hugo啊咪

啲人成日話大奧得omega 夠抽,但omega 其實比起大奧都係差少少,omega只有部分女聲音樂有優勢,其餘omega 音色都吾夠實,有啲空,聽講omega要接t2 先至有真正實力但可惜我當時接嘅係t8000
試吓lcd2
唔係battery,係 好似notebook差電果 舊嘢,一邊接電器一邊插插蘇
呢啲amp嘅特色係講究配搭咩耳機,例如我部HEV70 接stax 耳機音質同252 差唔多,淨係接小奧先好聽,可能細推力amp要配返易推嘅耳機掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞