[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
師兄好利害,毒死我
恭喜師兄
快d出報告
咩新設計?
有新設計?唔係得方同圓?
因為以前耳綿係用膠紙痴,好撓搞,而家用卡扣好保養好多
同埋我估係edifier 要求掛
香港叫開夾萬喎
大陸仔
回帶返197幾年果時仲未有lambda 同sigma ,stax 嘅耳機只有圓型震膜,6cm diameter, 果時為左做出panoramic 全景聲場嘅耳機 , 就做左sigma 出黎,單元對耳仔70度角,類似k1000咁。因為單元距離耳機遠,efficiency 低,所以亦都整大啲震膜,變成跑道型。
但係你知啦,sigma 咁柒,邊撚個會買,綿亦會吸高音做成細節缺失。於是就整左semi-panoramic 嘅lambda 出黎,定價平少少。lambda normal 同 pro 都有返塊黃色綿,到signature 果代佢諗通左塊綿會影響通透度所以消失左掛。之後十幾年都係兩個model 都有賣。
停產嘅原因係lambda 銷量明顯比sigma 好好多,stax 官方都話"sigma 係小眾野",而且sigma 當初嘅panoramic sound 構想omega 已經達到(omega 聲場好撚大),甚至我鳩估隻綿對人體皮膚有害(隻綿之後4070都見返,不過擺單元後面,同皮膚無接觸)
所以停產
話保險箱都有得屌
ok咁我鎖佢入銀行個夾萬到喇。
出左post先知巴打原來你同我一樣都係大陸人。
搵唔返隻綿,只能用羊毛絨嚟代替
但做唔返sigma隻感覺,聲場撐唔開之餘亦都無個種氾濫嘅低頻,更加唔係厚聲
好想買番隻棉呀
屌新買隻mouse質素有問題,碌兩格先行一格。
質素有問題,咁質量有冇問題
調音用既玻纖唔得咩?
有呀,我買兩隻佢比一隻我。
音箱個隻太粗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞