[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
一般耳筒根本就做唔到喇叭嗰個音場,上面post嗰啲『離耳筒』嘅耳筒聲其實就係「耳筒模擬喇叭」
睇漏左你reply。
人頭係一定要用耳筒聽,喇叭聽會double左個效果,因為你聽喇叭時其實已經加左自己個人頭響應。
人頭錄音就係要靠呢個頭模同耳形去做出有特性既crossfeed,呢種crossfeed唔係一般既左右混,而係加埋頭形、耳形阻擋而成既擾波同廷時crossfeed。
有條件想感受咩係真實,聽多啲live music好過啦
你就真係大師。
千幾蚊既耳筒同我講立體感音場,你無病下。
我講緊有耳筒做到你講既「音場」。唔代表千幾蚊耳筒做到,叫你試靚d耳筒就話自己玩幾十萬喇叭

你要架超快既車,都去找超跑啦,唔通去搵架7人車咩。再話7人車唔係車呀,車都係跑得夠唔快,坐飛機好過
純講音色,細節,喇叭未必贏耳筒,純講接近現實自然聆聽音樂、音場嘅話,耳筒贏唔到喇叭,呢個係先天因素

喺呢度連atom多聲道都多餘嘅,2ch做唔到耳筒搞掂。

同你講緊先天條件,我講緊幾千蚊嘅喇叭音場唔係你腦放嗰個呀,9唔搭八

你話你用耳筒聽到錄音室錄咗小強行過你面前都得,反正有腦放就係
呢點我好想試吓smyth realiser, 應該真係做到呢點

btw其實視覺對聽野定位(個腦認為)個影響都大
以玩嘅角度只能講各有好處,香港要搞2ch係缺地方,唔好講空間幾大,玩前後級mono單聲道都未必有位擺

所以啲active speaker開始受玩家歡迎,唔使咁多位
我呢對千六,好很做到喎!
之前都有人講過喇,無人唔同意喇叭呢方面好過耳筒,只係唔同意你一開始講話耳筒無音場。
不如你而家講清楚,係無、定係無咁好?講清楚就唔洗拗。
你真係好九唔搭八

我腦補過d咩,一直都講緊音場。係你話耳筒「假音場」。
呢個論點嘈到2018年都仲有人嘈

唔係應該係常識黎咩
我話音場假嘅,唔係冇音場,個空間感我嚟講唔算音場,因為聽同演奏嘅唔係係前面,係個頭

我問咗幾個要點,聲壓係「音場」一部份,聲音可以令物件震動,去過啲嘈到仆街嘅演唱會、酒吧就知道,酒杯啲酒震嘅,真算塞住耳可以感覺sofa,櫈震嘅

耳筒冇可能
我去開新post先
係架,而家就係拗緊d常識。只係想搞清楚個常識係講緊:無(做唔到有說服力既音場)、定係無喇叭咁好。
定位自然係音場一部份吧? 唔係點有距離感呀大師
其實日常聽覺係分到前後,因為有auricles將啲聲redirect入去ear canal, 而auricles嘅形狀每個人都唔同,可見每個人嘅auditory cortex由細到大已經習慣咗自己嘅article,先做到統一嘅perception
speaker有auricle嘅幫助,所以好容易呃到auditory cortex
反而視覺對聽覺嘅影響應該係後天學返嚟,事關visual cortex同auditory cortex唔係好關事(純粹hypothesis based on anatomy, 第時有機會做返個research都好
明晒。
咁耳筒只係做唔到定義下既音場(聲壓、震),而唔係做唔到普遍認同既音場(空間、定位)。
[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)
https://lih.kg/bQymvT
中!
部份大師根本違反物理都得,唔係外面營造聲音模擬現場,反而頭先係,真係好嘢
音場呎吋唔同
[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)
https://lih.kg/bQymvT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞