[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
聲呢啲咁主觀嘅嘢講嚟有乜意思?

講個真人真事先
話說有日整緊隻電腦3.5" HDD嘅control board
咁3.5" HDD要有+5V同+12V兩條rail
咁我就用啲lab power supply嚟試
一開始用部linear 2ch PS嚟試,發覺撻極都唔著
之後當整唔返,放返入部機度,著機影相做record
屌佢撻著咗仲要boot到入windows

然後就發現關隻牛嘅impedance事
仲有voltage regulation都有影響

用士谷可以capture到嘅,有時間先做全套再出個post講解下
唔關我事就唔屌柒得你?你好撚大支嘢喎
唔關你事都屌人,你大支好多。
咪又係講緊PC

聲音不嬲都係主觀架啦,何況我講緊嘅野大把人講緊,喺呢個po 入面咁多人留言聽感你唔逐個插?

你隻線電出事咪退貨囉,做乜賴全部同類電源
你喺得科林講嘢,個個都睇到個個都覆得,係咪你九唔撚搭八亂up廿四誤導啲嚟學嘢嘅人都唔屌得先?
我係講緊唔同嘅devices/circuit對副power supply嘅特性有唔同要求啊,要適材適用
你講既大把人應該唔係連登依到
你應該唔會搵到你想要既‘正常’討論
嗱咪屈得就屈,邊字邊句九唔搭八亂up廿四?
點解唔搵叉電話電嗰隻插蘇比電,用電腦usb port?
用電腦比電, 最驚係唔夠current, 邊樣好聲就要試過先知, 不能一概而論
而家唔係講好唔好聲,即接插蘇拎電就得,咁做等如國產007太陽能電筒,有光電筒著,冇光熄電筒
開多部腦去佢個usb拎電,唔用尿袋咪直接插蘇拎電好過
你主張PC or 其他數字電路用開關電我無異議喎,傳統電源喺放大電路嘅優勢未必係數字電路上顯現出黎。一直我講緊嘅係開關電喺amp 嘅應用,你係咪捉錯用神
玩到咁大,hifi野都唔想理,我只係想知
大腦便秘係未就係地中海風情
「未必顯現出嚟」
我當你用喺純analog嘅amp, 你有冇試過用同等嘅價錢買線電同電子牛,再比較過?
又唔見你用啲平價線轆牛同啲跟機牛電子牛比較下?
偏見就偏見啦
聲音好個人嘅,我嘅標準聽得我唔覺刺耳,煩嘅要熄機,可以連續聽上5個鐘以上,令到我心情暢快嘅就係好聲好器材

所以一般我會講個人聽感就唔評論,對某種聲調嘅喜好根本唔會人人相同

正如我唔太鍾意用耳筒,耳塞我更加少用,用只係開唔到喇叭先用,或者係用電腦做嘢
用我聽過用電子牛嘅amp 嘅聽感 同埋用線電嘅amp 嘅聽感對比綜合出黎嘅結論得唔得 一部用外置電子牛動圈放嘅用家升級線電然後讚好好出奇咩 上網大把review 啦,你話仲要同價錢,咁一蚊地灘耳機性價比屌打大奧都得啦。由頭到尾我都講緊聲,電源成本wfc

問佢又喺度扮膠蒙混過關,明明原圖用紅筆劃花左點解佢偷圖竟然有原圖
根本唔見system嚟,咁叫比較?
我夠聽過Linn CD12覺得遠遠好聽過馬仔CD52II添,但有乜意義?
嗱俾少少冇撚用嘅資訊你,CD12係電子牛,CD52II係線轆牛
人地都係講緊聲 順便拆解下迷信野 再擺番正各種牛既功用/應用 你就話人地講電源成本
咁好明顯係佢啦
做咩咁傻仔開分身都唔醒目d

一個正常人acc另一個就火爆上身,亂找人黎x粗口橫飛
咁我呢我呢
其實真係態度同語氣問題…
如果一知半解就唔好講得太肯定,如果好肯定啱,做過好多research就可以肯定啲。
俾人質疑就解釋下點解你會咁睇,或者講唔唔係太熟就向人請教。
如果一句"無人會識哂所有野"就可以好肯定咁講啲唔太熟嘅野,又難免會有人態度唔好嘅

利申:唔識哂所有嘅野
你有無圖先

大腦便秘仲唔上水,出黎解釋下
係未咁得閒偷圖,仲用PS刷走個紅圈
"我當你用喺純analog嘅amp, 你有冇試過用同等嘅價錢買線電同電子牛,再比較過?"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞