[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你咪淨係識睇隻駁濕電嘅牛
唔好忽略啲switching mode regulator好喎
仲有喺DAP / portable DAC好常用嘅charge pump
你肯定你避得開?
同埋用電子牛都好聲唔係因為間廠識「調教」隻電子牛
而係個circuit本身設計好,音色討好同時有良好noise rejection
講緊部koss amp同stax amp 比唔好者,如果成套靜電耳機+耳擴做評價又唔係差,因為esp950潛力大。當係好好嘅耳機配冇咁好嘅耳放然後整體音質打過和囉,可以咁理解
你都自相矛盾
又話AC/DC adapter唔掂
bias circuit用switching boost難聽
最後又話評價唔錯
你有其他amp去試隻ESP950牛咩
講到好似淨係買隻牛咁
dac,dap 呢啲數碼電路用咩電就唔係太重要啦 不過switching mode regulator 同開關電源好似兩樣野黎故喎
有咩分別,根本一樣
爭在個input-output delta-V大細上嘅分別,電子牛有隻火牛仔regulator冇之嘛

利申: 撈電子
ee
電子野你熟過我,但係論兩者分別除了你講果啲仲有火牛火數同電容水塘容量,同埋有無choke 都唔同掛
AC-DC電子牛都可以唔落choke㗎喎
睇用喺咩地方㗎咋
LED燈火牛有少少ripple WFC
一早帶咗頭盔話聽番嚟係咁 ,唔止一個
同埋600v又好,580v 又好,呢個係比diaphragm 嘅voltage ,幫振膜叉電,同amplifying circuit 嘅電源唔同。例如kgsshv 嘅放大電路供電係450v/400v 比 constant current source 再落去放大管放大音樂訊號, 但係都有580v dc 直接比 耳機做bias
咁應該我記錯,我講緊佢:

想知係叫咩名

Inductor囉,都係用嚟抑制ripple(act as LPF when is series to load)
自學下電子嘢啦,幫你哋慳好多錢唔使迷信埋啲on9嘢
I see, 都係叫電感者,應該係同一樣野?

話開關電< 整流穩壓唔叫迷信啦,至少我唔燒線材所以我都覺自己係科學發燒
nova signature
音色寬鬆,柔和,係音色最舒服嘅lambda , 不過小心佢都有啲歷史,好易壞
仲有日本聲,美國聲,英國聲,北歐聲同大陸山寨聲

可能我聾聾哋啦,咩高頻噪聲毛刺感,我真係唔覺
同埋唔薄聲
差啲睇錯以為係量子貼

ching 有無興趣買個殼做封閉002?
電感都有好多款,仲有common-mode choke之類
開關電有啲嘢係同一power capacity下線電拍馬都追唔到㗎,一嚟efficiency,二嚟output impedance,仲有voltage regulation & noise rejection
買硬
Senn記唔啱你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞