[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
個音場係假嘅,喇叭個音場可能都係假嘅,不過較接近現實
耳筒係可以產生令你信服既離頭音場,呢個肯定
人頭錄音處理呢樣最得
我一向覺得人頭錄音應該用headphone聽
不過非人頭錄音個時就始終都係2ch自然d
巴打你真係有唔少有趣珍藏
唔洗"可能"啦,喇叭聲場"一定"係假就認左佢啦
你都係想講聲場大細同氣勢姐
想抬喇叭踩耳機嘅話你入錯po 啦
去返隔黎啦
thx
呢部野幾十個功能,要講3日(因為佢個lucas dsp )
不過最正嘅係佢內置subwoofer
有風吹出黎
我換過幾條USB線聽落分唔大
咁都係踩,我只能講不如你話唔啱聽嘅唔聽喇,玩耳筒就要講到無懈可擊? 我都用過唔少耳筒,身邊朋友亦有玩緊高級嘅

喇叭聲場係強過耳筒「真實」過耳筒,我亦講咗耳筒好處,2ch嘅不足,照你咁講嗰啲Atom多聲道出嚟把鬼咩,用耳筒得啦
數碼線材對聲音嘅幫助一直好有爭議

nerds.dk/board/viewtopic.php?f=7&t=8393

農夫線拆開係鴨記六蚊線
睇嚟都係行人,冇討論價值,下個post唔會入嚟,耳筒大師慢慢講到夠
又講音場模擬, 咁又算唔算係失真一種既所謂味精聲?

又真實又模擬, 越講越風水化
幾時有人話耳筒無懈可擊
亦點解要拉到去玩hifi高唔高級,氹幾多錢
本po 極度歡迎headfi 新手老手分享聽感,意見,問野

但係為踩而踩耳機嘅
好行唔送
咁都係因為你將耳筒講到一定係頭中,咁人地咪解釋番唔係一定囉,點唔係討論呢。。。
而且講講下就搬埋套野既價錢出黎,唔知係有心定無意喇,好令人反感。
不過都係要多謝返你先
我地越黎越近1001啦
講hifi真係最忌晒價錢
平有平玩,貴有貴玩
如果唔係新手好無癮,好似打機鬥lv 高咁
有人話我聽緊千零蚊嘅嘢嘛,認為我唔識佢識嘛,我咪話佢聽唔止,咪話比佢聽我唔止,轆返上去
線我聽得出分別,但聽唔出明顯既好壞,所以全套都係用d幾十蚊米既四芯,夠用就算。
咁你講咩嘢千零蚊耳筒呢? 你知我凈係用千零蚊耳筒?
未聽過,冇得講
你聽親嘅耳機都頭中阿嘛
咪以為你玩緊果個tier 嘅機囉

同埋貴過千幾蚊嘅耳機都叫晒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞