[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
audeze 聽metal 都幾爽
大奧講聲雖然真心唔錯,但都未至於去到神級到未能超越嘅程度啦...
我自己未試過咁玩,要等 massdrop 到貨先有第一手聽感,但我聽人講stax amp 比 koss amp 係全面提升,好過 lambda
你講AC-DC adapter下化
咁個樣係薯啲嘅,冇啲所謂音響用線電咁霸氣

不過有啲直接AC in行內置牛嘅機,隻牛隨時仲柒,你唔知啫
耳聽為實嘛
咁你覺得咩會好聲過大奧
我果陣時聽都係mind blown,無其他耳機俾到果種感覺我
如果你覺得switching 牛唔好聲,咪換隻線性牛上去,唔好貪平買三兩百蚊果啲就ok,耳擴的話換咗線性牛一般嚟講啲聲會實淨啲
機內電源仲要用switching power supply 真係好柒
DAVE

仲有好多某名廠DAC入邊一pat一pat switching mode regulator
我覺得金聲套Cypher amp 推1266 啲聲都已經同大奧接近,但大奧淋聲少少
好多人咁玩,但係呢個玩法對靜電amp提升有限,因為靜電amp voltage swing 講緊 300-600 v ,12v 電源 入部耳擴 都要經過 switching power supply 升壓。 所以部線電燥聲幾細,內阻幾低都去唔到 amplifying circuit
無得腦放
你唔俾人自備12V & 580V線電去試嘅
即刻爆開佢駁條Vbias其實唔難
傳統整流穩壓電源好過開關電源係hifi 界公認,聽感上開關電源有毛刺感,有數碼味。科學啲黎睇開關電源電壓有高頻波紋,噪聲。因為成本低,體積低,慳電所以低階耳放成日用,但到高階amp 真係唔入流。有啲高階amp 真係用開關電源而且好聲(masskobo?) ,果啲係間廠有料不過都祇係少數
因為買esp950 要焗著買埋部amp,無散買
照你咁講ESP950原裝setup就難聽,邊有人會買?on9?
其實都唔少㗎啦,最出名嘅例子係jeff roland。仲有唔好見到有隻大牛就覺得一定係linear power supply,有啲廠攞隻大牛做隔離牛咋,降壓都會用返switching power supply
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞