[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
大師自己問自己喇,講得千零蚊講得價錢話唔係,我講價錢就晒 你講晒佢啦不如

我冇玩音響好耐,幾年前嘅組合嚟,而家只聽音樂,唔係比部機玩
2ch都要睇環境既, 同一套喇叭係唔同空間聲真係會差好遠, 香港百幾尺空間其實咩喇叭都屎聲, 除非做晒隔音效果就好d, 唔係點會有皇帝位呢個名稱.

2ch都做唔到模擬效果, 咁耳筒咁貼耳點做前後左右?又經部amp模擬出黎?但歌又只係2ch source,個原理係點?

如果係得既, 仲洗鬼有dtx果d成10幾條音軌
價錢嗰度你講番用過邊隻耳筒味得囉,你淨係萬萬聲又唔知邊隻。
人頭你試下呢隻喇,雖然youtube但都聽得出效果架喇,Chesky Records呢間廠牌d人頭幾唔錯。
https://www.youtube.com/watch?v=w5IoRwr4DD0&list=PLdZhik4dyFHr4kncCtr024E2IfP330dP2

我自己最鍾意呢隻:
http://www.chesky.com/album/explorations-space-and-time-cd352
https://www.youtube.com/watch?v=GMXYig-PizQ
我諗耳機嘅前後左右定位唔係喺hifi set up 度 gen 出嚟, 而係 喺首歌入面有
冇嘢講,好明顯呢個post嘅係唔啱聽就唔想聽,點都有得講,玩玩吓話我晒嘢都可以嘅,好似佢哋講嘅就唔係晒,聽嘢好個人嘅,講嘅泛指系統唔同
搞錯左,第一條youtube嗰隻唔係人頭,呢隻先係。。。
https://www.youtube.com/watch?v=SXNIRJs7tZ4&list=PLdZhik4dyFHqOcxhEPZattjLm_4_0g6o3

stax 自家人頭錄音
十幾萬已經唔係晒咁簡單 係撻人
你都有撻我喎,來而不往非禮也,係咪咁話?
應都廢時
比粒膠你
講番重點喇,你認真發掘下耳筒既音場能力,如果都係覺得佢頭中既咪算囉。因為有d人的確係對模擬音場比較唔敏感既,即係個腦好難被呃到,聽覺心理都有先天既分別,你聽唔出一d都唔奇,個個人隻耳形、神經聲電轉換、心理都唔同,一種聲聽一百人。
呢隻見好耐但未聽過,d歌好無聽架我最怕d純音效碟。
隨便,最好block我𠻹

講得話人聽千零蚊叫唔係撻人,跟手叫去聽啲好嘅,答你叫去聽返十萬元級以上,就係踩
又開始由音響討論變左做行為討論。。。
前受害者等睇百花齊放。
人地問你聽過咩「耳機」,你就話幾十萬「喇叭」
你話咁係未撻?定叫九唔搭八?

我一直都話靚d耳機做到你講既「縱向橫向音場」,做到「立體感」,例如hd800.
你就係咁話耳機得平面,係假既。
上網有download
係音效碟
HD800唔只係做到,結像同音場定位佢到而家都係king,好多空間類既音效DSP都仲係用佢做demo機。
利申:唔鍾意800
HD800 聽mono 都同你罉到聲場大一大
ks 我都唔多,亦都唔鍾意人頭錄音
雖然一好明顯效果,但係犧牲左聲音密度,音色都變左,仲要聲音位置太靠後
我以前有部大刺蝟,口型大之餘,密度低,聲場大但係古怪
太靠後係指前面太遠定腦後面?
我聽d人頭音樂(not音效),覺得佢係誇張多個結像位置,近既聲會好近遠既會好遠,近到耳邊咁好似amsr。

800個橫向點都真過AKG7既,結像同細節好救番唔少。
asmr嘩屌快d改番先。
我都係
大師係咪千零蚊唔係耳筒? 要幾錢?

嗰個立體感係咪頭中? 講喇

你講嘅音場同我理解嘅唔係一件事,9唔搭8,我簡單啲求其買對EVE sc205 加個DAC, 5,6000蚊得喇,研究吓音場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞