[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
絕對唔適合。
因為一來難推,Sensitivity只有92db,二來要夾amp,上平衡。(rp driver好適合平衡個聲)
不過除開呢d因素,T60 算係mod得好唔錯既一隻官方T50RP MKIII,二千頭性價比高。
我用android但係乜都電腦搞, 手機淨係當遙控
我喺PAF 試T60RP果陣好似都係用單端頭駁落Fostex 自己部入門級dac 度,啲聲都幾得。駁落adi-2 dac 應該可以一戰
咁有冇2千蚊左右或以下又適合聽雜食?
我試過T60RP 3.5mm 插Sony TA-ZH1ES 麻麻
HD6XX 可以考慮,如果仲買到的話亦可以考慮Philips Fidelio X2

利申未試過HD6XX,但用緊Fidelio X2
真係唔屌七你都唔得!一入黎就寸七七教訓人。

蓋棺定論話平板聲薄、靜電聲薄。你邊隻屎眼見我咁講過?我手頭留低既四隻平板都唔同Sound signature,厚薄都有。

入門唔係人地定好D機話入門。廠定既唔算,咁你定好既先算?我自己定既就唔算?

唔好只試過幾隻耳機。你跟蹤過我知我買過聽過幾多隻?

乜野老坑聲,點為之老坑?老坑咪似你呢d成個腦屎忽咁,一上黎就晌度擺高姿態教訓人既高手囉,句句都係以你自己為標準,句句chur住人問,兩句唔埋就話人廢,聽歌姐武林大會一分高低呀?
咁能有料高班聽多識廣,寫篇Aeon review 睇睇,記住要用多d原創辭彙去形容,咪比我捉到你抄稿。等你呀!
我上部國產平衡台擴都未推好,你話。
補充,我部國產平衡出有3000mW@32ohm,TA-ZH1ES單端出只有300,但平衡就有1200,所以改個4針頭插平衡會好好多。
如果massdrop,6xx就不如58x喇,平d,而且個driver好接近660S,抵玩過6xx好多。
但其實HD6系我自已最鍾意600。
600聽交響樂正啊 但出面搵唔到有得試
我以前用舊Sterling又唔覺得新同舊Tannoy有幾慢
Harbeth個D就
其實咩老坑聲,力量感呢啲你覺得好廢嘅形容詞比啲有玩開hifi 嘅燒友真係一聽都知道點解,呢啲咁嘅形容詞仲有好多例如飄逸感,空靈感,堂音,寬鬆,大氣等等,如果你未聽過或者有唔同見解嘅話大家係度交流又有咩所謂,但點解你問完之後又要judge人話人廢?

然後人哋話單元聲厚聲薄都係綜合所有果類耳機比出嚟嘅印象啫,又唔係一刀切,人哋話靜電聲薄咁你搵到一隻厚聲嘅靜電於是人哋就錯?我搵到10隻聲薄嘅靜電又點計?大家嚟都係吹水姐,唔駛咁認真喎
靜電係咪等於聲薄其實係有斟酌地方。hifi市場9成靜電都係stax,因為好多時大家將stax同靜電掛鈎,所以將聲薄呢個屬於stax嘅取向套落靜電身上。007,esp950 呢啲耳機已經證明咗靜電可厚可薄,最後靜電要走咩路線都係stax決定姐,所以以stax嘅聲薄特性套落靜電耳機技術度都合理。靜電,大家都係聽過stax咋嘛,我esp950上次聽都已經係2017 av show
買屌米尿袋得㗎喇,屌米唯一可以買嘅產品

10000毫安可以玩12個鐘,其實任何尿袋都得,佢平啲用料算係咁,我有隻20000毫安屌米尿袋用咗有2年,跌過落地都冇事,iPad都可以叉爆到100%
你聽到Stax薄未証明你前端

聽過舊既Simga Pro Lambda Sig 007 404
又聽過Stax自己撘既試聽009
自己keep左set 002
冇一隻可以叫薄喎?
呀 除左ECT/Lieder放Show個兩三set掛?
exect7ly 講緊舊harbeth 其實新harbeth 夾新英國amp 啲聲都唔太慢,但夾落舊quad 都係會又慢又悶

70,80 年代嗰啲靜電當時靜電技術未成熟厚聲就唔好囉出嚟講啦,但係近啲嘅stax 型號都係薄聲多喎,lambda sig 都話厚聲ching你聽收音機呀?
新Harbeth我都係唔明做乜鳩

BTW 好撚耐冇聽Naim
早排收左部Streamer夾落去隻Tannoy到幾爽下
乜叫PRaT一聽就明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞