[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
喇叭會係聽者同喇叭之間「即係間房」,耳機就係頭顱度?
sorry,唔明
理論上還原到現場叫「真實音場」,當然實際上現實冇可能百份百,不過好簡單一樣,rock concert嘅音壓令到水杯嘅水跟beat震動嘅,喇叭可以做到,你嘅身體部份手腳感覺到嘅震嘅,耳筒點做到?
冇公唔公平,係先天問題,2ch冇辦法可以睇戲一堆人搶灘登陸喺人堆中間,自己永遠最後嗰個,子彈只會喺面前,有局限,於是要多聲道模擬出嚟,有子彈喺腦後飛過,有人喺後面中彈倒地,唔使開腦放都知道嘅
錄音室除監聽喇叭,有headphone原因係細微錄音瑕疵耳筒聽出嚟優勝過喇叭,亦唔受環境影響
有冇師兄係電腦做音源 USB到解碼器再到耳擴咁玩?

利申:新手
我都係
而家由pc轉咗用raspberry pi
有無玩埋線電 供電對ras pi幾大影響下
bass同音場係兩樣野黎,你想比d咩?
無低音炮,你2ch做唔做掃褲腳?

我講緊現場>錄音>混音>重播,已經無左「真實」音場。
你用真定假去話耳機音場係未唔合邏輯?用大定小都唔合理。

明太子巴打未講左,應該點睇靚音場。
耳筒係做到離頭既聲,但無喇叭咁大同具體,而且正中位置係最弱,應該話最淺,好難做到遠,咁係因為左右單元夾左晌一個太細既入角。

耳筒既soundstage係假既、喇叭個soundstage一樣係假,唔係點會有前後高低距離定位分到?理應全部距離感都來自發聲源至係。

但離頭聲主要係來自source、錄音。發聲器材只係反映呢種假soundstage既能力。
例如傳統2ch、同人頭錄音,soundstage已經好唔同。因為人頭加左面部同耳殼,耳道既反射、阻擋、左右音頻入耳廷時etc呢混響數據。令大腦被呢類數據呃左,生產出有說服力既假音場。

耳筒做既音場可以去到邊?我記得有隻咁野:
https://www.youtube.com/watch?v=3mZhN3OG-tc
https://www.innerfidelity.com/content/canjam-socal-2018-smyth-research-realiser-a16-headphone-surround-system
接近真實,當然冇真實,感覺從來唔止耳朵,身體都係,聲音喺空氣中傳導過去有能量,2ch當然可以做到,唔使2.1

就算喺現場佢講法都唔真實,要經咪、擴音機,Equalizer、喇叭,接線,實際歌唱者唔用呢堆嘢可能唔同

一般耳筒聲音就係喺頭中,硬要拗嘥氣嘅
巴打,靚耳機真係唔會頭中架
你嘅"一般"耳筒係咪千𡃁二千果啲呀
同埋你話想有連個人都震嘅bass ,試下1266 啦
成個人都震就難啲,個頭震肯定得
講到尾就係去返「何謂hi fidelity」
人冇技術能100%還原現場時,我地只可以講還原到咩程度同埋個還原合唔合理(例如音場過闊/適中/過窄),但作為發燒友我地通常關注個效果係唔係自己鍾意多過同現實差幾遠。

以2ch同headfi比較,其中最唔同係2ch 播放時有cross feed而headfi冇,同埋個單元與人距離唔同。

除非將L300個headband折原佢當Speaker 用
大把ching 咁玩
一般耳筒聲音就係喺頭中,啱既。但正如我上面講,耳筒係可以產生令你信服既離頭音場。
你試下咁唸,假設你聽緊一對好有音場感既喇叭,同時我放兩支mic晌正你左右耳(入耳mic),錄低你隻耳當時聽到既波形。之後比番耳筒晌mic既位置播番一模一樣既波形。
你去聽吓啲十萬級比較好嘅音響系統,有較佳嘅聆聽環境,你就知道音場、距離、氣勢同你講嘅系統唔係一回事,我玩過幾十萬音響,屋企用緊過十萬,喺我睇法耳筒嘅細節較喇叭好,容易顯露,音場從來唔係強處,都冇用外在空間,何來音場?
耳機音場都可以好大架
不服來辨
玩呢d
你都係想講喇叭音場好過耳機姐
無人否認過喎
但係又唔代表耳機無音場喎
0 實用性
純收藏
我唸佢唔係講震,係皮膚感受到既全頻聲波觸感,唔一定係bass。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞