[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
呢隻粗唔粗?
睇上去偏粗,但係邊度有得賣
有興趣
相入面嗰隻以前係呢個包裝:

但而家新裝唔知係r-幾。
巴打自己research下:
https://www.lowes.com/search?searchTerm=johns+manville+fiberglass
似係
moode雖然啲detail清楚啲, 但係無volumio咁舒服
有無巴打試過i2s dac或者自己焊i2s
題外話,2年前我玩rpi 接usb HDD case,moode 穩定過volumio
volumio好多時mount唔到我個usb HDD case
當然過左咁耐,volumio改善左都唔奇
而且volumio個音場好似少咗忽咁
聽耐咗都係prefer moode,遲啲買多幾張sd card比較吓唔同player
耳筒音場假嘅,要音場開喇叭,加有個好嘅架步先得

喇叭音場營造喺箱外面,2ch可以做到前後左右同闊度,耳筒模擬喇叭,但冇得用空間營造音場,頭殼中間包晒
唔知你話既假係指咩,靚既耳機都做到前後左右個種立體感,係無speaker咁闊咁大。

我對speaker 同headphone係音場「演奏空間」分別既睇法,只係大小比例唔同。
就好似模型咁,有1/144,有1/100。你會話1/100大過1/144,但唔會話1/144假。

利申:歡迎討論,唔洗問候老母
耳筒只有頭中效應, 個音場假嘅,完全冇距離,受制於先天因素,乜嘢耳筒改唔到

好嘅2ch可以有距離感,呎吋喺面前,模擬現場效果,個人抱住結他彈兼唱歌,係可以感覺聲音來源有高低嘅,身後聲或由身後向前就冇計,要用Atom啲多聲道

簡單講句,耳塞模擬耳筒,耳筒模擬喇叭,喇叭模擬現場
靚既耳機都有立體感,你聽到結他聲,人聲有距離地分開係你頭部週圍。
即係平時d人講既橫向同縱向音場,只係無speaker咁大。
因為一個掛係頭,一個離你幾米。
聽耳筒歌唱者唔會喺你面前,聽喇叭就可以,你同佢係有距離嘅,唔係頭頂中間,喇叭2個歌手一左一右都係面前有距離感嘅,耳筒點都做唔到距離感

耳筒嘅好處係個人化,唔使擺位唔受環境影響,同埋可以聽最細微嘅聲音,喇叭有機會忽略
呢個咪先天缺憾冇解囉,好簡單,個音場距離喺晒頭中間,咁就唔叫音場,你見過唱歌嘅喺頭上面唱?

開咗腦放另計,有真實距離先有音場,就係咁簡單
巴打你會點形容xelento嗰種空間感
純粹話嗰個耳機嘅空間感比較大? 避免講音場?
再講一次,理論上任何音響都係想模擬現場,耳筒嘅空間感並唔係「音場」,好簡單現實世界唱歌嘅唔會喺你頭殼頂,係喺面前,誇張啲嘅話可以講離開歌手幾多步,歌手同打鼓嘅離開幾多步,距離感係身外面而唔係頭殼中間,喇叭營造嘅現場喺喇叭嘅外面,好嘅音箱嘅聲離箱嘅,聲音係令人感覺到來自喇叭外面

去音響舖試吓,有條件就試吓2ch,自己感受
我覺得咁講好啲:
headphone/iem 個音場係大腦模擬。只要headphone處理得好,大腦可以模擬到一個音場。
不過比起speaker, headphone個音場唔夠真
唔洗聽2ch都得,諗下平時面對面聽人講嘢or busking再對比下headphone比咩你聽就得
ok
so to conclude i'd say its like a plane mirror
although it only reflects a selected portion of the reality, one doesnt assume the reality is only the selected portion and may even think theres a conjugative world behind

besides, its only the final waves which directly hit our eardrums that matter, no matter how these waves are generated, by iem? headphones? speakers? they are all assumed the same by the brain if its well simulated
maybe more like the challenge of making a virtual room built by monitors to recreate a real room aiming at fooling our eyes and brains

but ofc i understand same as vr, sound perception is also hard to be simulated especially when the scale is as small as a tiny iem
我覺得brain interpretation --> sound perception係個原理, 但係技術上模擬唔到
事實就好似VicF講咁樣
好嘅耳機聲場離得開個頭但是離唔開個耳機+耳罩
好嘅音箱聲場離得開個箱但係離唔開間房
耳機腔體或者間房決定聲音混響所以亦都決定聲場掛
咩叫真實音場,你點定義?
同樣睇live,每個人站既位唔同,聽到既「音場」都唔同。係計人耳定支咪setup個位。

同埋錄音有機會用上多支咪,咁點定義邊個先係「真」?主咪收到既,包唔包埋副咪?最後混音師都會改你講既真實音場。

你都無可能決定到「真實」,點還原?

另外講重播,點決定音場幾大先真實?
愈大音場愈真實?可能大音場既speaker誇大左歌曲原本既音場。實際無咁大音場。另一對speaker如實播返「細音場」,咁點計數?邊個真d?

你點知歌手同吉他距離幾遠?點知「真實」舞台既大小?
叫脫箱感?
我就係講類似既野,營造出一個演奏space。一個假既舞台係一個現實既空間。

你會覺得唔係耳機/音箱發出黎
世界上無”真“音場架
只有個音場靚唔靚仔,例如樂器結像大細,縱深同闊度嘅比例(聲場圓唔圓),聲部佈置同埋聲場大細都決定聲場質素
你話如果音場細,但係其他果幾樣野做到晒我覺得都可以叫做"靚"
音箱只係等如耳機個單元
要耳機聲音離開耳機本身難度就好比喇叭聲場離開間房

所以我覺得用脫箱感同耳機比佢個聲場有無離開隻耳機有啲唔公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞