[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好詳細
而家大陸行貨仲送埋條原裝平衡線
每個人入門定義都唔同
L500+353x都可以話係入門
巴打用緊咩?
利申:5%時間用緊HD58x
我ssd用usb駁router
可唔可以nfs mount volumio
嘩屌,咁抵玩

戴定頭盔,HD700我當佢係$3500 headphone,唔好以為係HD800 cut 版
當HD700定位係HD6系完整版會易接受d

當年:
HD650 $3xxx
HD700 $7xxx
HD800 $1xxxx
比多3千有旗艦HD800,但係HD650個double價錢又冇一倍升級(雖然有d HD800影子)
呢個可能就係點解HD700比較冷門原因
所以我會話佢係HD6系完整版,咁諗個人開心d

聽開靜電就會覺得HD700濁同偏冷、分析力唔夠
咁係一定,因為靜電一向贏呢d
HD700贏我對L300同L500個低頻量,下潛都贏d,不過反應同低頻分析一定比唔上靜電
氣勢就HD700好
再對比靜電,HD700個聲厚但較濁

用Senn記amp底下,HD700比HD800順耳。HD800齒音多到好煩,HD700冇咁多冇咁煩
當然實際唔會用Senn記amp

作為一對$3500 動圈,除非唔仲意Senn記聲,否則價得試聽,啱先好買
利申未試過,純粹google+入門linux 知識
1. 你個router要裝好OpenWrt(點裝同你個router是否support就要google)
2. setup USB SSD in router
https://openwrt.org/docs/guide-user/storage/usb-drives-quickstart
3. 係router裝同設定nfs
https://openwrt.org/docs/guide-user/services/nas/nfs.server
4. 係CAS機mount nfs
e.g.
mkdir /mnt/nfs4
mount -t nfs /192.168.0.乜/vol1/path /mnt/nfs4
5. 係volumio個library加返個local path,即係你剛才mkdir個folder
注意,係router裝OpenWrt係會over write左router本身firmware
同埋所有上網野要再set過
咁我都係唔咁搞啦 btw啲聲好似實咗薄咗, 比起PC無乜餘韻, 係咪叫快咗? 同埋好似都真係播快咗少少咁 怪怪地
其實我只係話,如果有人話靜電簿聲,我會明點解佢咁覺得。
呢句只係回應之前有巴打話平板簿聲,我就唔明點解佢會咁覺得。

靜電聲音密度咁高,無可能同個簿字扯上關係。
但多數人理解既簿,可能其實係bright、open、cold 呢類 sound sighature。Warm、dark、下盤聲就叫厚。
咁STAX的確傳統上就係前者,亦即係所謂既仙女聲,所以有人話佢簿,我都會get到佢講咩。

另一位巴覺得T60RP人聲簿過HD660S,同一道理,T60密度明顯高過660,但佢調音emphasize左上盤。
又或者係試T60時推唔起,RP個driver其實要好大current。
如果有巴用緊T60又想 "厚聲'' 番d,可以拆左個耳罩,除埋個海棉圈,會見到圍邊有八個氣糟,用膠紙封死5-6個,即刻厚左又實左!
點解呢?為左出街隔音?
如果佢唔洗拆咀,可以隨時open/close 互換我先會考慮。
咁Nova Basic、2170、3003呢d算係咩,門口?
Sorry 3100。
點為之低點為之高?以你為標準?
正常冇問題,不過點解用usb ssd? 傳統硬碟就得,usb2.0理論值係480Mbps,除8係60+MB/s,減半當佢30MB/s,1般flac/wav 嘅歌1、2秒內傳輸完成
唔使,asus ac68u原裝firmware有圖型介面,支持SMB/NFS server,我個Firmware係asuswrt-merlin,不過我記得原裝一樣

㩒入去個伺服器中心設置就得

記得router唔好設為由WAN可以設置router,原裝firmware冇ssh開關就唔使理,有就設 LAN login only

定價 = 定位
有時單元論聲有咩大問題?四種發聲單元都有各自優缺點。因為係物理定論決定左會咁。好似靜電本身bass屎,dynamic做大左會有分裂不平衡。

近年材料學有進步,先改善到d缺點。令到平板復興。

學多D用唔同辭彙去形容音樂
未變左班叔父咁,下下四字成文,用堆華而不實既形容語,作埋d偽名詞:安定感,貴氣,模擬味。
簡簡單單用d普通形容語唔得既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞