[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Audeze、Fostex、STAX:ECT
Mrspeakers: DMA樓上、熊仔
Monoprice 無出過1050,有560、1060。1060我有,唔mod既話連HE400i都贏唔到(soundstage贏),mod左聲低同質量都有7、8成LCD2C(soundstage一樣贏)。
massdrop
Thanks, I mean monoprice 560
同事買左話中伏,我好奇借黎試下
發現monoprice 560真係好差,尤其係人聲乾到爛
1060人聲都係麻麻,主要係Monoprice平板既音色(泛音)都係差,分析力亦係弱點。1060強在塊膜夠大,sub bass好深但有質無量,音場闊,空氣感重又寬鬆。要聽平板聲其實佢幾有代表性。

平板我聽過最好泛音既係塊膜最細、又最厚既Alpha Dog,用平衡後級推,人聲同樂器質感,例如敲碌竹幾粗幾硬幾通芯,還原度有幾高唔知,但好有說服力。
本來STAX既質感都好好,可惜無body,先天係咁,唔知關唔關膜太簿既事。
有朋友用,但係我重未試
網上買野係幾方便
不過我覺得最好都係聽多啲認識多啲,之後先至再決定盲唔盲買會比較好
abyss既香港代理係金聲,不過應該無得試。

唔知你講既dynamic 係去到utopia定T1同HD800。

如果係hd800既話,1266,LCD4幾隻頂級平板係完勝。
特別係1266係古典方面勁過hd800好多
嗰日喺金雞試好好聽
攞到返屋企就唔係嗰回事
裝備嘅差距太大
金雞同屋企分別插咩?
啲原理嗰啲, 同埋學整線慳錢吓, 可以買好多線材返嚟試, 又唔使吓吓過機都一大揪1米線
大致明你想講咩,但係唔明同我句回覆之間嘅關係喺咩
我之前上過金雞金聲試野佢用金仔cdp 做source
行緊路鳩打sor
我盲入得最多嘅係線
same

Violectric HPA V220定V281
SPL Phonitor 2730B (好似係)
UDOO X86 ULTRA
Windows server 2016
WD green label 1TB (買左gold label不過唔得閑過data)
HDPLEX NanoATX Combo (160W)
我第一代system仲平
Raspberry pi 2 B
Moode audio
Cheap雞USB charger
WD green label 1TB(同一隻HDD)用USB 3.0 HDD盒接Raspberry pi

有兩個缺點:
Linux成日mount唔到USB HDD
Windows 好聲過Linux

所以最後決定玩大佢,上而家套機
利申反Apple
聽的話聞說Linux 好過Mac OS
假設音質一樣, mac mini唔適合做source因為有風扇
電源冇得upgrade但又冇特別處理
software方面iTuns獨大
而且冇得深入去tune Mac OS

除非你本身用開iTuns,否則Mac唔係好選擇
Windows 的話 Windos XP 開始支援kernel Stream就已經唔錯,加上極限輕減mod就仲好聲
可惜我未試過XP 同Linux 比
Windows 8, 10都分別對音樂播放核心同結構作出改良,所以本身都唔錯
Windows server好過一般Windows因為可以唔裝d同音樂無關的元件, 少d process行windows就可以更專注音樂部分。而且Windows server比一般Windows有更多調校空間,可以令音質進一步提升
Windows server 2012 R2同Windows server 2016係目前最好,
咩極限輕減mod
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞